Заев май се извини на България: Политиците понякога правим грешки!

Заедно ще честваме миналото и на темелите му ще градим общото ни бъдеще!
Обновена: 10 авг 2018 12:36 | 10 авг 2018 12:30, Елка Василева
97
Заев май се извини на България: Политиците понякога правим грешки!
Снимка: Facebook

Премиерът на Македония Зоран Заев публикува пост в Facebook, с който вероятно иска да се извини за думите си отпреди дни, че Илинденското въстание е македонско.

Той не ги споменава, но уверява България и българите, че приятелството и сътрудничеството между двете страни са искрени.

"Виждам, че в приятелска България е открит обществен дебат и дори се повдига въпросът дали ние - двете страни и двата народа изграждаме искрено приятелство и сътрудничество. Искам да кажа на всички граждани, включително и на критиците в Македония и България, да нямат дилема, че приятелството и сътрудничеството са искрени". Това написа във Facebook македонският премиер Зоран Заев.

"Драги приятели и братя от България, вярвайте, искрено градим приятелство, което няколко десетилетия по-рано беше изгубено. Това беше загуба за двете страни. Ние отново намерихме своя приятел и брат. Да не позволим да се връщаме назад. Това е наше задължение пред нашите деца. Понякога може би не сме достатъчно внимателни ние, политиците, понякога правим и грешки, но ви уверявам, че това е само невнимание, защото искрено желаем сътрудничество и приятелство, както подписахме в договора за добросъседство и приятелство", пише македонският премиер.

Дискусията в България се породи, след като преди дни в телевизионно интервю Заев заяви, че Илинденското въстание /както в Македония наричат Илинденско-Преображенското въстание/ е македонско. "Илинденското въстание е македонско и ако някой гражданин от България иска, нека да го чества", каза Заев.

Още по темата

В отговор премиерът Бойко Борисов препоръча "всеки да си мери приказките, то си е за негова сметка. Ако го е казал с умисъл или непремислено, пак е за негова сметка. Защото когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща. Съветът ми към всички е да бъдат по-обрани", каза премиерът.

"Ние повече от една година честваме общите части от историята на двата народа, няколко пъти заедно отбелязахме исторически събития. Аз съм първият премиер на Македония, който се поклони в България (Благоевград) пред паметника на Гоце Делчев по време на съвместното честване на празника. Преди това моят приятел, господин Борисов беше първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника. Заедно двамата премиери се поклонихме пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана тази година отпразнувахме Светите братя Кирил и Методий, общите всеславянски просветители. Премиерът Борисов дойде в Скопие специално да се поклони пред паметника на еврейския Холокост", припомня Заев.

"Нима можем да забравим как премиерът Борисов и министър Захариева се бориха за Македония в Съвета на министрите на ЕС и в Съвета на ЕС за това Македония да получи дата за започване на преговори с ЕС? Те се бориха, както се борят за своята страна", припомня Заев.

"Нима може да се правим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме какво направи България и успя да помогне на Македония за получаване на поканата за членство в НАТО? Нима цяла Европа не видя как България помага за това Македония и Западните Балкани да се приближат към ЕС?", пише македонският премиер.

"Никога няма да забравим това приятелство, което е доказано на дело. Ние сме благодарни и силно уважаваме това. Затова заедно ще празнуваме и честваме нашето минало и върху темелите на това минало ще продължим да градим нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем като едно семейство заедно със съьюзниците от ЕС и НАТО", заключава Зоран Заев.


 


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бойкот за тяхното присъединяване... Поне да има наистина за какво да ни мразят :D :D :D
51
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Насила можеш да вземеш ама насила не можеш да дадеш. Крайно време да се дистанцираме от тъпите макета и да се фокусираме върху ХОРАТА които в ден днешен се наричат българи и милеят за българското. Може би милиони хора в пределите на Руската федерация искат да се преселят в България защото са с Българско самосъзнание...
Майната им на макетата...
50
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А Путин и кремълския КГБ поп кога ще се извинят на България за фейк инсинуациите на историческата истина и унизителното, арогантно държание към Президента ни !?
49
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Македонците сега, когато са силно зависими от нас ни се дръвчат без свян, а какво ще стане като влезнат в ЕС. Защо сме тръгнали да се грижим за тях и да им се кланяме, те винаги ще мразят българите.
48
5
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
не приемам никакво извинение това е лицемерие още колко простотии ще
очакваме от вас
47
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хаха!! "Заев май се извини"....??? По точно МАЙ ви се ще Заев да беше се извинил АМА НЕ... Бокото ли ви поръча тая статия?? Не искате никога да погледнете истината в очите.
46
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нужно е време, за да се заличи насилствено натрапената тогавашна Титовска и Димитровска политика промила съзнанието на поколения българи и македонци.

Всичко с времето си..., като Моисей и юдеите с 40 годишното им скитане из пустинята.

Здраво сме омешани на Балканите
Едната ми баба беше македонка, другата гъркиня от Серес.

А, по-големия брат на дядо ми по майчина линия побягна в Турция за да се спаси от фашистите след погрома на Септемврийското въстание 1923г. Там се задомил и останал да живее
45
3
 
10
 
! Отговори
бай Иван преди 7 месеца
Заевци нямат ли съветници и дипломати,които да им подготвят изявленията? Поведението и изказа ми звучи много махленско като кмета от наше село,който преди това е карал камион "Газ" самосвал.
44
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Зайо байо,не се прави на умряла лисица,а се извини официално!Че ще видиш бая зор,Зоране!Не прилагай шиптърски номера и на нас,че ти земем пашапорту!
43
7
 
12
 
! Отговори
50 преди 7 месеца
Тази теза на Зайчето за македонско въстание не можем да я отминем ей така!Искаме публично и в медиите официално отричане от това твърдение!И това трябва да бъде направено СЕГА!Борисов го отлага,увърта,но утре него няма да го има, а България остава!Промяна и в учебницити-да не се учат отсега на двуличие!Този път номерът не трябва да мине!И нека гербаджиите,една измислена службашка партия,която утре ще се разпадне, да не приписват на Нинова грях ,който няма!
42
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Крайно време е министъра на външните работи да си влезе в роля и постоянно да набива в канчетата на всички, че историята е една и то българска. Да, в момента има две държави България и Македония, но историята е една - БЪЛГАРСКА, не бива да се подменя. Това, че поколения наред в Македония четат от пренаписани книги с подменена история и у македонците е изградена друга представа, в която вярват, не е проблем на България, а на техните управници.
41
3
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 7 месеца
До ма
Не е Македоно_Тракийско, а Македоно_Одринско, защото по-голямата част от Тркия е вече в свободна България.
40
0
 
10
 
! Отговори
Тъпанар преди 7 месеца
Значи като дойде момента за гласуване за Македония е ЕС и нашите политици да направят политическа грешка и готово. Този иска едновременно подкрепа на партиите в страната си, и подкрепа на съседите си. Да играе в един отбор с Русия и САЩ. Хем да се казват Македония, хем да не се казват така... Имаше една "девойка" в квартала, дето един чичак я бройкаше! Не го харесваше, но харесваше парите му. И се фраскаше с един, когото харесваше, но нямаше кинти. Резултатът беше плачевен...
39
10
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 7 месеца
До Извинението е прието
Дсъщност в това изказване на Заев не намирам нещо провокативно.
38
0
 
15
 
! Отговори
хмм... преди 7 месеца
Заев е заявил позицията си по повод Илинден в македонска тв и то съвсем ясно и точно! А у нас се пробутва нещо от Фейсбук! Къде, кога и в коя медия той се е извинил официално? Няма такава информация нали?
37
11
 
2
 
! Отговори
Извинението е прието преди 7 месеца
Илинденското въстание е македонско. Някои граждани на България го приемат за българско. О, кей ! Не виждам в това нещо лошо. Затова решихме да го честваме като част от нашата обща история. Аз съм първият премиер н а Македония, който почете този празник пред паметника на Гоце Делчев в България."
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Заев ще гризне д ръвцето . Май.
35
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това не е извинение. Просто се снишават докато ги приемат в НАТО и ЕС. След това ще си присвоят всичко. Дикато не видя пренаписани македонските учебници, няма да повярвам.
34
1
 
12
 
! Отговори
Паметлив преди 7 месеца
Разумните предупреждаваха,че на макетата не може да се вярва,ама кой да слуша!Тиквата реши да се прави на велик Умиротворител и за пореден път ос.ра положението!С тия трябва да се действа предпазливо и на малки стъпки,като с всеки мошенник.То най-добре да им теглим сик.тира и да умират,ама няма как-Началниците ни притискат...
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да бе грешка вЕрвайте му!!! Просто пробва дали ще мине номера и добре, че тиквата го подсетиха, че трябва да каже нещо, че иначе онова недоразумение външния ни министър щеше още да си трае.