Какво точно цели Сърбия за Косово?

Според Милен Керемедчиев спорът е изкуствен
Обновена: 9 авг 2018 22:07 | 9 авг 2018 21:37, Красимир Ангелов
14

Задава ли се решение на спора между Сърбия и Косово? Властите в Косово заявиха, че няма да допуснат разделяне на страната. Доколко това означава конфликт на Балканите коментира в "Денят ON AIR" бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

Още по темата
"Този конфликт се ескалира изкуствено. Цели се проваляне на преговорите в началото на септември. Кой има интерес Косово да продължи да е в неведение за бъдещето си?", запита Керемедчиев.

Той направи извод според свое собствено проучване, че самите албанци в Косово и Македония не желаят да бъдат част от Албания.

"Основната цел на Албания не е да има "велика Албания" и да се провалят преговорите. Косово е част от мирния процес, който сега стабилизира Балканите", каза още бившият зам.-външен министър.

Милен Керемедчиев напомни, че откакто президентът на Сърбия е заел поста си, той има 13 срещи с Путин, а през ноември се очаква и поредното посещение на Путин в Белград. По думите му Русия губи териториално влияние на Балканите и последният плацдарм на руските интереси в региона остава Сърбия, но и Македония, затова и налагането на конфликт в момента идва от Сърбия.

"От друга страна пък, от Прищина и президента Тачи проявяват претенции към части от Сърбия. Не трябва да се говори за никакво разделение на Балканите, нито до преразпределение на границите, защото това може да доведе до военен конфликт и ще се обезсмислят всички усилия за мир, включително и от страна на България", предупреди Керемедчиев.

Той съзря изход от ситуацията в евентуалното провеждане на референдум в Сърбия за бъдещето на Косово, както и в Косово за пограничните райони, като предположи, че това ще бъде максимумът на напрежението, което ще достигне този конфликт и добави, че нито една балканска страна не иска прекрояване на границите сега.

Какво още каза Милен Керемедчиев вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
ГЕНЕВ преди 5 години
КОГА НАЩИТЕ ПОЛИТИЦИ ЩЕ РАЗБЕРАТ ,ЧЕ СЕГА Е МОМЕНТА ДА СИ ВЗЕМЕМ ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ! ТЕЗИ СЪРБОЛЯЦИ Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА РАЗБЕРАТ ,ЧЕ ТЯХНОТО ВРЕМЕ ИЗТЕЧЕ И ДА СИ СЕДНАТ НА ЗАДНИЦИТЕ!
13
1
 
4
 
! Отговори
Гергов преди 5 години
Сега Сърбия пие същата горчилка,която щедро налива повече от век в българската чаша,че даже и до днес ... ! Хак им е ...!
12
1
 
11
 
! Отговори
Алекс2 преди 5 години
Виждате ли сега какво се получава. Всички държави които през историята са завзели чужди територии сега са като в капан.Непрекъснато са пред неразрешими проблеми и конфликти !
11
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбия е руска марионетка и извор на нестабилност на Балканите.Сръбският националшовинизъм е още жив и пречи за евроатлантическото развитие на бившите югорепублики.Всяко онстъпване и компромис към Белград,ще доведе до нови конфликти и нестабилност в региона.Сърбия загуби войната,която запали,затова не е в позиция да иска нищо повече.
10
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6 Напротив,сърбите искат още една Сръбска републрика,каквато е тази в БИХ.Но изглежда,тя не им е достатъчна.Сърбия се опитва да спъва евроатлантическото развитие на всички бивши югорепулики,изпълнявайки волята на Москва.
9
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен8 Трябва да се попречи на Русия да завладее Балканите.Албанците живеят в Европа от векове и не са я ислямизирали досега.Никога повече руски гнет!
8
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се попречи на Албания да ислямизира Балканите.
7
3
 
14
 
! Отговори
Име преди 5 години
"провеждане на референдум в Сърбия за бъдещето на Косово,". а референдум за настоящето на косово имаше ли? цитат от статията:"Основната цел на Албания не е да има "велика Албания""; цитат от началото на годината: "министър-председателят на Албания Еди Рама каза, че с Косово може да имат общ президент като символ на националното единство."
6
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Албанците вече искат още една държава в Сърбия, а тези още за Косово реват. Скоро американският протекторат и база ще повдигне въпроса с автономията на албанците в Сърбия. Сърбите взеха много чужди земи от България, Унгария. Дойде време да връщат.
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От утре Б.Б да се самоназначи за външен министър че този юнак е мани бегай,бегай мани..
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Сърбия замисля ли се какво ще прави с 2млн. албанци ,ако случайно си вземат Косово?Прираста на албанците е убийствен и до 20-30 г. ,сърбите ще бъдат малцинство в държавата си!Защото освен албанци по неофициални данни си имат и 500х.власи,400х.роми,250х.унгарци и др.
3
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще гръмне само недоимперията на ***. Сърбия трябва да се примири и да пие една студена вода.
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой назначава такива ... За заместник министри на България?!Че и акъл тръгнал да дава ...Мила моя майно льо ...
1
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбия какво цели не знаем по-важно е какво целят сепаратистите от Косово, една Велика Албания ? Cъщо отнемане на територии ог Македония и бурето с барут ще гръмне.