Румънският президент: Осъждам насилието срещу протеста!

Протестиращите са за оставка на лявото правителство
Обновена: 11 авг 2018 10:36 | 11 авг 2018 10:30, Анисия Иванова
65

Снимка : Reuters

Президентът на Румъния Клаус Йоханис твърдо е осъдил бруталната намеса на жандармерията срещу протестиращите на площад "Виктория“ и е подчертал, че вътрешният министър Кармен Дан трябва незабавно да обясни начинът, по който е управлявала събитията, предава Agerpres.

"В една автентична демокрация всеки човек има правото да протестира, но насилието не е приемливо, независимо от политическите мнения. Твърдо осъждам бруталната намеса на жандармерията. Опитът да се сломи волята на хората чрез насилствена реакция на правоприлагащите сили е укоримо решение. Вътрешният министър трябва незабавно да обясни начина, по който управлява събитията", заяви Йоханис.

Още по темата

Освен в Букурещ и по-големите градове на Румъния, антиправителствени протести срещу управляващите в северната ни съседка бяха организирани и пред посолствата й в цяла Европа, съобщава електронното издание Politico.

Мащабната демонстрация в Букурещ, в която се включиха румънци, живеещи извън пределите на родината си, прерасна в насилие, при което полицията употреби сълзотворен газ и водни оръдия. Стотици румънци, превиваващи във Великобритания, Италия и Швейцария, се завърнаха в страната си, за да се включат в протеста в Букурещ.

По данни на румънските медии пред сградата на правителството на площад "Виктория“ в Букурещ е имало  между 80 хил. и 100 хил. души, недоволни от управлението на Социалдемократическата партия. Демонстрацията им е започнала спокойно, но вечерта е завършила с намеса на жандармерията, припомня "Фокус".

Протестиращите настояват за оставката на правителството, възразявайки против продължителните усилия за отслабване на съдебната система от управляващата Социалдемократическа партия, както и ниските доходи и корупцията в страната.

От опозиционния "Съюз за спасение на Румъния“ са поискали оставката на вътрешния министър Кармен Дан. Според твърденията на партията властите са подстрекали умишлено хулигани и други крайно настроени групи, за да провокират безредици и да оправдаят намесата на жандармерията.

От редакцията отбелязват, че часове след безредиците управляващите запазват мълчание. Министър-председателят Виорика Дънчила е на почивка до понеделник, пояснява Politico.

440 участници в антиправителствените протести в Букурещ, в това число и 24 жандармеристи, са получили медицинска помощ, а 65 души са били закарани в болница, съобщава „Agerpres“, цитирана от ТАСС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Покажи ми една държава където някой или все още има комунизъм. Само не ми казвай Китай...
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 39Сега имаш свобода на действие. Имаш право да се развиваш и реализираш. Обаче явно както сте свикнали още чакате държавата или някой отгоре да ви оправи живота. Това е разликата. Това е нещо което още не можете да си набииете в главите и само цъкате и псувате по хората, които си хванаха живота в ръце и успяха било тук или навън. Никой не ви е длъжен да ви оправи живота. Никой. Няма да дойде Бойко и да ти даде пари на ръка щот си много готин.
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 38Комунизъм не може да има...комунизма/ социализма - не е за всеки! иска се емоционално и морално израстване, съвест и чувства за мяра!дивакът , примитива не може да приеме социализма, защото природата му е друга!
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 38Това си беше жива диктатура. Имаше една шайка която си живееше като богове на гърба на народа понеже явно бяха по-равни от тях....а сега какво е? в пъти по зле!и в българия не може да се каже че изобщо имаше диктатура, каквато беше в румъния, например, или в сев.кореясоциализма на бай тошо, си беше даже доста либерален!Цитат: "държавата не е главният фактор - главният фактор са хората!"
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 37Комунизъм никога никъде не е имало. Това си беше жива диктатура. Имаше една шайка която си живееше като богове на гърба на народа понеже явно бяха по-равни от тях.Комунизъм не може да има.
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 34Едни комунисти свалиха други комунисти и до ден днешен си управляват!..с тази забележка, че НЕ са никакви комунисти! последните комунисти, като идеологоия, умряха в края на 70-те...и останаха партийците, т.е. търгашите!
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В правосъдната система не са само съдиите а и прокурорите!Без грамотно обвинение и доказателства няма съдия който ще произнесе осъдителна присъда!В България основния проблем е на прокуратурата и Цацаров, когато Бойко си избра! Цацаров отказва да разследва, олигарси, мафиоти и политици! Повдига безпочвени обвинения само срещу тези които са срещу статуквото!
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 34Това казвам. При нас комунистите просто си смениха името.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 30И какво помниш от това ,,едно време"? Едни комунисти свалиха други комунисти и до ден днешен си управляват!
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32ЦРУ и Илюминатите на Сорoc стоят зад протестите по всичко си личи!...и по какво личи ?
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЦРУ и Илюминатите на Сорoc стоят зад протестите по всичко си личи!
30
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26Много сте лековерен!
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох Румънците много добре знаят какво да ги правят левите :))) не като нас. Едно време техните си ги разтреляха на улиците, нашите само си смениха името на партията.
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не знам защо, обаче подушвам във въздуха миризма по подивяла мечка стръвница ...
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корупцията е начин на управление на Колониите , Цветните революции на САЩ не намаляват корупцията.. В Украйна намалиха ли корупцията..
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква независима съдебна система , със съдии назначени от ЦРУ и Сорос..Защо не забранят фондациите в съдебната система - Сорос води съдиите на семинари скъпи почивки , секс оргии , пиянски оргии..
25
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе вие грамотни ли сте?Хората в Румъния се борят за независима съдебна система! Система която да съди и вкарва в затвора такива като Пеевски, Борисов, Цветанов, Гергов, Нинова, Доган, Брендо, Очите, Маджо, Галевите и т. Н. Никъде в света без справедливост няма богатство а има диктатура и бедност! Това е аксиома разберете го най после и е време и в България да поискаме независима съдебна власт!
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дали сорос е раздавал пици?чини ми се нещо, че май този път пиците идват от друго място?румъния е голяма страна, огромен излаз на черно море, големи пристанища ... наскоро втора база с "патриоти" искаха да разполагат ... а в същото време - правителството било ляво (колко е ляво е друг въпрос)
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом казват на Полицията на да не бие , значи протеста е организиран от ЦРУ
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато Сорос и ЦРУ ви назначи съдии и прокурори тогава няма да има проблем с корупцията.. Това е борбата а не корупцията , корупция има навсякъде и нема свършване.