Над 400 души са ранени в румънските протести

В Букурещ полицията е използвала сълзотворен газ
11 авг 2018 08:00, Анисия Иванова
78
Над 400 души са ранени в румънските протести

Стотици души са ранени в сблъсъци с полицията в Румъния, където снощи се състояха антиправителствени протести, предаде ДПА, цитирайки Аджерпрес.

Още по темата

Около 440 души, в това число 24 полицаи, са ранени, след като полицията използва сълзотворен газ в опит да овладее ситуацията в редица квартали на столицата Букурещ. Край сградата на правителството бяха арестувани няколко души. По данни на полицията в Букурещ са протестирали 20 000 души. Хиляди души протестираха и в други градове.

Румънските сили на реда разчистили Площада на победата в Букурещ от участници в антиправителствения протест, съобщи агенция Медиафакс, цитирана от ТАСС.

Подразделения на жандармерията започнаха да използват сълзотворни гранати и водни оръдия около 23.00 ч. и демонстрантите бяха разпръснати след около половин час.

Над 200 участници в протеста в Букурещ са получили медицинска помощ, а двама жандармеристи, мъж и жена, са приети в болница, след като били обкръжени и пребити от демонстранти. Други демонстранти ги защитили от тълпата и ги завели в безопасност при колегите им.

Има арестувани протестиращи след сблъсъци, в които демонстранти се опитваха да преминат металните заграждения при сградата на правителството и замеряха силите на реда с камъни, бутилки и пиратки.
В протеста на Площада на победата и съседни булеварди са участвали по различни оценки до 100 000 души. Десетки хиляди души участваха в антиправителствени протести и в други градове на Румъния.

Емигриралите в чужбина румънци подкрепиха протестните акции за оставка на лявото правителство, а някои от тях пристигнаха от други европейски страни, за да се включат в демонстрациите. Румънците са недоволни от решенията на социалдемократите по отношение на правосъдните закони и наказателните кодекси, от отстраняването на ръководителката на антикорупционната агенция и от факта, че лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня ръководи Камарата на депутатите, въпреки, че е осъден на затвор за корупция.

В чужбина живеят около 3 милиона румънци. Някои от тях казват, че са напуснали родината си заради корупцията, ниските заплати и безперспективността, отбелязва Асошиейтед прес. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
23
 
! Отговори
Тъмен балкански преди 5 години
До Анонимен 9Ами аз съм от тия, дето ги цитираш и го казвам и се подписвам : в България всичко върви на криво, лъжат ви, експлатират ви и никой нищо не прави - значи сте доволни от положението !!!п.с. Подписвам и съм готов да ида в който и да е съд , че в България е по - скъпо от Германия - визирам хранителните продукти , тока и газта !!!
20
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В българия народа се крие в миша дупка и се оставя да бъде мачкан, бит и унижаван от мафията. Прости народе виж какво правят ръмънците, те затова вече са по добре и от нас.
19
1
 
13
 
! Отговори
не чакат други преди 5 години
До SsСами се оправят!
18
2
 
29
 
! Отговори
Ss преди 5 години
Ако съдя кво става по пътищата в нашата родина срещу Румъния да бягаме няма да ги стигнем ! Не ми говорете, че само богатите румънци пътували защото масово нови дачии, рена, и прочие ... Просто имат средна класа ! Нещо което го нямаме ние...
17
4
 
6
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 5 години
Трябва да отбележим, че за разлика от румънската полиция, руската полиция не употребява нито лютив газ, нито палки, нито насъскани кучета, нито водни пръскачки, нито полицейски танкове.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Дунав предупреждаваПроверявай си доматите от пазара,че са бъкани с генераторчета!
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакайте вие да дойдат от чужбина нашите тyтмaници.
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Букурещ имало площад на победата.Победа над кого или какво? Победа над Чаушеско ли?И те като нас през последните 29 години победиха само собствения си разум.
13
5
 
7
 
! Отговори
Дунав предупреждава преди 5 години
От наши градове и села по река Дунав се чуват сигнала искарващ хората на протести чрез спи генераторчета в лични документи.ВЪпреки, че властите в Букурещ крадат много по малко от народа в сравнение с обиграните престъпници на власт в София жителите на Букурещ са чувствителни заради напрежения по река Дунав ..
12
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румънците никога не са били роби!
11
4
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Тихо, румънци, тихо, че ще ни събудите от дълбокия сън.....И ще си изпатим.Предишното Бойково правителство купи 27 май бяха водни оръдия, а сълзотворен газ сигурно имат в изобилие.Взела си е властта поуката, от митинга на СДС в София, когато 2 милиона митингуваха, и няма да мопуснат това повече.Ако някой недоволства-Баце му подхвърля трохички и се спира, а в София направо са се ояли при него във всякакво естество, и няма да недоволстват.В провинцията-баби, дядовци, малки деца и роми само, те-същ
10
10
 
1
 
! Отговори
ИМА яки овце в RO преди 5 години
Румънските дебелаци прекарани на протести чрез спец добавки в бира и безалкохолни ядат истинско мляко и сирене и са вяли ..Ползваните нови по мощни дигитално терористични холограмни оръжия не могат д а доведат до масови кървави погроми /въпреки че униформените с е следят обемно активно озверяващо както се вижда на снимки и филми../недоволстват манипулатори седящи зад екрана и цакащи с камери тълпи в Букурещ.
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До kuklaМоже и да млъкнат, ама ще са мръднали поне малко напред. С мълчаливо, агнешко преклонение ти отсичат главата, и толкова.
8
13
 
5
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Малко ще си поиграят румънците, ще повикат и ще млъканат. Тоя филм го гледехме у нас преди 3-4 години, масовите протести срещу Дянков и Бойко. После пак си го избрахме. Същото беше и в Гърция. Ципрас беше голямата им надежда, но още на следващата седмица започна да играе още по-яко според условията на времето. Та и в Румъния ще става още по-лошо.
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тъмен балканскиКогато (и ако) нашите млади дойдат от чужбина, и ни кажат, че така не се живее и работи.
6
2
 
16
 
! Отговори
Тъмен балкански преди 5 години
А кога тъмните балкански субекти от България , ще станат хора и ще започнат да протестират и да се борят за правата си ???
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки народ заслужава съдбата си. Румънците са една идея над нас - 20% по-висок БВП, 20% по-високи заплати, 5-6% растеж. Всичко е точно, стига да го разбираш, а не да се занимаваш с измислени "***".
4
32
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румънците са диваци и варвари.
3
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не щат хората румънската Корнелия Нинова да ги управлява. Тя пък ги пръска с вода.
2
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като тропне мечката в двора на комшията,ще тропне и в твоя двор.