Вучич: Искаме държава, чиито граници знаем!

"Решението за Косово трябва да бъде всеобхватно, а не просто"
10 авг 2018 13:15, Василия Пейчева
22
Вучич: Искаме държава, чиито граници знаем!
Снимка: БТА

Искаме ясни граници, а не временно положение, каквото е днес, при което едно пише, а съвсем друго е на терена, каза президентът на Сърбия Александър Вучич за белградския вестник "Новости", обяснявайки позицията си за разграничение с албанците.

Още по темата

"Искаме държава, чиито граници знаем, страна, която пазим", уточни Вучич за "Блиц".

Той подчерта пред двата вестника, че идеята му за разграничение не е нещо ново и той е заявявал от години предпочитанията си за тази опция, предава БТА.

"Обявявам се за разграничаване и не го крия, това е политиката, която представям. Дали тази политика ще получи подкрепа от народа или не, аз се обявявам за разграничаване с албанците", заяви вчера Вучич пред журналисти в град Шид. Той добави, че решението за Косово трябва да бъде "всеобхватно, а не просто, нито опростенческо, както някои си представят". "Да имаме територия, за която не се знае как се третира и кое на кого принадлежи, винаги е източник на потенциални сблъсъци и проблеми", обясни Вучич.

Изявлението на Вучич предизвиква депресия сред сърбите в Косово, каза обаче за "Данас" Момчило Трайкович, член на председателството на Сръбския национален форум и бивш вицепремиер в правителството на Сърбия.

"Като се започне от изявлението, че нямаме нищо в Косово, че всеки метър би бил плюс, че Косово отдавна е изгубено, разграничението не означава нищо друго освен едно голямо разочарование, което из основи ще разтърси останалите сърби в Косово, особено тези, които живеят южно от река Ибър", каза Трайкович.

Той напомни, че в северно Косово има 30 до 40 000 сърби, а всички останали - над 120 хиляди са южно от Ибър.

По думите на Трайкович, изявлението на Вучич из основи е разтърсило позицията на сръбския народ в Косово. "Тотално обърка онези, които се надяват да се върнат, разочарова онези, които дадоха жертви. Имам приятели, които възнамеряваха да строят къща, след това изявление обмислят дали да го направят", каза той.

Великобритания смята, че призивите за промяна на границите на Балканите могат да доведат до нестабилност в региона, съобщи британското посолство в Прищина в отговор на въпрос на Радио Свободна Европа по повод представяните през последните дни и от Белград, и от Прищина идеи за подялба на Косово.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Връщайте на кой какво сте взели и те ви стабилни граници вие лапачи на чужди земи през 19 и 20 век как не се задавихте ама сега през задника ви излиза и пак е малко това дето го плащате
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами да сърбия трябва да е в албания и така ще знаете повече за вашите граници.
15
0
 
4
 
! Отговори
Ниш е България преди 8 месеца
Ниш също е бил изцяло български град не до отдавна.
Сигурен съм, че и днес ако се направи генетично излсеване ще излезе над 80 процента български.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Връщаш Западните покрайнини и Поморавието на България,Войводина на унгарците и земята която е населена с албанци на Албания и това са реалните граници на Белградският санджак Вучич.Докато не го направиш,винаги може да очакваш изненади.Накрадохте се с чужди земи и идва време да ги връщате.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вече я знаете,остава да я признаете и пазите."Реалноста на терена" в Санджак,който е част от Сърбия сега,е в полза на мюсюлманите,но сърбите се правят,че не виждат.
12
0
 
10
 
! Отговори
Башка Луд преди 8 месеца
Остатъците от една измислена държава-Югославия!
Време е да свиквате с идеята, че не сте голяма страна! Това, че ви се иска, не значи, че ще стане! Другите народи не ви желаят нито меда, нито жилото!
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И ние тъй искаме дрогарю Вучич кога ще ни върнеш южните покрайнини дето ни ги открадна лани, ако ще ги връщаш сега е момента ако няма да ги връщаш оправяй се сам.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато ти крадат от държавата ,боли много, нали.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Де да бяха само Западните покрайнини.... Белград, Ниш, Косово, Македония... Всичко това заедно с населението.
8
0
 
26
 
! Отговори
Хан Тервел преди 8 месеца
САЩ забъркаха кашата „Косово”, Европа я „проспа” ....Сърбия ще плаща сметката.

Може да неприятна тази позиция на Вучич за сърбите, но другото е да не получат нищо...

Освен това е Божие възмездие заради Западните Покрайнини-като взимаш чуждо, губиш своето.
7
0
 
9
 
! Отговори
ами сега!? преди 8 месеца
Всъщност Вучич играе тънка игра!политиката на умиротворяване или принуждаване към към е пред пълен провал!Това ,което се получава сега в някаква степен напомня политиката на умиротворяване на Хитлер с главен идеолог Н.Чембърлейн!Напомня и с това,че тази политика винаги е била в интерес на англосаксонците!Но историята се повтаря,както е казал Чърчил-"трябваше да се избира между позора и войната,ние избрахме ,позора ,сега ще имаме и война"!?ЕС вече избра позора,какво следва -ще видим...
6
5
 
3
 
! Отговори
Маке преди 8 месеца
Еврокомунизъм не щете ли, бъркаш в общата каца каквото вземеш твое си е яж и пий и вземай каквото ти дават, ходи на гейпарад лоши ли са евротлантичеките ценности, къде другаде има жени с бради.
5
1
 
33
 
! Отговори
Българина преди 8 месеца
Искаме си западните покрайнини! А турция още не е платила за тракийските българи. Ислкаме си и Македония цялата както каза Б Димитров, но без шиптърите да си отиват у албания!
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега е времето да се урегулира и западната българска граница и българските западни покрайнини се върнат в границите на България!
Договорите по които става това присвояване на български земи след първата световна война са подписани с Хърватско-сръбското кралство което отдавна не съществува, а и хърватите с радост ще се съгласят да върнат българските земи!
Очакваме действия по въпроса от българските патриоти Атака и ВМРО, стига са помагали само на олигарсите да крадат, да свършат и нещо в полза р
3
9
 
16
 
! Отговори
Българина преди 8 месеца
Албанците се изселват от косово! Това е решението. Косово албанска дума ли е???!!!
2
4
 
14
 
! Отговори
... преди 8 месеца
Епа това с Косово си беше чисто краваска идея! А като видеха "братушките" и почнаха да си преватизират Украйна! Аз само не знам как тия политиците не се научиха че всяко едно действие има равно по-големина и обратно по посока противодействие! Ма явно им дреме на мандата ня някой политици къде и как се изхождат! Та така!
1
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всеобхватно решение ще рече цяло Косово да си се върне при сърбите то и без това такава държава няма.