Над 400 души са ранени в румънските протести

В Букурещ полицията е използвала сълзотворен газ
11 авг 2018 08:00, Анисия Иванова
78
Над 400 души са ранени в румънските протести

Стотици души са ранени в сблъсъци с полицията в Румъния, където снощи се състояха антиправителствени протести, предаде ДПА, цитирайки Аджерпрес.

Още по темата

Около 440 души, в това число 24 полицаи, са ранени, след като полицията използва сълзотворен газ в опит да овладее ситуацията в редица квартали на столицата Букурещ. Край сградата на правителството бяха арестувани няколко души. По данни на полицията в Букурещ са протестирали 20 000 души. Хиляди души протестираха и в други градове.

Румънските сили на реда разчистили Площада на победата в Букурещ от участници в антиправителствения протест, съобщи агенция Медиафакс, цитирана от ТАСС.

Подразделения на жандармерията започнаха да използват сълзотворни гранати и водни оръдия около 23.00 ч. и демонстрантите бяха разпръснати след около половин час.

Над 200 участници в протеста в Букурещ са получили медицинска помощ, а двама жандармеристи, мъж и жена, са приети в болница, след като били обкръжени и пребити от демонстранти. Други демонстранти ги защитили от тълпата и ги завели в безопасност при колегите им.

Има арестувани протестиращи след сблъсъци, в които демонстранти се опитваха да преминат металните заграждения при сградата на правителството и замеряха силите на реда с камъни, бутилки и пиратки.
В протеста на Площада на победата и съседни булеварди са участвали по различни оценки до 100 000 души. Десетки хиляди души участваха в антиправителствени протести и в други градове на Румъния.

Емигриралите в чужбина румънци подкрепиха протестните акции за оставка на лявото правителство, а някои от тях пристигнаха от други европейски страни, за да се включат в демонстрациите. Румънците са недоволни от решенията на социалдемократите по отношение на правосъдните закони и наказателните кодекси, от отстраняването на ръководителката на антикорупционната агенция и от факта, че лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня ръководи Камарата на депутатите, въпреки, че е осъден на затвор за корупция.

В чужбина живеят около 3 милиона румънци. Някои от тях казват, че са напуснали родината си заради корупцията, ниските заплати и безперспективността, отбелязва Асошиейтед прес. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
9
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
Съседите показват какво трябва да направи и нашия народ.Стига сте дремали, ако не си помогнеш сам няма кой друг да ти помогне - Бог високо, цар далеко. Сега е върхът на престъпността, корупцията, простотията и глупостта. И некадърността.Време е за промени.Пътя е ясен - и ромънците го показаха.
60
4
 
13
 
! Отговори
varg преди 5 години
Бойко ти си следващият,готви се момче
59
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те румънците убиха навремето комунистите а пьк ние им избираме охраните да ни управляват.
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почва най-накрая и "балканската пролет", която идва и при нас
57
0
 
18
 
! Отговори
ПОМИ ЯР СКИ НАРОД преди 5 години
ЕЙ ТАКА СЕ ПРАВИ!!! РАЯТА Е ОСТАВИЛА ПАДИШАХА ДА Я ЯЗДИ И ДОИ И партакЙ Е ДОБРЕ! НА СТАДИОН СПАРТАК ВЪВ ВАРНА ИМА ОГРОМЕН ТРАНСПАРАНТ С:"БЛАГОДАРИМ ВИ Г-Н БОРИСОВ, ЧЕ СПАСИХТЕ СПАРТАК", КОЕТО СИ Е ОГРОООМНА ЛЪЖА. НАРОД ОТ ДЕБИ ЛИ И ПОМ ИЯРИ. ТОВА Е ОПРОСТАЧЕНИЯ ЧАЛГАЛИЗИРАН НАРОД.СРАМ МЕ Е И СЪМ ГНЕВЕН
56
3
 
9
 
! Отговори
до Imagine.... преди 5 години
Това да са случи у нас???..........ъпсурд!----------Да допуснем, че се случи и каква ще е следващата стъпка???Ще бъде назначено ново времено правителство до провеждането на нови парламентарни избори.На тях ще "победят" новите/стари управляващи, тоест - Герб & Компания!И какъв ще е смисъла?Виж, съвсем друг ще е резултата ако оставиш днешните управляващи да се издънят моксимално и на следващите избори резултата ще е друг.Въпроса обаче е - на кого да гласуваме доверие!?
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, социалисти, левичари... Все са една майна! ДОЛУ!!!!
54
2
 
19
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
БРАВО НА РУМЪНЦИТЕ! ЗА РАЗЛИКА ОТ НАС ТЕ НЕ ПРИЕМАТ КОРУПЦИЯТА В СЪДЕБНАТА ИМ СИСТЕМА. НИЕ ЯВНО МНОГО ТРУДНО ЩЕ СЕ СЪБУДИМ ЗА ДА ПРОГОНИМ МАФИЯТА ГЕРБ !!!
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом има *** у правителството, значи трева да си ходи. ПРАВА СИ Е МАМ, ЛИГАТА..
52
1
 
9
 
! Отговори
Констатиращ преди 5 години
До ФактФакта си е факт: Малоумието и прос*тащината просто бликат от твоите драсканици г-чо!За сведение: Това не са комунисти, а идентичната на ГЕРБ партия.П.П.ИЗВИНЯВАЙ факт-чо.Може би все пак си прав.Че то в ГЕРБ пъка от бивши комунисти. Пък и за капак, ЛИЧНО воеводата им Бойко, отказа на времето да върне билета си, като член на БКП. Остана си верен член на комунистическата партия.И продължава де и е верен. Не го слушайте какво говори. Той така си послъгва. Адета му е такъв.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бравос!!!!!!И тези са решили да последват призива на мумията Сорос "с революция към еволюция".Само, че пътя към еволюцията не се пресича с революцията!Е, мъмъ...лигите ще го разберът по трудния начин, за разлика от тях маджарите биха шута на мумията.
50
1
 
12
 
! Отговори
Imagine.... преди 5 години
Това да са случи у нас???..........ъпсурд!
49
0
 
16
 
! Отговори
Бг.реалност преди 5 години
А кухия абсурдистанец продължава 29-год. да разтяга локуми и да ходи да гласува като ***.За какво и за кого точно,тези въпроси не го занимават ама въобще.
48
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на румънците! Браво и на гърците!!! Само бай ти *** е *** та вдлъбнат, та все същите си избира и преизбира и пре преизбира и все си е доволен, защото е получил това, което сам си е избрал! Дори и не протестира.
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на хаерлия, скоро и у нас!
46
3
 
17
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Хе,хе! Това е комунист в действие - пази кокала със зъби и нокти ! Ще изтреби гражданите си,но стиска властта ,за да граби колкото може! Така управляват комунистите! Само не е ясно защо румънците пак си ги избраха да ги управляват.Не помнят ли колко кръв тече като ги махаха предния път?
45
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румънците били избягали в чужбина заради корупцията.... Хахха и в чужбина пак си я създават... Нямам думи... Палач долна
44
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представете си това да се случи в Москва :-)какъв вой, какви санкции :-)
43
15
 
10
 
! Отговори
До 38 от иво преди 5 години
Работя си, гледам си семейство, правя това което и когато искам. Само се ядосвам, че трябва да плащам сметката на съседната без да искам ! Български не знае а ще гласува и ще решава вместо хората които са тук ! Били пращали пари тука... И ко? Дай да дадем и на китайците право да гласуват тука от инвестират... Докато не направят хора с поне 2000 лв данъци на година само те да имат право да гласуват няма се оправи държавата ! Избягал преди 50 години не той а майка му милеел за родината...
42
12
 
22
 
! Отговори
:-):-):-):-) преди 5 години
румънският балон гръмна...уж бяха първата държава в света без корупция, пък сега протестират против...корупцията..дето я "няма" :-):-):-):-)