Защо Зоран Заев пак си играе с историята ни? Да реагираме ли?

Да следим пътя на Македония към ЕС и НАТО, коментират специалисти
Обновена: 10 авг 2018 12:35 | 10 авг 2018 11:00, Петя Славова
121

8055 гледания   |  Още видео

Скорошните изявления на македонския премиер Заев по повод Илинденско-Преображенското въстание, в които той го окачествява като македонско пред македонска телевизия, разбуниха духовете и се превърнаха в историческа тема, препречила колелата на иначе гладко вървящата дипломация между страните.

От българска страна първо Корнелия Нинова призова премиера да вземе отношение по въпроса. Вчера Бойко Борисов реагира и призова Заев за "по-обрани" приказки по исторически теми като напомни, че именно с него съвместно са отбелязали 115-годишнината от въстанието в Благоевград.

Още по темата

Темата коментираха и в "България сутрин" журналистът Валери Тодоров и депутатът от ВМРО Любомир Милошев.

"Разделен съм в чувствата си за това дали трябва да реагираме или не, защото ако трябва да реагираме на всичко, идващо от Македония, ще преекспонираме темата", каза Валери Тодоров в студиото на Bulgaria ON AIR и допълни, че въпросът за това как ще разпознае историята си Македония в навечерието на приемането й в ЕС остава.

"Досега ние показваме толерантност, но България и Македония имат една идентичност и тя е българска", каза още журналистът и акцентира, че трябва с голямо внимание да следим процеса на присъединяване на Македония към Евросъюза.

Според депутата от ВМРО Любомир Милошев за България е важно да се следи оттук нататък пътя на Македония към ЕС и НАТО.

"Най-отговорната позиция на Българската държава е максимално да подкрепя Македония да се присъедини към ЕС и НАТО", заяви той.

Милошев обясни, че има комисия занимаваща се с историческите теми, в които всички спорни точки трябва да бъдат изчистени и трябва да се изхвърлят тезите на македонизма.

По думите на Валери Тодоров българската държава трябва ясно и категорично да изговори своята позиция и тя трябва да бъде разпознаваема, както и да направим ясно разграничение между политика и история.

Той определи България като "най-засегнатата страна от политиката на изземване на исторически факти".


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
5
 
12
 
! Отговори
кръстю преди 7 месеца
кой да реагира тези които требваше да реагират не могат щото ядоха от кюфтетата на заев и пиха от ракията му
104
4
 
16
 
! Отговори
Тези преди 7 месеца
макета са уникално ....парчета ...оставете ги да си живеят в Нарния и да си вярват. Никой не ги бръсне за 5 стинки. То при тях стана малко като братвежите за Чък Норис едни такива хумуристични. :D
103
17
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 7 месеца
Вие наистина ли смятате, че македонският премиер трябва да каже, че Илинденското въстание не е македонско, а някакво друго?

Може би е торлашко или е въстание на гагаузите, или влашко?

Въстанието е македонско, много ясно.
102
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защото в Македония е има референдум,а и опозицията диша във врете на Заев.Делата са по-важни от думите.
101
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Име
За глобалистите, и името им е такова даже, национализмът е табу, държави и граници не би трябвало да съществуват, особено в Европа. От тая гледна точка, Заев е враг на мултикултурализма и съответно глобализма. Явно в Македония още не са стигнали модерните идеи и неолиберализма. Тия даже гей-парад си нямат и Истанбулска конвенция не са подписали! Представяте ли си?
100
3
 
10
 
! Отговори
коментар 31 на Богом преди 7 месеца
Прочетете коментар31 на Богомил - най-точно описва проблема "Българите са пречка за древната идентичност на тези народи".
Историята на България е кокал-плячка - за македонци И за руснаци, които са пощуряли да си измислят "древна история". Вижте бълнуванията им по нета за древните руси-ари изобретили човешката цивилизация в основата на историята на света... Това върви на най-високо ниво. Путин не случайно го изтъпаниха в трона на Императора в манастира в Атон. Те искат да ни изчезнат, както и македонците. И 100 годишната е на руска страна, не се лъжете!
99
3
 
8
 
! Отговори
Име преди 7 месеца
да повторим за недоразбралите. защото: заев е от неолибераллния-болшевишки интернационал. за тях най-святото са парите, които им дават за да "мислят" и говорят онова, което е "правилно" за глобалистите, които са хванали света за гушата, за да имат още повече капитали, които дори вселената на ограниченото им мислене може да побере..
98
4
 
8
 
! Отговори
Го4о преди 7 месеца
По този въпрос реагират само БСП-арите и най-вече козарката Курнелия от с.Крушоница!
97
3
 
19
 
! Отговори
Гогата преди 7 месеца
Бе, зарежете тая Македония - само ядове с тия с.бърканяци ! Шиптърите ще им видят сметката скоро. И по-добре !
96
3
 
8
 
! Отговори
Ала_Бала преди 7 месеца
Така им нареждат от САЩ и за това им плащат и двамата ***.
95
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като са учили фалшива история проблемът си е техен,както са я учили така ще се отучат да я учат фалшивата история на "македонскиот народ"!Другата възможност е българите да преглътнат националното предателство в името на това един милион сърбомани да се чувстват горди със своето никога не съществувало минало за сметка на българския народ.После вече чакайте македонистите на гроба на Сандански ,на гроба на Тодор Александров,на гроба на дедо Ильо Войвода,на гробовете в София на вемереовци!ПОЗОР!
94
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И при нас историята се преекспонира и вярваме на неща, които са ни учили в училище. Начинът, по който се възприемаш, е трудно да се промени. Например никъде, освен в българските източници, не пише че българите въобще са били в Иран и оттам да се разделили тримата братя. Това е митология, не история! Моите родители са учили, че втората балканска война всеки напада България, а не че България напада Сърбия и започва всичко! Та така и при тези- Илинденското въстание е македонско, така знаят!
93
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Разберете че няма как да промениш мислене, дори с факти. Когато цял живот, от детска градина, през училище, и после университет ти е повтаряно, че си наследник на Ал. Македонски и че историческите ти личности са си македонци, и такъв народ съществува и ти принадлежиш към тях, е много трудно след 20-годишна възраст да промениш начина, по който се възприемаш! Никакви договори не са в състояние да променят факта, че от 80 години насам самосъзнанието на тези не е българско!
92
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Макетата винаги ще лисугерстват. Никой да не очаква от политичарите им да каже, че са българи. Ще си мишкуват както винаги и ще се мазнят на Белград.
91
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Заев започна сам да си плюе върху обувките. Какво става, нали иска подкрепа от нас за ЕС. какво друго иска? Нищо друго няма да му дадем. най - малко историята си. Тази измислена държава е политическа действителност и ние се мъчим да се съобразим с този факт, но нищо повече. Пак казвам - някои като ги пуснеш под одъра си мислят че могат да се качат на одъра. Е, не, драги мой, не.
90
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Someone from Poland
Shut up, you, dumb. Don"t tell me about my history. Learn about your history. It"s not your buisiness, am I right?
89
2
 
7
 
! Отговори
Към заблудения Полак преди 7 месеца
Много си заблуден, пане!
Няма как македонизмът да защитава славяните в македония от сърбите. По простата причина че македонизмът е измислен и изпълнен именно от сърбите.
Няма как твоята история да е нашата история.
"Macedonians before 19th weren't Bulgarians, they were calling themselves just as "slavs". Ideology of macedonism was a protection of Slavs from Macedonia against serbian on bulgarian asymilation."
88
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ДО не И ПОДОБНИТЕ МУ АБЕ ИДИ-ОТИ ОРГНИЗАЦИЯТА Е ОСНОВАНА ПОД ИМЕТО БМОРК-БЪЛГАРСКИ МАКЕДОНО-ОДРИНСКИ РЕВОЛЮЦИОНЕН КОМИТЕТ",ПО-КЪСНО СЕ ПРЕИМЕНУВА НА ТМОРО-ТАЙНА МАКЕДОНО-ОДРИНСКА РЕВОЛЮЦИОННА ОРГАНИЗАЦИЯ,ПОСЛЕ ВМОРО И НАКРАЯ СЛЕД БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ КАТО СТАВА ЯСНО ЧЕ ОДРИНСКО/или това което е в Турция/Е ЗАГУБЕНО СТАВА САМО ВМРО.ПОСЛЕДЕН И ПРЕДПОСЛЕДЕН ПРЕДСЕДАТЕЛИ ИВАН-ВАНЧЕ МИХАЙЛОВ И ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ ОТ ЩИП.КУХИ ЛЕЙКИ НЕГРАМОТНИ.СРАМ СТЕ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД БЕ....
87
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До STEFAN MEGATRON

Откъде го измисли това, бе? Не ви ли омръзна да се дуете и перчите. Не се ли виждате на какво приличате - жалки храненици с големи претенции. Имали били древна история. Забележи обаче - ИСТОРИЯ, която е приключила преди хиляди години. Сега сте абсолютна смешка. Нямате нищо общо с траките, дори с древна Гърция ,ако питаш мен. Нея отдавна я няма и сигурно древните биха умрели от срам ако видят какви живеят на тези територии сега. Смях!
86
5
 
14
 
! Отговори
НИкой преди 7 месеца
Не трябва да следим пътя на Македония към НАТО и ЕС, а трябва да го отрежем. Предателя заслужава брадва, а не наблюдение.