Заев май се извини на България: Политиците понякога правим грешки!

Заедно ще честваме миналото и на темелите му ще градим общото ни бъдеще!
Обновена: 10 авг 2018 12:36 | 10 авг 2018 12:30, Елка Василева
97
Заев май се извини на България: Политиците понякога правим грешки!
Снимка: Facebook

Премиерът на Македония Зоран Заев публикува пост в Facebook, с който вероятно иска да се извини за думите си отпреди дни, че Илинденското въстание е македонско.

Той не ги споменава, но уверява България и българите, че приятелството и сътрудничеството между двете страни са искрени.

"Виждам, че в приятелска България е открит обществен дебат и дори се повдига въпросът дали ние - двете страни и двата народа изграждаме искрено приятелство и сътрудничество. Искам да кажа на всички граждани, включително и на критиците в Македония и България, да нямат дилема, че приятелството и сътрудничеството са искрени". Това написа във Facebook македонският премиер Зоран Заев.

"Драги приятели и братя от България, вярвайте, искрено градим приятелство, което няколко десетилетия по-рано беше изгубено. Това беше загуба за двете страни. Ние отново намерихме своя приятел и брат. Да не позволим да се връщаме назад. Това е наше задължение пред нашите деца. Понякога може би не сме достатъчно внимателни ние, политиците, понякога правим и грешки, но ви уверявам, че това е само невнимание, защото искрено желаем сътрудничество и приятелство, както подписахме в договора за добросъседство и приятелство", пише македонският премиер.

Дискусията в България се породи, след като преди дни в телевизионно интервю Заев заяви, че Илинденското въстание /както в Македония наричат Илинденско-Преображенското въстание/ е македонско. "Илинденското въстание е македонско и ако някой гражданин от България иска, нека да го чества", каза Заев.

Още по темата

В отговор премиерът Бойко Борисов препоръча "всеки да си мери приказките, то си е за негова сметка. Ако го е казал с умисъл или непремислено, пак е за негова сметка. Защото когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща. Съветът ми към всички е да бъдат по-обрани", каза премиерът.

"Ние повече от една година честваме общите части от историята на двата народа, няколко пъти заедно отбелязахме исторически събития. Аз съм първият премиер на Македония, който се поклони в България (Благоевград) пред паметника на Гоце Делчев по време на съвместното честване на празника. Преди това моят приятел, господин Борисов беше първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника. Заедно двамата премиери се поклонихме пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана тази година отпразнувахме Светите братя Кирил и Методий, общите всеславянски просветители. Премиерът Борисов дойде в Скопие специално да се поклони пред паметника на еврейския Холокост", припомня Заев.

"Нима можем да забравим как премиерът Борисов и министър Захариева се бориха за Македония в Съвета на министрите на ЕС и в Съвета на ЕС за това Македония да получи дата за започване на преговори с ЕС? Те се бориха, както се борят за своята страна", припомня Заев.

"Нима може да се правим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме какво направи България и успя да помогне на Македония за получаване на поканата за членство в НАТО? Нима цяла Европа не видя как България помага за това Македония и Западните Балкани да се приближат към ЕС?", пише македонският премиер.

"Никога няма да забравим това приятелство, което е доказано на дело. Ние сме благодарни и силно уважаваме това. Затова заедно ще празнуваме и честваме нашето минало и върху темелите на това минало ще продължим да градим нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем като едно семейство заедно със съьюзниците от ЕС и НАТО", заключава Зоран Заев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
2
 
! Отговори
До 88 преди 5 години
"За ситуацията в Македония може да говори само този, който е добре запознат с историята"________Това е дежурна реплика на хора които нищо не разбират но защитават бита кауза и избягват дискусията.Като: "ти атмосферен учен ли си?" - откачалки на тема глобално затопляне причинено от карбонов диоксид; "ти имаш ли религиозно образование" - религиозни екстремисти на които им задавт неудобни въпроси от съвсем битов характер.. и т.н.
90
2
 
0
 
! Отговори
до 88 преди 5 години
"Решенията на Тито и Сталин и нямат нищо общо с някои процеси които започват много преди 1945-та година....Тито просто продължи политиката на Сърбия отпреди ВСВ"______На това му се казва да си противоречиш сам на себе си ;)
89
4
 
14
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Прекрасно е, че има македонски език, очарователен е, толкова близо до моя роден шопски говор. Можеше в Македония да се пише на български, но комунистическите у роди по поръчка на Кремъл осакатиха азбуката.
88
1
 
8
 
! Отговори
Име преди 5 години
заев, де да беше само по някога да правите грешки и те наистина да са неумишлени.. да ви простим, като на хора. а сега се цункай по устенцата с мартин олбрайт, дето щеше да си сменя вярата за пореден път. аз от кога я чакам да си я смени на сатурнска вяра, че да я пратим нанатам!
87
4
 
8
 
! Отговори
до 87 преди 5 години
За ситуацията в Македония може да говори само този, който е добре запознат с историята. А не коне с капаци, каквито са управляващите и техните клакьори. Решенията на Тито и Сталин и нямат нищо общо с някои процеси които започват много преди 1945-та година. И ако отвориш и прочетеш, защо Македония беше дадена на Сърбия през 1919-та и какво правеше сръбското правителство с народа на Македония може би щеше да имаш по-вярна представа. Тито просто продължи политиката на Сърбия отпреди ВСВ.
86
8
 
5
 
! Отговори
До до 76 преди 5 години
Заев лавира да, в много трудна обстановка. Понеже върви срещу великомакедонски, руски и някои американски интереси и за това вие от 100годишната толкова му подскачате! Тук не става дума да не се реагира, напротив - той самият даже сигурно разчите на реакция.Но хайде не я преигравайте тази работа с македонците, след като мълчите и мигате на Путин на Захарова и на всеки руски българофоб който криви историята и плещи глупости! Особено след като сте наследници на червените другари, отговорни за ситуацията с Македония и НИКОГА НЕ СТЕ СЕ ИЗВИНИЛИ! Хайде малко по-кротко, не сме толкова късопаметни,
85
5
 
4
 
! Отговори
Дънкан Маклауд преди 5 години
Добре си бехме преди 4 века кога нямаше нации и национализъм и на никой не му пукаше дали се нарича бугарин, македонец или шотландец, ама кога историците измислиха национализма и гледайте сега колко войни се водят.
84
3
 
7
 
! Отговори
Маке преди 5 години
Сичко що се е случило в обсег от 10 000 колометра от Скопие се нарича македонско и е напараено от етническите македонци.
83
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А въстанието у шопско, българско ли е или е шопско? Такъв в и казуса Илинденското въстание македонско ли е или българско?
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 66Ти си точно това за което говорим - един от измислените човеци с претенции, че са истински. и колкото повече се уверяват, че не е истински толкова повече злъч плюят . Както е с пияниците - патология. И това е научено от сърбите - наглост, грубост безочие. Не знам дали това ще ви помогне. На сърбите не им помогна.
81
0
 
9
 
! Отговори
Име преди 5 години
вижте сега, имперските интереси на юдеите, които са настървени да глътнат света на една хапка си смениха имиджа, но не и изпълнителите! кой е заев, че да има собствено мнение, освен това на еврейското пес?
80
1
 
9
 
! Отговори
до 76 преди 5 години
Значи заради Заев, който `лавирал` да си затворим ушите и очите за поругаването на България? Така е много добре за герберугите. Всякакво поругаване е добро щом служи на интересите на тяхната клика. А България кучета я яли.Колко пъти Борисов продаде българските интереси за три мандата? Безброй. Щом се пълнят гушите им защо не още веднъж. Вече българина свикна да си трият краката в него кой как свари.
79
1
 
10
 
! Отговори
Име преди 5 години
заев по-скоро ще подкара морковите и арпаджика, като мезетата, отколкото да поеме вината във вид на шампанско. това е традиция при "революционерите" и "партизаните", като шефа на пес. товариш станишевой! няма ли сведения за македонският въпрос в българия и наследството му, в образа на вени марковски. ????
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 75Политик с гинекологично име просперира, та защо да не просперира и политик с биологично име !
77
3
 
7
 
! Отговори
Ала бала преди 5 години
Какво значение има? Нещо променя ли към по- добро за обикновените българи тази игра на думи? Кьор фишеци- нищо повече!
76
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същите червенушки никога не се извиниха за това национално предателство, те сега искат извинения и оквичават човека който се опитва да влезе в един съюз с нас... без любимите им руснаци!
75
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В пост 3 "реалист" точно описа положението. Заев лавира понеже опозицихеята е силна, а и САЩ ако са дали рамо на Груевски... влизането в ЕС ще е голям проблем!Да говори каквото ще важното е какво прави. Русия също не иска Македония в ЕС, както и САЩ. Наследниците на червените, клатят лодката точно когато Заев лавира в невъзможна обстановка. Те, които по моста Москва-Белград изобретиха "македонската нация", азбуката, измислиха граматика и език.. Същите червенушки никога не се извиниха за това национално предателство, те сега искат извинения и оквичават човека който се опитва да влезе в ед
74
2
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Политик с...име Зайков е трудно да...просперира.Името издава характера;по...добре е да се откаже сам.
73
1
 
4
 
! Отговори
До 73 мужетурка преди 5 години
Ние сме се образОвали ощо когато недоразумения като теб са се образУвал. Просто на теб единствената мозъчна клетка не позволява да вникнеш в темата. Но това е характерно за всички герберопоследователи - едноклетъчни, необразОвани, тъпоъгълни калинки, за които цялата история на човечеството им в виновна, независимо, че от 2009 година насам им гласуват доверие с цел да променят нещо. След като не ви се получава - значи няма капацитет! А не са ви виновни статуите в музеите! Тъпунгеру!
72
2
 
3
 
! Отговори
До 69 преди 5 години
Явно нещо искаш да кажеш,но не се разбира какво.Явно ,,капцтета" ти е толкова.Образовай се,ще ти плащат повече т.р.о.л.е .