Примирие между Загреб и Белград? Едва ли ще го видим скоро!

Конфликтът между двете държави вече излиза извън пределите им
8 авг 2018 20:45, Екип на Bloomberg
34

Отношенията между Загреб и Белград винаги са били обтегнати. Помирението между двете страни би било много трудно. Това каза Райна Асенова, журналист от БТА, в предаването на Bloomberg TV Bulgaria "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

Асенова посочи, че конфликтите между Хърватия и Сърбия водят началото си още от Втората световна война. Те добави, че макар да има затишия, то малък повод е достатъчен за възстановяване на спора между тях. Според нея дори идеите за общо бъдеще, за което говорят управниците на двете страни, все пак не помагат.

"Периодично при всяка криза и всеки повод за криза политиците връщат темата далеч назад в историята. Необходим е само повод, за да започнат нови обвинения между двете страни", каза Асенова.

Още по темата

Журналистът посочи, че не само исторически са поводите за конфликти между двете държави. Според нея влиянието на Русия и намесата ѝ в двете държави също   от съществено значение, както и борбата между Загреб и Белград за руските симпатии.

"Има и винаги е имало съперничество между Хърватия и Сърбия. То се разпростира в много области, започвайки от икономиката, преминавайки през териториалното разпределение и се достигне до борбата за влияние в целия район. Това съперничество скоро няма да свърши", смята Райна Асенова.

Журналистката коментира и че проблемите между Загреб и Белград разрастват мащаба си и вече напускат пределите на страните, в които се развиват.

"Конфликтът между Хърватия и Сърбия като че ли обхваща все повече страни. Свидетели сме как той започва да се пренася извън границите на двете държави и тези на Балканите като цяло", каза тя.

Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович гостът определи като "силно национално ангажиран".

"Политическата кариера на Китарович е изцяло свързана с национализма. Тя го възприема като патриотизъм, но границите между двете често се размиват", смята Асенова.

Тя посочи, че военното напрежение и въоръжаване на Хърватия и Сърбия, което протича в последните години, е притеснително.

"Гърция и Турция също не бива да се пропускат в това отношение. Въпреки големите си финансови проблеми Атина не спира да се въоръжава, а Турция се снабдява с изтребители F35 от САЩ – най-новото оръжие, а купува и противоракетни системи С-400 от Русия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
СТАНДАРТ НА ЖИВОТ преди 5 години
Една плескавица в Белград = 1 евро.Една плескавица в Задар = 3 евро.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако управляващите в Сърбия и Хърватия са предатели,като..../тъй ДЕ/!За едно потупване по рамото от зелките в Брюсел клякат веднагаконфликти нямаше да имат.
25
2
 
7
 
! Отговори
Ванга преди 5 години
Сърбите ще се свият в орехова черупка, защото псуват Бога.
24
3
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До Факт!Я *** се скрий в Камчатка!Хахахахахаааа, мощна сръбска икономика, а?БВП Сърбия - 37 милиарда долара при 7 милиона население;БВП Хърватска - 51 милиарда долара при 4 милиона насалание.Сърбия е последната руска дупка на Балканите.
23
2
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Тая Райна що не каже направо колко рубли е получила да дрънка глупости по ТВ?
22
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито русия, нито сърбия искат да се покаят за грешките в миналото си. Жалко държание...Наистина жалко.... Толковаа кръв проляхаа и се правят сякаш те са правите и всички останали сме ***.
21
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сръбската икономика по-мощна от хърватската МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА.......загубен сърбоман ПОИМА НЕМАШ ЩО ПРИЧАШ
20
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите да не лаят,геноцидно племе,не може само те да прогонват разбира се че и тях ще ги прогонват.Петнайсет сръбски републики измислени бяха създали,къде има сърбин макар и един република сръбска не знам си каква.Пак да се благодарят че при 30% сърби в Босна взеха за републиката им сръбска 49% от територията,пак им напълниха гушите менторите им френски,британски и американски.Да се благодарят и че все още са 77474кв,км.,ако българите са футки унгарците не са,ама не им дават да зинат иначе....
19
8
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Няма ли да иде Боко да ги усмирява ?!?!? Нещо там - Западни бакани , ала-бала , а ?! Май не се получават нещата ? Не само в Хърватия , а и в Косово става нещо ! Боко - гълъб на мира ..... , а ?!?!
18
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
srbe na vrbe
17
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЩЕ ГО ВИДИМ. ЮГОСЛАВИЯ ЩЕ СЕ ВЪЗСТАНОВИ.
16
21
 
9
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Значи цифрово сърбите са 7+ милиона хърватите 4-ри и малко отгоре.Сръбската икономика е индустриализирана а с туризъм нищо не се докарва справки Испания Гърция Португалия Тамбукту и така нататък.
15
23
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Руснаците ако бяха умни с два три бързи тактически ядрени удара по Киев щяха да превземат украйна и да присъединят Беларус отвътре с което да задушат и отцепят балтииските републики и натовските войници там и да мислят за съединяване с Калининград който в сегашният си вид е неудобен за защита и откъснат.Но са слаби стратези *** това винаги им е пречело.
14
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт!14 Махни Войводина и Санджак,колко сърби остават?Само от туризма,Хърватия печели на сезон 12 млд.Сръбската икономика е зависима от Русия и ЕС.
13
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Където е намесена руската *** мислят за война. Трябва да се намеси Китай и да разбие този тумор русия на малки парченца и никога повече да не чуем за тях.
12
20
 
11
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Сърбите имат по-голямо население по-мощна икономика и общо взето хрвацка нямат шансове.
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма вече прегръдки и целувки за борисов, хубавото свърши и пак тръгна по магистралите да реже лентички.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече се знае, че терминът "Западни Балкани" е отпаднал по искане на президентката на Хърватия, която е заявила във Виена, че е дискриминационен.Вместо това се е приел терминът "Югоизточна Европа"Така че със Западните Балкани е свършено.
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДЖЕРИКО 9 Не,ти гледаш с такива очи и ти се привиждат само "тръби".
8
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Щерев4 Сърбите "си гонабиват" много качествено сами,чакат ги и още"екстри".Накрая ще се свият около Крушевац.