Сърбия, Косово... Задава ли се ново прекрояване на границите?

Все по-открито се говори за червената линия, която не бива да се пресича
9 авг 2018 20:37, Елка Василева
56
Сърбия, Косово... Задава ли се ново прекрояване на границите?
Доналд Туск, Йоханес Хан, Хашим Тачи и Александър Вучич. Снимка: Dnes.bg / Олег Попов

Колкото повече наближава срокът, в който Белград и Прищина трябва да постигнат споразумение за това, което се нарича "всеобхватно нормализиране на отношенията чрез документ, от който произтичат правни задължения", толкова повече нараства напрежението в Косово, особено в северната част, която практически се контролира от Белград, макар че формално е територия на Косово, се казва в коментар на "Ютарни лист".

Разтревожени са и сърбите, които живеят южно от река Ибър, а те са мнозинството от сръбската общност в Косово. Сега все по-открито се говори за това, което доскоро беше червената линия, която не бива да се прекрачва – подялба на Косово.

Международната общност винаги е казвала, че тази опция трябва да бъде изключена, че тя би донесла повече вреди, отколкото ползи, че би отворила кутията на Пандора и възможност за прекрояване на границите и на другите държави от бивша Югославия. Сега обаче съпротивата е по-малка, а и Прищина за първи път чрез президента на Косово Хашим Тачи проявява готовност за такава идея.

Естествено, Тачи не говори за подялба, казва, че той се противопоставя на подобна възможност, но говори за "корекция на границите". Това е само друга дума за подялба или за размяна на територии. Не е ясно дали това е тактика на Косово за предлагане на размяна на територии със Сърбия, при която няколко общини в Северно Косово биха отишли в Сърбия, а към Косово биха били присъединени части от Прешевската долина /общините Прешево, Буяновац и Медведжа/ в Южна Сърбия, в които живеят предимно албанци.

Подобна опция се споменава като възможна, защото всяка от страните би могла да каже, че е получила нещо или че не е изгубила всичко.

Докато Косово настоява, че окончателното решение трябва да бъде признаване на Косово като държава, президентът на Сърбия Александър Вучич казва, че това не би било компромис. Той казва, че "албанците искат да получат всичко", но по думите му компромисното решение трябва да бъде онова, което ще бъде еднакво неблагоприятно и за едната, и за другата страна, където и двете страни ще загубят по нещо.

Косово се опасява, че евентуална формална подялба или териториална автономия за сърбите в северната част на Косово би означавала създаване на един вид "Република Сръбска" /Република Сръбска е част от Босна и Херцеговина/.

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай нарича приказките за подялба "подготовка за увод към нови конфликти", а и международната общност, поне онази част, която от години участваше в процеса на решаване на въпроса за статута на Косово, е абсолютно против.

Такова решение би поставило в неизгодно положение и косовските сърби, мнозинството от които не живеят в северната част на Косово, а и почти всички религиозни обекти от особено значение се намират в останалата част на Косово, а не в северната – от Печката патриаршия, манастира Високи Дечани до манастира Грачаница. Размяна на територии или подялба, или "корекция на границите" - това би предизвикало и евентуално преместване на населението на етнически принцип.

За това добре би трябвало да помислят онези, които сега са в ролята на посредници в диалога между Косово и Сърбия, защото в случай на лошо решение последиците ще са големи. Но ЕС няма капацитета дори да осъзнае тежестта на проблема, камо ли да го разреши. Върховният представител Федерика Могерини и екипът й се оказаха недорасли за този тежък проблем и може да се очаква тук да се намесят Русия и Турция. САЩ проявяват все по-малък интерес, макар че продължават да имат най-голямо влияние, особено сред косовските албанци.

Проблемът в подхода на ЕС е, че съюзът преднамерено оставя отворена възможност за различни и често пъти противоположни интерпретации на всички послания. ЕС никога не обясни какво означава "статусно неутрален подход към Косово". Затова и ЕС не може и публично да признае, че иска от Сърбия да признае Косово като условие за членството й в ЕС, макар че е ясно, че се изисква някакъв вид признаване. ЕС обаче не може формално да заяви това не заради Сърбия, а заради своите държави членки и ще продължи да се крие зад фразата "всеобхватно нормализиране на отношенията чрез документ, от който произтичат правни задължения", а в лични разговори дипломатите казват, че това означава своеобразно взаимно признаване на двете държави.

Косово се надява, че с евентуално споразумение със Сърбия ще си отвори вратата за членство в ООН, а това би могло да промени и позицията на страните от ЕС, които отказват да признаят неговата независимост и да открият пътя и за Косово в процеса на разширяване на ЕС. Затова и в стратегията си за продължаване на разширяването към Балканите ЕС посочи като ключова за целия регион точно нормализацията на отношенията между Сърбия и Косово.

Косово обаче може да падне в клопка, защото в случай на споразумение с Прищина Белград може да каже, че те не влияят на Москва и Пекин, които да продължат да пречат на приемането на Косово в ООН или Мадрид, който да направи това в ЕС. А перспективата за членство в ЕС и за Сърбия, и за Косово е много далечна и като че не е реална в следващите десет години за Сърбия и 15 г. за Косово.

Независимо от реториката на президентите на Сърбия Вучич и на Косово Тачи, която като че подготвя обществеността за "трудни решения" по въпроса за Косово, обществеността продължава да е силно объркана поради неяснотата за това как би трябвало да изглежда окончателното решение. Има опасност вместо решение да се навлезе в ново статукво и нови проблеми, не само в отношенията между Белград и Прищина, но и в целия регион. Защото опцията за размяна на територии би насърчила и други в региона да поискат същия сценарий, особено сърбите в Босна и Херцеговина и Черна гора и албанците в Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
15
 
! Отговори
Ра$$$ово Ломско преди 5 години
Вместо да повтаряте като папагали "сърбите това, сърбите онова", обърнете внимание, че на 150 км. от София бе изкуствено създадена нова мюсюлманска държава!!
36
1
 
9
 
! Отговори
1 преди 5 години
България, Сърбия и Гърция това са д-те на Балканите другото е изкуствено създадено след ВСВ и малко по-късно...от там идват и тези драми и самите те не знаят какви са или знаят и много се дразнят от този факт, което е по-странното.
35
7
 
6
 
! Отговори
антиджендар преди 5 години
До 32 АнонименТипично мислене на наркозависим софииски джендар. Такива като тебе не живеят дълго ...
34
19
 
9
 
! Отговори
Нова схема преди 5 години
Искам България да е 16-та Република на СССР. Само БКП!!! Слава на СССР! Искам да крадеме от държавата КАТО ЕДНО ВРЕМЕ!
33
3
 
11
 
! Отговори
Честита баня преди 5 години
До ДодоПич, Ньойския договор няма давност, за съжаление на всички нас. Калпави източници си чел.
32
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е в това,че ако се даде на сърбите Северно Косово,те няма да се спрат до тук,ами ще подпалват нови конфликти и ще поставят нови искания за още територии...докато превземат цяло Косово.90% от сърбите се надяват Путин да им помогне,с военна сила,да си върнат Косово,че и Македония.Тя вече им се изплъзва.
31
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите кога грабиха бългаски земи не ривяха!!! Сега що риват?!?
30
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите са научени само да вземат: то не беше Белград, Ниш, Западните покрайнини, Македония. Всичко на изток от река Морава е било населено с българи. Алчна примитивна *** от босненски планинци. Да поискаме и ние териториите населени с българи, а?
29
6
 
13
 
! Отговори
PANOS KAMENOS преди 5 години
СЕРВИТЕ НИКОГА НЯМА ДА ДАДАТ ТЕЗИ 3 СЕЛА ДО РЕКА МОРАВА, КОИТО АЛБАНЦИТЕ ИСКАТ--ПРОСТО ЗАЩОТО ТЕ МИНАВАТ ДО МЕЖДУНАРОДНАТА МАГИСТРАЛА БЕЛГРАД-СКОПИЕ, И СА ЕДИНСВЕНИЯТ ПЪТЕН ИЗЛАЗ НА СЕРВИТЕ ДО ФИРОМ . А АКО ТОВА СТАНЕ - АЛБАНЦИТЕ ЩЕ СА САМО НА 30 КМ ОТ БУГЕРСКИЯ ГРАД КОСТЕНДИЛ .А СЕВЕРНО И ИЗТОЧНО КОСОВО = ДА ГО ВЗИМАТ СЕРБИТЕ. НО БЕЗ ДА ДАВАТ НИЩО НА ШИПТЕРИТЕ.
28
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Тикви" сте комунистите от БСП,които се гордеете със стогодишната си история,по времето на която продадохте българската област Македония на титова Югославия.
27
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25 Нас ни интересуваше повече Македония,която комунистите продадоха на титова Югославия и принудиха много българи,да се нарекат"македонци",сътвориха македонската нация и език.Успехът е видим,скоро Македония ще стане натовска страна и членка на ЕС.
26
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите,зад които стои плътно Русия,се интересуват само от територии.Белград започна война,която изгубии няма какво да търси повече.Отне автономията,дадена на косовари от Тито,извърши там геноцид,сега иска да преговаря и да подели на две ползите от преговорите?!Накрая излиза,че сърбите са за:"Дай,каквото дадеш",след като видяха,че са изгубили войната за Велика Сърбия,маскирана като Югославия,както и Косово.
25
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахах, голям майтап е как след всичките напъни на ГЕРБ за Западноте Балкани (напълно забравена тема след като Австрия пое европредседателството), то тези Западни Балкани са почти пред война!Хахахах, колко жалко е да си гербав избирател
24
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде Тикво , Задни Балкани тебе чакат !!! Ха - Ха -халуд !
23
8
 
34
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Лично мен много по-живо ме интересува какво мисли да прави Вучич със Западните ни Покрайнини, които са отцепени от България през 1919г. и дадени за администрация на Кралството на Сърби, Словенци и Хървати за период от 100 години, които изтичат скоро - ноември 2019г. Да каже и Бойко какво мисли да прави по темата, ако не го е страх от Евроатлантиреските му началници Меркел и Юнкер. Или може би това за Бойко е маловажно, докато се вживява в ролята на рицар-спасител на Западните Балкани??!
22
6
 
18
 
! Отговори
Рачко Пpъдлето преди 5 години
Пак ли ще влзаме във война със сърбите? Ох кеф...
21
19
 
10
 
! Отговори
Контрола преди 5 години
Който такова сърбите и руснаците е приятел на България.
20
5
 
20
 
! Отговори
Що за държава? преди 5 години
Що за измислена държава имаме, щом Митьо Очите господства над област Бургас повече от 15 години?КЪДЕ СА ПОЛИТИЦИТЕ?! ГЕРБ?! БСП?! ДПС?! ДСБ?! РБ?! АТАКА?! Митьо Очите от вчера ли коли и беси на Слънчака? Да не е само той? ДО КОГА? ИМАМЕ МНОГО ВЪПРОСИ, ЩЕ ОТГОВАРЯТЕ - ВСИЧКИ КОРУМПИРАНИ ДЕПУТАТИ И ВЛАСТИМАЩИ, ЩЕ ОТГОВАРЯТЕ!Собственика на аркус - бивше (само дето е главно настоящо) шефче в полицията за област Бургас... . .. ? ?? ? ?? МОЛЯЯЯЯЯЯЯЯЯ?????????????????????????????????????????
19
2
 
21
 
! Отговори
КРОЯЧ НА ГРАНИЦИ преди 5 години
КРОЕТЕ ГРАНИЦИ, САМО ОБЩИНА БУРГАС ЩЕ СИ ОСТАНЕ ГРАД ДЪРЖАВА С ПРЕМИЕР МИТИ ЗЪРКЕЛИТЕ
18
6
 
21
 
! Отговори
Име преди 5 години
косово е поредният таралеж в гащите на европа, поставен там от евреите, които съсипват света с болните си идеи, перверзни фантазии, психопатни фантазии и с мисълта, че са богоизбрани, а не са.