Сърбия, Косово... Задава ли се ново прекрояване на границите?

Все по-открито се говори за червената линия, която не бива да се пресича
9 авг 2018 20:37, Елка Василева
56
Сърбия, Косово... Задава ли се ново прекрояване на границите?
Доналд Туск, Йоханес Хан, Хашим Тачи и Александър Вучич. Снимка: Dnes.bg / Олег Попов

Колкото повече наближава срокът, в който Белград и Прищина трябва да постигнат споразумение за това, което се нарича "всеобхватно нормализиране на отношенията чрез документ, от който произтичат правни задължения", толкова повече нараства напрежението в Косово, особено в северната част, която практически се контролира от Белград, макар че формално е територия на Косово, се казва в коментар на "Ютарни лист".

Разтревожени са и сърбите, които живеят южно от река Ибър, а те са мнозинството от сръбската общност в Косово. Сега все по-открито се говори за това, което доскоро беше червената линия, която не бива да се прекрачва – подялба на Косово.

Международната общност винаги е казвала, че тази опция трябва да бъде изключена, че тя би донесла повече вреди, отколкото ползи, че би отворила кутията на Пандора и възможност за прекрояване на границите и на другите държави от бивша Югославия. Сега обаче съпротивата е по-малка, а и Прищина за първи път чрез президента на Косово Хашим Тачи проявява готовност за такава идея.

Естествено, Тачи не говори за подялба, казва, че той се противопоставя на подобна възможност, но говори за "корекция на границите". Това е само друга дума за подялба или за размяна на територии. Не е ясно дали това е тактика на Косово за предлагане на размяна на територии със Сърбия, при която няколко общини в Северно Косово биха отишли в Сърбия, а към Косово биха били присъединени части от Прешевската долина /общините Прешево, Буяновац и Медведжа/ в Южна Сърбия, в които живеят предимно албанци.

Подобна опция се споменава като възможна, защото всяка от страните би могла да каже, че е получила нещо или че не е изгубила всичко.

Докато Косово настоява, че окончателното решение трябва да бъде признаване на Косово като държава, президентът на Сърбия Александър Вучич казва, че това не би било компромис. Той казва, че "албанците искат да получат всичко", но по думите му компромисното решение трябва да бъде онова, което ще бъде еднакво неблагоприятно и за едната, и за другата страна, където и двете страни ще загубят по нещо.

Косово се опасява, че евентуална формална подялба или териториална автономия за сърбите в северната част на Косово би означавала създаване на един вид "Република Сръбска" /Република Сръбска е част от Босна и Херцеговина/.

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай нарича приказките за подялба "подготовка за увод към нови конфликти", а и международната общност, поне онази част, която от години участваше в процеса на решаване на въпроса за статута на Косово, е абсолютно против.

Такова решение би поставило в неизгодно положение и косовските сърби, мнозинството от които не живеят в северната част на Косово, а и почти всички религиозни обекти от особено значение се намират в останалата част на Косово, а не в северната – от Печката патриаршия, манастира Високи Дечани до манастира Грачаница. Размяна на територии или подялба, или "корекция на границите" - това би предизвикало и евентуално преместване на населението на етнически принцип.

За това добре би трябвало да помислят онези, които сега са в ролята на посредници в диалога между Косово и Сърбия, защото в случай на лошо решение последиците ще са големи. Но ЕС няма капацитета дори да осъзнае тежестта на проблема, камо ли да го разреши. Върховният представител Федерика Могерини и екипът й се оказаха недорасли за този тежък проблем и може да се очаква тук да се намесят Русия и Турция. САЩ проявяват все по-малък интерес, макар че продължават да имат най-голямо влияние, особено сред косовските албанци.

Проблемът в подхода на ЕС е, че съюзът преднамерено оставя отворена възможност за различни и често пъти противоположни интерпретации на всички послания. ЕС никога не обясни какво означава "статусно неутрален подход към Косово". Затова и ЕС не може и публично да признае, че иска от Сърбия да признае Косово като условие за членството й в ЕС, макар че е ясно, че се изисква някакъв вид признаване. ЕС обаче не може формално да заяви това не заради Сърбия, а заради своите държави членки и ще продължи да се крие зад фразата "всеобхватно нормализиране на отношенията чрез документ, от който произтичат правни задължения", а в лични разговори дипломатите казват, че това означава своеобразно взаимно признаване на двете държави.

Косово се надява, че с евентуално споразумение със Сърбия ще си отвори вратата за членство в ООН, а това би могло да промени и позицията на страните от ЕС, които отказват да признаят неговата независимост и да открият пътя и за Косово в процеса на разширяване на ЕС. Затова и в стратегията си за продължаване на разширяването към Балканите ЕС посочи като ключова за целия регион точно нормализацията на отношенията между Сърбия и Косово.

Косово обаче може да падне в клопка, защото в случай на споразумение с Прищина Белград може да каже, че те не влияят на Москва и Пекин, които да продължат да пречат на приемането на Косово в ООН или Мадрид, който да направи това в ЕС. А перспективата за членство в ЕС и за Сърбия, и за Косово е много далечна и като че не е реална в следващите десет години за Сърбия и 15 г. за Косово.

Независимо от реториката на президентите на Сърбия Вучич и на Косово Тачи, която като че подготвя обществеността за "трудни решения" по въпроса за Косово, обществеността продължава да е силно объркана поради неяснотата за това как би трябвало да изглежда окончателното решение. Има опасност вместо решение да се навлезе в ново статукво и нови проблеми, не само в отношенията между Белград и Прищина, но и в целия регион. Защото опцията за размяна на територии би насърчила и други в региона да поискат същия сценарий, особено сърбите в Босна и Херцеговина и Черна гора и албанците в Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
17
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
*** не преде.*** не може да прехвърли в Сърбия нито един патрон, нито един отпускар. Всичките му транспорти че бъдат свалени над България и Румъния. *** е царят на цуг-цванга.
16
13
 
23
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Сърбия трябва да върне Западните покрайнини и Босилеград. Косово е албанско, Войводина е унгарска. Нямаме нужда от Сръбското княжество, нито от Московското.
15
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам колко пропаднал трябва да бъдеш, че да защитаваш шиптърите които първо са мюслитата, второ са най-*** на света и това всеки го знае.
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"През 1871 в Прищина се състои среща на сърбите от областта, в която се обсъжда вероятното повторно превземане и приобщаване на Косово и останалата част от Стара Сърбия, а Сръбското княжество вече е изготвило планове за експанзия към териториите на Османската империя. Според мирното споразумение от 1878г. градовете Прищина и Косовска Митровица се поставят под сръбски контрол, извън юрисдикцията на Османската империя"Да не забравяме, че тази област НЕ е сръбска. Сама решава да влезе при тях
13
14
 
5
 
! Отговори
Честита баня преди 5 години
Сърбия, Македония, Черна гора и Босна ще влязат в ЕС само, ако са части от територията на Република България, Република Албания и Република Гърция (само за "Македония").
12
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Честита баняПо-скоро ние сме ги прецаквали... Не чети българска пропаганда. И как ще те прецака страна, благодарение, на която съществуваш в момента ?! WTF
11
6
 
35
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 5 години
Даването на независимост на Косово,като се отнема от Сърбия територия без нейно съгласие и принуждаване на сръбско население да остане в тази измислена държава и пряк пример за това как се решават проблемите с малките държави и докъде може да стигне лицемерието и двуличието на англосаксонците.Тъй като този акт отвори кутията на Пандора за целия свят / и по специално за Европа/ сега се търсят отчаяно мерки за спасяване на положението.Твърде късно!Отделна тема е що за държава е Косово!?
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много работа отварят тия на Бойко Борисов!
9
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е косоварите да си ходят в Алабания, а Косово да си стане пак сръбско... шиптърски изцепки не щем. Те нямат какво да ядат, нямат грам акъл в главата, тръгнали територии да забират... я марш по дупките и си стойте там...
8
21
 
19
 
! Отговори
Честита баня преди 5 години
До Анонимен 6Пич, в голяма грешка си. Първо, американците изобщо не са зарязали албанците и това не зависи, нито от Тръмп, нито от този, който догодина ще дойде след него. Второ, в Кремъл имат цял куп, много по- важни проблеми за решаване от тези между сърби и албанци и трето, но не последно, в ЕС и НАТО има хора, които са много в час с нещата и стоят преди всичко зад българските интереси. А сърбите и руснаците НИКОГА не са ни били братя. ВИНАГИ са ни прецаквали. ВИНАГИ! Чети история.
7
25
 
15
 
! Отговори
НАТО ОТАН преди 5 години
Сърбите май плачат за още една вълна натовски бомбандировки, тогава и Воеводина ще изгубят, ще останат само с Белград и околията.
6
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този път шиптърите го закъсъха Тръмп не го интересуват тези питекантропи,ЕС както винаги незнаят какво правят,но за радост на братятта срби в Кремъл седи един доста решителен човек който много,много не се церемони и ако нещто не се развие по план може и да се очакват добрите зелени човечета по улиците на Приштина а шиптарите или ще стават србе или беж в Албания.
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разстоянията нямат никакво значение вече, свръхзвуковите ракети на Путин от Крим могат да пристигнат за 2-3 минути до Берлин НАТО имат стари ракети от ВСВ и искат да стигнат до Украйна и Беларус и от там има някаква вероятност да улучат Русия ако стрелят със калпавите си ракети.
4
4
 
18
 
! Отговори
Teo преди 5 години
Ами, може би хората имат желание да си регулират отношенията разумно, без да слушат САЩ или Русия. Мюсюлманите на юг - сърбите на север. Всяка жаба да си знае гьола. А кутията на Пандора я отвориха още НАТО с Косово. След тях ефектът на доминото си продължи - Южна Осетия, Крим, Турция в Сирия и ... всеки започва да прави каквото си иска. Когато започнеш една реакция на термоядрен разпад резултатът обикновено е или Хирошима или Чернобил. Няма на кого да се сърдим!
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбетата са злопаметни,и съм сигурен,че,ще си го изкарат на шиптърите някой ден ...Просто чакат подходящите условия и време!А в момента времето работи за тях...
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ще се пуца,ама тоя път руснаците са на 50 километра от Косово и имат установки Град за забава.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Задава се, ЕС и НАТО искат да прилапат сега тия територии, а те воюват помежду си, предишните грешки на НАТО се различават коренно от сегашните грешки на НАТО и накрая, както са се разкрачили храбрите натовски войници ще седнат право върху Сарматите и Тополите на г-н Путин, а Тръмп ще си мълчи защото не са си платили 2% от БВП за 8 -те години управление на Обамата 8 x 2 прави 16%.