Защо Зоран Заев пак си играе с историята ни? Да реагираме ли?

Да следим пътя на Македония към ЕС и НАТО, коментират специалисти
Обновена: 10 авг 2018 12:35 | 10 авг 2018 11:00, Петя Славова
121

Скорошните изявления на македонския премиер Заев по повод Илинденско-Преображенското въстание, в които той го окачествява като македонско пред македонска телевизия, разбуниха духовете и се превърнаха в историческа тема, препречила колелата на иначе гладко вървящата дипломация между страните.

От българска страна първо Корнелия Нинова призова премиера да вземе отношение по въпроса. Вчера Бойко Борисов реагира и призова Заев за "по-обрани" приказки по исторически теми като напомни, че именно с него съвместно са отбелязали 115-годишнината от въстанието в Благоевград.

Още по темата

Темата коментираха и в "България сутрин" журналистът Валери Тодоров и депутатът от ВМРО Любомир Милошев.

"Разделен съм в чувствата си за това дали трябва да реагираме или не, защото ако трябва да реагираме на всичко, идващо от Македония, ще преекспонираме темата", каза Валери Тодоров в студиото на Bulgaria ON AIR и допълни, че въпросът за това как ще разпознае историята си Македония в навечерието на приемането й в ЕС остава.

"Досега ние показваме толерантност, но България и Македония имат една идентичност и тя е българска", каза още журналистът и акцентира, че трябва с голямо внимание да следим процеса на присъединяване на Македония към Евросъюза.

Според депутата от ВМРО Любомир Милошев за България е важно да се следи оттук нататък пътя на Македония към ЕС и НАТО.

"Най-отговорната позиция на Българската държава е максимално да подкрепя Македония да се присъедини към ЕС и НАТО", заяви той.

Милошев обясни, че има комисия занимаваща се с историческите теми, в които всички спорни точки трябва да бъдат изчистени и трябва да се изхвърлят тезите на македонизма.

По думите на Валери Тодоров българската държава трябва ясно и категорично да изговори своята позиция и тя трябва да бъде разпознаваема, както и да направим ясно разграничение между политика и история.

Той определи България като "най-засегнатата страна от политиката на изземване на исторически факти".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
14
 
! Отговори
позор преди 5 години
Косово,Македония и двете страни се управляват от Албански терористи и Борисов иска да ги вкара в ЕС!?и господ няма ни опази ако това стане....
23
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До NoName91-ва кой натисна Жело Жабата да ги признае за държава Жельо Жабата дори им подари 6 танка вместо да си вземем Македони обратно или поне да си ги поделим със сърбите Сега се чуди чие е въстанието може да питаш и краварите те много добре знаят и Косово чие е, САЩ много обичат да създават измислени държави със измислена история.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе нали избрахте Сидер войвода и Шкембе войвода да защитават националните интереси?Нали те управляват държавата, защо ревете? А те май само за джобовете си мислят а? И как да помагат на олигарсите които им пълнят джобовете! Пак гласувайте за тях!
21
2
 
13
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До СпиросДа, но грачещите, на юг от днешна България, не смятат така. Те, смятат, че името Македония им принадлежи, но то е Българско, както и всички земи до Бяло море, включително. Историята няма как да отмине, защото тя е Кръг, защото и Времето е Кръг. Затова грачещите, най-малкото трябва да признаят, че държавата им лежи върху български територии, а държавата Македония е нищо повече от част от Българската държава. Разбира се, от Бойко, няма да чуете тов,а но един ден, управлението в България
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва много твърда позиция от всички партии и хора, както правят гърците.
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея няма да влязат в ЕС. Ще ги въртят и сучат и до там. Много държави, ще са против. Гърция изобщо не мисля, че проблема е решен. С България проблема е още по голям, но някак си неглежиран. Ето за пореден път имаше провокация относно нашата история. А ние продължаваме да се усмихваме. Борисов добре реагира вчера, като го захапа това *** веднага. Но тона трябва да се твърди още.
18
3
 
13
 
! Отговори
NoName преди 5 години
До 15Идиотите от САЩ нямат нищо общо със създаването на Македония!
17
0
 
23
 
! Отговори
българин преди 5 години
Питам - на колко години е македонската държава?
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо Зоран Заев пак си играе с историята ни?...защото е поел малка доза новичок, ей за тва.и тва е само началото! басирам се, че азбуката ще излезе, че наистине е "от македонските земи"!българия още в началото, зае твърде мека, твърде реверансна, твърде пасивно-съглашателска позиция към макетата и особено по въпроса с името! голяма, много голяма грешка!борисов е голям физически мъж, но е малко "заек" по характер... бяга от конфликта и челният сблъсък! не знам дали е твръде добро това ?!?
15
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Терористите от САЩ създадоха държавата Македония след Тито за втори път за да им служи на ембаргото срещу Югославия сега жънем плодовете на труда на САЩ на Балканите.
14
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо русия си играе с историята ни ? Същия въпрос. То писмеността ни беше от Македония, то еврейте те ги били спасили ...И какви ли не глупостиии. Такива са бе ...Всеки гледа да хапе от тебе, а вие продължавайте да им викате братя на всички.
13
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значи - да реагираме ли?Тия луди ли са какви са?? Реагира се веднага на минутата! Ако си изпуснал минутата викаш посланика и му връчваш нота. Български страхливци и т.паци. Кога ще доживеем да имаме политик, за когото българските интереси са на първо място. Докога ще се срамуваме! Илинденското въстание е връхна точка на националноосвободителната ни борба срещу петвековен гнет. Нашият Премиер дърдори глупости и се прави, че приказките на Зеев не се отнасят до него. Срам!
12
3
 
15
 
! Отговори
много си умен преди 5 години
До когаТова го кажи на американците!Или на австралийците!Може и на канадците!
11
5
 
19
 
! Отговори
кога преди 5 години
До СпиросНароди който нямат история нямат бъдеще....
10
0
 
11
 
! Отговори
айде ся защо преди 5 години
Ами защото е политик,а те, както е известно от козметиката,са пълни бoклyци!
9
16
 
10
 
! Отговори
Спирос преди 5 години
Има ли смисъл да се спори за историята при положение че тя е отдавна отминала?
8
18
 
9
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Това е ход на Заев с който той се опитва да да привлече за референдума гласовете на патриотично настроените македонци.Нищо опасно!
7
7
 
27
 
! Отговори
ужас преди 5 години
До ИсторикБ Б през цялото ни Евро председателство нищо не направи за България той по заповед от вън работеше за западните балкани това го видяхме всички.
6
1
 
10
 
! Отговори
водач на МПС преди 5 години
Битката за Адриатика не ще се осъществи през този век !
5
6
 
18
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Защото е мутра и има приятел ***@ българска мутра...