Заев май се извини на България: Политиците понякога правим грешки!

Заедно ще честваме миналото и на темелите му ще градим общото ни бъдеще!
Обновена: 10 авг 2018 12:36 | 10 авг 2018 12:30, Елка Василева
97
Заев май се извини на България: Политиците понякога правим грешки!
Снимка: Facebook

Премиерът на Македония Зоран Заев публикува пост в Facebook, с който вероятно иска да се извини за думите си отпреди дни, че Илинденското въстание е македонско.

Той не ги споменава, но уверява България и българите, че приятелството и сътрудничеството между двете страни са искрени.

"Виждам, че в приятелска България е открит обществен дебат и дори се повдига въпросът дали ние - двете страни и двата народа изграждаме искрено приятелство и сътрудничество. Искам да кажа на всички граждани, включително и на критиците в Македония и България, да нямат дилема, че приятелството и сътрудничеството са искрени". Това написа във Facebook македонският премиер Зоран Заев.

"Драги приятели и братя от България, вярвайте, искрено градим приятелство, което няколко десетилетия по-рано беше изгубено. Това беше загуба за двете страни. Ние отново намерихме своя приятел и брат. Да не позволим да се връщаме назад. Това е наше задължение пред нашите деца. Понякога може би не сме достатъчно внимателни ние, политиците, понякога правим и грешки, но ви уверявам, че това е само невнимание, защото искрено желаем сътрудничество и приятелство, както подписахме в договора за добросъседство и приятелство", пише македонският премиер.

Дискусията в България се породи, след като преди дни в телевизионно интервю Заев заяви, че Илинденското въстание /както в Македония наричат Илинденско-Преображенското въстание/ е македонско. "Илинденското въстание е македонско и ако някой гражданин от България иска, нека да го чества", каза Заев.

Още по темата

В отговор премиерът Бойко Борисов препоръча "всеки да си мери приказките, то си е за негова сметка. Ако го е казал с умисъл или непремислено, пак е за негова сметка. Защото когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща. Съветът ми към всички е да бъдат по-обрани", каза премиерът.

"Ние повече от една година честваме общите части от историята на двата народа, няколко пъти заедно отбелязахме исторически събития. Аз съм първият премиер на Македония, който се поклони в България (Благоевград) пред паметника на Гоце Делчев по време на съвместното честване на празника. Преди това моят приятел, господин Борисов беше първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника. Заедно двамата премиери се поклонихме пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана тази година отпразнувахме Светите братя Кирил и Методий, общите всеславянски просветители. Премиерът Борисов дойде в Скопие специално да се поклони пред паметника на еврейския Холокост", припомня Заев.

"Нима можем да забравим как премиерът Борисов и министър Захариева се бориха за Македония в Съвета на министрите на ЕС и в Съвета на ЕС за това Македония да получи дата за започване на преговори с ЕС? Те се бориха, както се борят за своята страна", припомня Заев.

"Нима може да се правим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме какво направи България и успя да помогне на Македония за получаване на поканата за членство в НАТО? Нима цяла Европа не видя как България помага за това Македония и Западните Балкани да се приближат към ЕС?", пише македонският премиер.

"Никога няма да забравим това приятелство, което е доказано на дело. Ние сме благодарни и силно уважаваме това. Затова заедно ще празнуваме и честваме нашето минало и върху темелите на това минало ще продължим да градим нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем като едно семейство заедно със съьюзниците от ЕС и НАТО", заключава Зоран Заев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Урвенско поведение .Официално цвъка после неофициално се извинява.Що е маке се е
10
1
 
20
 
! Отговори
Българина преди 5 години
За да ви простим грешката на референдума който ще проведем дали да ви подкрепим или не, от тук нататък трябва да сте по българи и от българите!!! Наясно ли е заев и шефа му сорос?
9
2
 
14
 
! Отговори
Зоро преди 5 години
А Бойко дали се е изказал интелигентно :)
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля си, че е твърде добре да се въведат визи за бившите Югославски жители! Те не оставят пари в България. Та само преминават и им дишаме ***! Я да си стоят в клоаката!
7
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросът сега е, ще доживеем ли някога Тиквата да се извини за някоя негова грешка, вместо обичайното хвърляне на кал по други хора/партии.
6
1
 
33
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Братя македонци и ние сгрешихме, че нашите политици ви се довериха за пореден път. Но пък българския народ няма да повтори тази грешка. Вашата нова родина е албания, свиквайте. Ние сме ви резервния план но вие не го оценявате. Албанците ще ви оценят подобаващо... Ще направим референдум да подкрепим ли Македония за ЕС? Да видим дали ще ви простим....
5
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма извинение, това са общи приказки. Тия от добро не разбират, трябва да се действа като гърците срещу тях, ама за това трябват истински патриоти политици. Не такива като ***, Захариева, пишман патриота Симеонов и др.
4
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи, не забравяйте никога едно нещо - жителите на бивша Югославия са най-лицемерните, най-коварните и най-долните същества! Пред теб се мазни, за гърба ти гроб копае! Не разбирам, освен очевидната далавера за мутрите да строят пътища там, да бъдат в ЕС нямаме никаква изгода!
3
1
 
28
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Заев няма голям избор какво да говори в момента. От една страна вътрешнополитически го притискат заради македонизма и промитите мозъци около Вардар. Ако се отрече от доктрината им ще се изправи срещу големи брожения. Затова се опитва да лавира между вътрешните небивалици за Македония и външнополитическата реалност. А вътрешните му противници само това чакат. Като се има предвид че САЩ вече подкрепят Груевски, на Заев му е разклатен стола от две страни.
2
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе нали ужким нашенската мутра беше оправил братски да са нещата с Македония!Нали се ръкостискаха ухилени до уши и тупаха по гърбовете със Зайко Заев..пък ква стана тяяя..!?
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само нашите политици никога не грешат.