Защо Зоран Заев пак си играе с историята ни? Да реагираме ли?

Да следим пътя на Македония към ЕС и НАТО, коментират специалисти
Обновена: 10 авг 2018 12:35 | 10 авг 2018 11:00, Петя Славова
121

Скорошните изявления на македонския премиер Заев по повод Илинденско-Преображенското въстание, в които той го окачествява като македонско пред македонска телевизия, разбуниха духовете и се превърнаха в историческа тема, препречила колелата на иначе гладко вървящата дипломация между страните.

От българска страна първо Корнелия Нинова призова премиера да вземе отношение по въпроса. Вчера Бойко Борисов реагира и призова Заев за "по-обрани" приказки по исторически теми като напомни, че именно с него съвместно са отбелязали 115-годишнината от въстанието в Благоевград.

Още по темата

Темата коментираха и в "България сутрин" журналистът Валери Тодоров и депутатът от ВМРО Любомир Милошев.

"Разделен съм в чувствата си за това дали трябва да реагираме или не, защото ако трябва да реагираме на всичко, идващо от Македония, ще преекспонираме темата", каза Валери Тодоров в студиото на Bulgaria ON AIR и допълни, че въпросът за това как ще разпознае историята си Македония в навечерието на приемането й в ЕС остава.

"Досега ние показваме толерантност, но България и Македония имат една идентичност и тя е българска", каза още журналистът и акцентира, че трябва с голямо внимание да следим процеса на присъединяване на Македония към Евросъюза.

Според депутата от ВМРО Любомир Милошев за България е важно да се следи оттук нататък пътя на Македония към ЕС и НАТО.

"Най-отговорната позиция на Българската държава е максимално да подкрепя Македония да се присъедини към ЕС и НАТО", заяви той.

Милошев обясни, че има комисия занимаваща се с историческите теми, в които всички спорни точки трябва да бъдат изчистени и трябва да се изхвърлят тезите на македонизма.

По думите на Валери Тодоров българската държава трябва ясно и категорично да изговори своята позиция и тя трябва да бъде разпознаваема, както и да направим ясно разграничение между политика и история.

Той определи България като "най-засегнатата страна от политиката на изземване на исторически факти".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
17
 
3
 
! Отговори
STEFAN MEGATRON преди 5 години
ТРАКИТЕ СА ГЪРЦИ...ЕЛЛИНСКО ЕТНОС И ГЕНОС. = ПАН ХЕЛЛАС .ВИЕ БЪЛГАРИТЕ ИДВАТЕ ОТ АЗИЯ И СТЕ НАГЛИ КРАДЛИВИ ДОШЛЯЦИ НА ГРЪЦКА ЗЕМЯ.САМИТЕ ТРАКИ СА ПИСАЛИ ЧЕ СА ГЪРЦИ.
83
7
 
3
 
! Отговори
men преди 5 години
@US издание: България бързо застарява, изчезва като нация!@ за това. за да не изчезне след като ние големите българи изчезнем. защото винаги си гледаме пумижката в копанката и не осъзнаваме че коледа е само след неколко месеца.
82
1
 
4
 
! Отговори
Шлюх Шенкел преди 5 години
Курт Вагнер, бягай да си доучваш и смени учебниците че тия дето ги четеш намирисват на пропаганда за великоруската шовинистична доктрина. Слаб (2) получаваш по история.
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мачкай Богомиле семито-етиопската проказа.
80
5
 
17
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
До NIKOS VERTISДраги, нещо си много объркан. Първо ние българите сме траките и повече от 10 000г. присъстват по тези земи. Второ вие сте дошляци по нашите земи, дошли от Етиопия през Египет. Прочети старите автори. Трето, 70% от днешните гърци са траки/българи/. Четвърто, митологията и боговете са тракийски, не гръцки.Прочети Илиада-та. Омир е меон/мизиец, днес българин/. Даже името, което сте присвоили "елини" е тракийско, на племето сели/ели/, Атина също е тракийско/пеласгийско/ име. Хахаха
79
1
 
5
 
! Отговори
СДС преди 5 години
Когато стана въпрос за това как митниците се консултират от наркобос, изцведнъж се раше да се пише само за това, което някой си споменал на някакъвси журналист....Какво е казал Заев е много по-важно от отва ,че митницет се охраняват от мафията...Удобно , нали?
78
6
 
6
 
! Отговори
Не си права НЕ! преди 5 години
Сега не можем изведнъж да искаме от мъничкия Заев да си смени риториката и мнението, да престане да хитрува. По-добре е че си го показва. За да няма изненади после. никой македонски политик не може да каже че Кирил и Методий са нещо друго освен македонци, че Илинденското - преображенското въстание е българско и др. Иначе няма да е македонски политик
77
1
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Изявленията на македонския премиер Заев по повод Илинденско-Преображенското въстание са стрес-тест за нашите управляващи. Ще мине ли номера? Както изглежда, да. От външно министерство реакция няма, а Бойко от някакъв полигон каза все пак нещо, но безкрайно увъртяно и безкрайно закъсняло.А трябваше да се реагира веднага с нота връчена на македонския посланик. Утре Зоран Заев ще дойде пак, ще се поклони пред паметника на цар Самуил и сетне, в Македония, ще каже, че той е "царот на Македония". Е?
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Искаш да кажеш, че Унгария и България окончават на диария !"Не, исках да кажа "да ти треба чайката" и да ти пожелая да не се отървеш от това което си написал
75
1
 
7
 
! Отговори
ми така е преди 5 години
До ИсторикНарод от лакеи и аргати това може,това прави!
74
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление пред нас номерът ще мине и повярвайте бг политиците няма да си мръднат пръста, за да опазят историята ни. А, защо ли? Отговорът е очеваден-намесата на Великите сили като САЩ и Англия. Поразровете се в мак. медии и ще се изумите колко пари се наливат в тази.... провинция:). Никой няма изгода от силни, обединени и независими Балкани. Сърбия се опъна, но Македония послушно козирува. Всичко ще ни вземат с одобрението на големите.
73
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами така си е-македонци са си!По са близо до сърбите отколкото до българите !Човек не може да разбере езика им..вие тука се пените,че били българи!
72
0
 
9
 
! Отговори
Историк преди 5 години
До АнонименТака е защото българите се оливаме с благодарностите си. Вярно е че държавата ни е въстановена от Русия, но това се отнася и за Сърбия и за Гърция и за Румъния. Там обаче такова нещо няма.
71
7
 
7
 
! Отговори
не преди 5 години
не, време е ние българите да решим какво правим. Не може с едната ръка да създаваме Македонска революционна организация, да признаваме държавата Македония(или Северна), а с другата да ги придръпваме, че са българи. Не, македоноци са, имат си държава, имат си освободителна история, в която приноса на България е като освободител на мекенодския народ и земи. Иначе да бяхме си създали Вътрешна Македоно-българска организация. Тогава спор нямаше да има.
70
1
 
9
 
! Отговори
komitata преди 5 години
тез македонци доверие не може да се има ,какво ли н е напарихме за тях и пак с еправят н а ощипани
69
0
 
13
 
! Отговори
Гошето преди 5 години
Наглите *** пробват дали ще мине номера. Пред гърците не биха се пробвали.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами щом само от нас се опитват да присвоят,а от другите наоколо не то значи,че другите нямат нищо за присвояване що история що материални ценности и за това е мероприятието до оглупяване на региона балкански в дълготраен период в ери.
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В рамките на ЕС, няма българи, македонски или албанци! Парите, решават всичко.
66
7
 
10
 
! Отговори
Никк преди 5 години
Според мен е добре Македония да НЕ е в ЕС още известно време.Защото по този начин кандидатстват за БГ паспорти и сами заявяват че са българи. (За да получат Бг паспорт трябва да докажат български корени), което е добре за нас..
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 48Искаш да кажеш, че Унгария и България окончават на диария !