Рекорден спад: Турската лира се срина спрямо долара!

Причината – охладнелите отношения между Анкара и Вашингтон
10 авг 2018 09:30, Петя Славова
176

Нов рекорден спад на турската лира спрямо американския долар. Тя вече се търгува за над 5,4 лири за долар.

Причината – неуспешните преговори между американски и турски представители около наложените американски санкции срещу двамата турски министри на правосъдието и на вътрешните работи, в началото на месеца.

Още по темата

Рестрикциите са заради задържането от Анкара на американския пастор Андро Брансън. Спадът на валутата започна в началото на седмицата. Пазарният шок донесе трус и на потребителите в Турция. Цялата ситуация се отрази негативно и на продавачите, предава Bulgaria ON AIR.

Пастор Андрю Брансън, който беше задържан преди година и половина в Турция, е обвиняван за връзки с терористични организации.

Турските политици не коментират случващото се на валутните пазари, но обикновените турци смятат, че обтегнатите отношения между двете страни не са единственият проблем.

През тази година лирата загуби почти една четвърт от стойността си. Анализатори отдават това на желанието на Ердоган за по-голям контрол над паричната политика на страната.

Изгледи икономиката на Турция да се върне към разцвета си няма. Инфлацията е почти 15 процента, а охладнелите отношения между Анкара и Вашингтон едва ли ще се подобрят скоро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още по темата: АнкараТурциялира
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
3
 
2
 
! Отговори
Осман преди 5 години
"че що те няма на г20 бе икономисте?????"Защото Г20 не е за стабилни икономики... ако вземат и България там ги е страх другите, че *** с неговата стабилна иконовика ша ги срине... мухаха
106
3
 
5
 
! Отговори
Анодолски преди 5 години
Скоро и турция ще се срине! СбъдваТ се предсказаниЯта на гръцкия монах Серафим от 19 век-" Камбаната отново ще забие в църквата СВЕТА СОФИЯ И КОНСТАНТИНОПОЛ ОТНОВО ЩЕ Е ХРИСТИЯНСКИ" КАКТО ВИНАГИ Е БИЛ!!! ГОСПОД БОГ ИИСУС ХРИСТОС НЕ ЗАБРАВЯ-ЩЕ СИ ПОЛУЧАТ ЗАСЛУЖЕНОТО ЗА КЛАНЕТАТА И ЗВЕРСТВАТА.На куково лято... то според вашите предвиждания Турция щеше да се срине и след руския самолет... а то стана така, че ще купаш руска газ от нас!!!
105
2
 
2
 
! Отговори
ДО 115 преди 5 години
ПРОЧЕТИ ТОВА И ПОСЛЕ ПАК ДА СИ ПИШЕМ. КАКТО КАЗАХ ВИЕ СИ НЯМАТЕ ПОНЯТИЕ ОТ ИКОНОМИКА. https://investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/stokoobmenyt-mejdu-bylgariia-i-turciia-e-narasnal-s-nad-17-v-kraia-na-septemvri-254023/
104
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от Германия'' ЗАПАДЪТ Е ВЕЛИК ''***************Защото те експлоатира тебе като свърши и експлоатацията ще свърши и запада. Хората се събуждат вече ама българите още са в транс от 1995 година.
103
0
 
3
 
! Отговори
Анодолски преди 5 години
Ех бе ти за една бълха палиш йорган...В Турция нещата са по други... в санаито има деца чирачета, които работят в автомонтиране... ей освен, че научават да правят страхотен чай и кафе, освен че метат добре след три месеца може да ти изброи всички части на една кола до най малката гайка, имената на всички инструменти и за какво служат горе долу... ама ти си мисли, че всички са като вашия селски шивач!!! А СЛЕД ОЩЕ ЕДНИ 3 МЕСЕЦА ДА ПРАВИ РЕМОНТ НА КЛИЕНТА ДОКАТА ШЕФА МУ ПИЕ КАФЕ С КЛИЕНТА... :)))
102
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро и турция ще се срине! СбъдваТ се предсказаниЯта на гръцкия монах Серафим от 19 век-" Камбаната отново ще забие в църквата СВЕТА СОФИЯ И КОНСТАНТИНОПОЛ ОТНОВО ЩЕ Е ХРИСТИЯНСКИ" КАКТО ВИНАГИ Е БИЛ!!! ГОСПОД БОГ ИИСУС ХРИСТОС НЕ ЗАБРАВЯ-ЩЕ СИ ПОЛУЧАТ ЗАСЛУЖЕНОТО ЗА КЛАНЕТАТА И ЗВЕРСТВАТА.
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анодолскикакво общо има Г 20 с икономиката бе, това е неформална политическа оргнизация, в която присъства и ЕС, и всяка страна от ЕС е представена по тоя начин не само в Г-20 а и в Г-7
100
1
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнодолскиЗанаят се учи в специализирани училища или поне в такива курсове от по 6 месеца и повече ! От чиракуване при някой майстор занаят не се учи ! Винаги ще скрие най-важните неща защото няма сметка да си създава конкуренти ! Така ,че вашите деца там дето чиракуват при автомонтьори могат да знаят имената на всички части на колата ,но няма да знаят други по-важни неща които майсторите умишлено ще скрият от тях ! Е , да сменят гуми ще ги научат ,това не представлява тайна !
99
3
 
3
 
! Отговори
Анодолски преди 5 години
"Така е, ние Ганчовците не разбираме от икономика и понеже неразбираме, лева ни не е мръднал от 20 и кусур години, а Вие разбирачите покрай Босфора понеже много разбирате периодически ви се срива лирата"Някой да обясни на този икономически инвалид защо тяхната валута е стабилна!!! Мале ша умръ от смах:))))))))))) че що те няма на г20 бе икономисте?????
98
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 113ами сложете си и Вие валутен борд бе, като сте толкова специалисти :) да ви е стабилна лирата и да Ви ениска лихвата по кредитите :) що не си въведете, като е толкова просто, а по отношение на икономиката ни, достатъчно е да погледнеш тръгвоското салдо между България и Турция през последните 5-6 години, та да разбереш че то е в полза на България с близо 1 млрд $, ама ти откъде да знаеп тия работи, само с биене на главата у земята не става
97
1
 
2
 
! Отговори
Анодолски преди 5 години
Ех бе ти за една бълха палиш йорган...В Турция нещата са по други... в санаито има деца чирачета, които работят в автомонтиране... ей освен, че научават да правят страхотен чай и кафе, освен че метат добре след три месеца може да ти изброи всички части на една кола до най малката гайка, имената на всички инструменти и за какво служат горе долу... ама ти си мисли, че всички са като вашия селски шивач!!!
96
0
 
2
 
! Отговори
ДО 112 преди 5 години
Да, не вие мръднал лева, защото сте във Валутен борд. А сте във Валутен борд, защото нямате икономика.
95
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 110Така е, ние Ганчовците не разбираме от икономика и понеже неразбираме, лева ни не е мръднал от 20 и кусур години, а Вие разбирачите покрай Босфора понеже много разбирате периодически ви се срива лирата
94
3
 
1
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнодолскиКогато работиш при друг... познаваш хора, учиш се на търпение...................От чиракуване може да се учиш на търпение ,но на занаят няма да се научиш !В нашето село имаше един шивач ,всяка година взимаше по 2 или 3 чираци и нито един не научи на занаят за да не му станат конкуренти ! Когато трябваше да прави кройка на панталона пращаше чирака уж да купи цигари и като се върне чирака кройката направена ,а той нищо не може да научи ! По-често пращаше чираците на нивата ....
93
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ганчовците какво ли пък разбират от икономика? А пък от друга страна нормално е да не разбират от икономика, защото няма такъв термин в България като "икономика". Уж са си добре а пък виждаш ли ги ходят на запад да робуват на Западняците като този драскач от Германия. Така и не можаха да се оттърват от тази робска психика, но е нормално, защото 1300 години са все робували на някого. Ганчовците ги е яд, че те като турците немогат да се опълчат на никого, а все ходят с подвити опашки.
92
3
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Това видео показва истинското положение на турският народ ! Всички хора във видеото замислени ,с оклюмали глави , оглеждат се да видят някъде по-евтина стока ! А тук в Германия хората са безгрижни ,весели ,дори да не те познава винаги ти казва "хало" - здравей !
91
2
 
5
 
! Отговори
Анодолски преди 5 години
Когато работиш при друг... познаваш хора, учиш се на търпение... не съм го задължавал... а и да си чърак не е срамно нещо!!! Знаеш ли, че в япония в училищата няма чистачи? И помисли защо!!! Работеше като чирак, сега си има собсвен бизнес... ама такива като теб ще слугуват се за някой!!!
90
3
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнодолскиДа видях го бе Ханзоо... какво лошо през ваканцията да помага на баща си, който е пазарджия и да се учи как се изкарват пари и да се учи на занаят??? Мойто дете на времето през ваканцията работеше като чирак в еди магазин... Сега се занимава с търговия!!!.................Та ти си бил голям експлоататор и диктатор бе ! Не случайно симпатизираш на Ердоган ! Ваканцията на детето е за почивка ,а не да ходи да работи ! Моето дете също се занимава с търговия ,но не е чиракувало !
89
4
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Има нещо много интересно и много впечатляващо в тази игра на санкции и контра санкции ! На Русия и Турция западът им налага санкции , така рублата и лирата губят стойности и икономиките на Русия и Турция се влошават !В отговор Русия и Турция налагат контра санкции на запада , на от това пак рублата и лирата губят стойности и пак руската и турската икономики губят ! Тоест и при санкциите и при контра санкциите губещите са единствено Русия и Турция ! ЗАПАДЪТ Е ВЕЛИК ,ТРЯБВА ДА СВИКНЕТЕ С ТОВА !
88
4
 
3
 
! Отговори
Анодолски преди 5 години
"Виждате ли на видеото момченцето което бута количката ?! Дотам я докара Ердоган , "Да видях го бе Ханзоо... какво лошо през ваканцията да помага на баща си, който е пазарджия и да се учи как се изкарват пари и да се учи на занаят??? Мойто дете на времето през ваканцията работеше като чирак в еди магазин... Сега се занимава с търговия!!!