Над 400 души са ранени в румънските протести

В Букурещ полицията е използвала сълзотворен газ
11 авг 2018 08:00, Анисия Иванова
78
Над 400 души са ранени в румънските протести

Стотици души са ранени в сблъсъци с полицията в Румъния, където снощи се състояха антиправителствени протести, предаде ДПА, цитирайки Аджерпрес.

Още по темата

Около 440 души, в това число 24 полицаи, са ранени, след като полицията използва сълзотворен газ в опит да овладее ситуацията в редица квартали на столицата Букурещ. Край сградата на правителството бяха арестувани няколко души. По данни на полицията в Букурещ са протестирали 20 000 души. Хиляди души протестираха и в други градове.

Румънските сили на реда разчистили Площада на победата в Букурещ от участници в антиправителствения протест, съобщи агенция Медиафакс, цитирана от ТАСС.

Подразделения на жандармерията започнаха да използват сълзотворни гранати и водни оръдия около 23.00 ч. и демонстрантите бяха разпръснати след около половин час.

Над 200 участници в протеста в Букурещ са получили медицинска помощ, а двама жандармеристи, мъж и жена, са приети в болница, след като били обкръжени и пребити от демонстранти. Други демонстранти ги защитили от тълпата и ги завели в безопасност при колегите им.

Има арестувани протестиращи след сблъсъци, в които демонстранти се опитваха да преминат металните заграждения при сградата на правителството и замеряха силите на реда с камъни, бутилки и пиратки.
В протеста на Площада на победата и съседни булеварди са участвали по различни оценки до 100 000 души. Десетки хиляди души участваха в антиправителствени протести и в други градове на Румъния.

Емигриралите в чужбина румънци подкрепиха протестните акции за оставка на лявото правителство, а някои от тях пристигнаха от други европейски страни, за да се включат в демонстрациите. Румънците са недоволни от решенията на социалдемократите по отношение на правосъдните закони и наказателните кодекси, от отстраняването на ръководителката на антикорупционната агенция и от факта, че лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня ръководи Камарата на депутатите, въпреки, че е осъден на затвор за корупция.

В чужбина живеят около 3 милиона румънци. Някои от тях казват, че са напуснали родината си заради корупцията, ниските заплати и безперспективността, отбелязва Асошиейтед прес. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
двама албанци обядват в румънски ресторант :- кога ще ги стигнем румънците ?от съседната маса се обажда грък:- тихо , да не събудим българите ..
40
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Емигриралите в чужбина румънци подкрепиха протестните акции за оставка на ЛЯВОТО правителствоНикой, абсолютно никой не ще комунисти! Гонят ги като крастави пceта!А уж румънците били по-напред от нас!? Да били е минало свършено време! Борисов и Меркел напред и ние след тях!
39
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво румънчета така се прави, ние не знам само до кога ще търпим най тъпия мафиот да ни управлява
38
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
- дядо , ти бил ли си комунист ?- да , двама съм бил , даже втория го бих повече от първия .
37
5
 
14
 
! Отговори
До Иво преди 5 години
Защото са българи като теб, и защото те виждат че дремеш и нищо не правиш. Затова могат да вземат решения, да гласуват, да си дават мнението и ако могат да променят нещо. Защото парите на българите от чужбина в момента са единственните които влизат в страната плюс субсидии, и затова имат правото да си кажат думата. Защото виждат как се живее в нормални страни, и ги боли като гледат на какво се е обърнала България. И нито ти, нито никой не може да им отнеме това право!
36
4
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Солидарен Прав си. Ще добавя - когато трябва да се ходи на избори, или се ходи за гъби, или се ходи на мач, или се ходи на село, при баба...А машината за купуване на избори на Герб работи през това време на мах.Всичкото държавна администрация, всичкото мвр, всичкото фирма от обръчите на Герб, и всичкото купен ром, когото купуват не само по изорите, а и със помощи , не плащане безнаказано на нищо, инвалидни пенсии, безплатно лечение през бърза помощ на неосигурени .Гласуват за Баце та пушек с
35
24
 
9
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 5 години
Това у нас не може да се случи.Имаме стабилно правителство и сносен стандарт - народът е доволен и гостилниците са пълни.За справка:Едно време работникът изяждаше едно шкембе на обяд и за вечеря две кебапчета с гарнитура и бира.Сега само на обяд изяжда същото накуп полято с бира,а вечерята му изобилства от от водки,ракии и тънки мезета.Всички слушат Азис и Веселин Маринов и са напълно доволни от живота!
34
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на румънските власти, така се действа с разни хулигани и мародери, наште да вземат пример.
33
3
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До МорскиМорски, да не надигне народа ама......Помниш ли кетчърите, на Цецо Ухото, дето един набързо с отверка заличи следите от незаконното подслушване? Кого мислиш, че подслушват? Оперативно интересните крими контингенти ли? Или мислиш, че ние с теб, дето не одобряваме нито Герб , нито Баце, не ни знаят нито от къде пишем, нито кои сме? И не са взели всички мерки, да потушат евентуално недоволство още в зародиш?Поне1000 човека в структурите на МВР се занимават с това, да пазят властта.
32
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27Укрите са друга бира - извън ЕС. Не си примериха силите - за сега.
31
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28Айде пак зомбитата с набутаните в главите филми за Сорос и джендърчета. Проблемът у нас са самия народ. От там идват всичките беди, включително и управляващите.
30
4
 
35
 
! Отговори
Ddd преди 5 години
Румънците ми се издигнаха в очите, 100 000 на протест, впечатляващо. Тук едва 20 майки излязоха на протест и пак се намери някой да ги оплюе. Жалка работа, за концерт на Слави ще дойдат 50 000, но за протест може би 50 ина.
29
4
 
18
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До Иво. А ти какво решение си взел? Да мълчиш и да плащаш, да ти дават не заплата, я подаяния? Това ли си решил. Или си на държавна ясла и това положение ти е супер.
28
6
 
33
 
! Отговори
Морски преди 5 години
У нас кога ще има протести срещу Мафията ГЕРБ,народе събуди се!!!!!!
27
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми надигай се бе "народе" какво чакаш..? Няма оправия без намеса!!Браво на румънците!
26
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Чакайте вие да дойдат от чужбина нашите тyтмaници".........................Нашите могат да дойдат само ако ги организира и им плати дедо шорош.
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ама ще са мръднали поне малко напред"....................Виж укрите след майдана колко напред мръднаха.
24
4
 
26
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
В България истински протести няма - има само добре режисиран цирк и то най-често от самите управляващи, като целта им е да си поизчистят собствените редици. Така, че браво на румънците, а ние ще позачакаме да се роди лидер, който да бъде искрен в действията си
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИвоИво, Иво. От такива решения като нашите сме на ръба на пропастта. Малко остана.
22
19
 
6
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Дошли лятото на село за зимнината и да си оправят зъбите И АЙДЕ да протестираме ! От къде на къде човек който не живее тук ще взема решение вместо мен !