Над 400 души са ранени в румънските протести

В Букурещ полицията е използвала сълзотворен газ
11 авг 2018 08:00, Анисия Иванова
78
Над 400 души са ранени в румънските протести

Стотици души са ранени в сблъсъци с полицията в Румъния, където снощи се състояха антиправителствени протести, предаде ДПА, цитирайки Аджерпрес.

Още по темата

Около 440 души, в това число 24 полицаи, са ранени, след като полицията използва сълзотворен газ в опит да овладее ситуацията в редица квартали на столицата Букурещ. Край сградата на правителството бяха арестувани няколко души. По данни на полицията в Букурещ са протестирали 20 000 души. Хиляди души протестираха и в други градове.

Румънските сили на реда разчистили Площада на победата в Букурещ от участници в антиправителствения протест, съобщи агенция Медиафакс, цитирана от ТАСС.

Подразделения на жандармерията започнаха да използват сълзотворни гранати и водни оръдия около 23.00 ч. и демонстрантите бяха разпръснати след около половин час.

Над 200 участници в протеста в Букурещ са получили медицинска помощ, а двама жандармеристи, мъж и жена, са приети в болница, след като били обкръжени и пребити от демонстранти. Други демонстранти ги защитили от тълпата и ги завели в безопасност при колегите им.

Има арестувани протестиращи след сблъсъци, в които демонстранти се опитваха да преминат металните заграждения при сградата на правителството и замеряха силите на реда с камъни, бутилки и пиратки.
В протеста на Площада на победата и съседни булеварди са участвали по различни оценки до 100 000 души. Десетки хиляди души участваха в антиправителствени протести и в други градове на Румъния.

Емигриралите в чужбина румънци подкрепиха протестните акции за оставка на лявото правителство, а някои от тях пристигнаха от други европейски страни, за да се включат в демонстрациите. Румънците са недоволни от решенията на социалдемократите по отношение на правосъдните закони и наказателните кодекси, от отстраняването на ръководителката на антикорупционната агенция и от факта, че лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня ръководи Камарата на депутатите, въпреки, че е осъден на затвор за корупция.

В чужбина живеят около 3 милиона румънци. Някои от тях казват, че са напуснали родината си заради корупцията, ниските заплати и безперспективността, отбелязва Асошиейтед прес. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ли са евроатлантическите ценности да пръскаш протестиращите с вода и да ги биеш и тия казват, че в Русия дето прави референдуми няма демокрация а в ЕС има демокрация и Путин иска да нападне пребогата Румъния и да я ограби.