Румънският президент: Осъждам насилието срещу протеста!

Протестиращите са за оставка на лявото правителство
Обновена: 11 авг 2018 10:36 | 11 авг 2018 10:30, Анисия Иванова
65

Снимка : Reuters

Президентът на Румъния Клаус Йоханис твърдо е осъдил бруталната намеса на жандармерията срещу протестиращите на площад "Виктория“ и е подчертал, че вътрешният министър Кармен Дан трябва незабавно да обясни начинът, по който е управлявала събитията, предава Agerpres.

"В една автентична демокрация всеки човек има правото да протестира, но насилието не е приемливо, независимо от политическите мнения. Твърдо осъждам бруталната намеса на жандармерията. Опитът да се сломи волята на хората чрез насилствена реакция на правоприлагащите сили е укоримо решение. Вътрешният министър трябва незабавно да обясни начина, по който управлява събитията", заяви Йоханис.

Още по темата

Освен в Букурещ и по-големите градове на Румъния, антиправителствени протести срещу управляващите в северната ни съседка бяха организирани и пред посолствата й в цяла Европа, съобщава електронното издание Politico.

Мащабната демонстрация в Букурещ, в която се включиха румънци, живеещи извън пределите на родината си, прерасна в насилие, при което полицията употреби сълзотворен газ и водни оръдия. Стотици румънци, превиваващи във Великобритания, Италия и Швейцария, се завърнаха в страната си, за да се включат в протеста в Букурещ.

По данни на румънските медии пред сградата на правителството на площад "Виктория“ в Букурещ е имало  между 80 хил. и 100 хил. души, недоволни от управлението на Социалдемократическата партия. Демонстрацията им е започнала спокойно, но вечерта е завършила с намеса на жандармерията, припомня "Фокус".

Протестиращите настояват за оставката на правителството, възразявайки против продължителните усилия за отслабване на съдебната система от управляващата Социалдемократическа партия, както и ниските доходи и корупцията в страната.

От опозиционния "Съюз за спасение на Румъния“ са поискали оставката на вътрешния министър Кармен Дан. Според твърденията на партията властите са подстрекали умишлено хулигани и други крайно настроени групи, за да провокират безредици и да оправдаят намесата на жандармерията.

От редакцията отбелязват, че часове след безредиците управляващите запазват мълчание. Министър-председателят Виорика Дънчила е на почивка до понеделник, пояснява Politico.

440 участници в антиправителствените протести в Букурещ, в това число и 24 жандармеристи, са получили медицинска помощ, а 65 души са били закарани в болница, съобщава „Agerpres“, цитирана от ТАСС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евреите пращат лудите и дегенератите на революция.. а такива в евреите са много..
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И там съдебната система се ползва от управляващите! Предишните я превзеха и поголовно съдиха опозицията! Днешните управляващи искат същото, бившите знаят какво ги чака и затова правят ,,майдан". Рупаме пуканки и чакаме същото и при нас.
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поклон пред румънците, те се борят и ще успеят, без работеща съдебна система няма просперитет, няма икономика, няма доходи, няма здравеопазване, няма образование!България държавата на мафията е показател за това--най бедната, болна и изчезваща! Като чета коментарите на платените ***, ми става ясно, че срещу българските олигарси и мафия, представлявани от герб, бсп и ДПС борбата ще бъде още по жестока!И ще трябва да я проведем каквото и да ни струва!
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта на опита за преврат в Турция , фалита на КТБ България , и Тези протести в Румъния .. Е да се свържат всички конфликти от Сирия , Ирак през Турция България , Румъния и Украйна. Това го има в плановете на Статфорд мозъчния тръст на ЦРУ..
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната Цветна революция организирана от ЦРУ .. този път в Държава от НАТО и ЕС.
16
2
 
2
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
До Анонимен 14Е, няма как да ти напишат, че става опит за Майдан.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от кое посолство раздават ? от масковското ли ?
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо в статията не се обяснява за какво се протестира, от къде са тръгнали тези протести и т.н.?не ми е ясна ситуацията в румъния - какво, защо, кой?
13
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Раздават ли и там понички от посолството?
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както се викаше в един филм с Жан Рено "Осъжам насилието, но не и насилниците".
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много си агресивен колега. Демокрация е, трябва да сме по-толеранти.
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11ДАНО ДА СМЕ СЛЕДВАЩИТЕ НО Е МАЛКО ВЕРОЯТНО ЩОТО НЕ СМЕ НАРОД А МЪР.А ТАКА Е КАЗАЛ СЛАВЕЙКОВ ПРЕДИ 100 ГОДИНИ И НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО ОТ ТОГАВА !!
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде, европейската пролет се започна.Ние ли сме следващите?
8
4
 
5
 
! Отговори
ДО 5 преди 5 години
Така е приятел на света има два вида хора потисници и потиснати това за комунизъм и демокрация са шитни за поробване на стадото иде времето за рестарт на системата и глобална война.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИСТИНСКА РАДОСТ ЗА ОЧИТЕ МИ Е КАК СЪСЕДИТЕ НИ СЕ БОРЯТ ЗА ПРАВАТА СИ!!!А НИЕ ОНОВА ВИКА, КЕ ЗЕМЕМ 16 МИЛИАРДА А НАРОДА СИ БЛЕЕ :D СРАМ И РЕЗИЛ СМЕ И ЗА ТОВА СМЕ НАЙ-БЕДНИТЕ!!!РУМЪНИЯ Е СЪЩО В ЕС КАТО НАС ТЪЙ, ЧЕ ЯВНО ТОВА НЕ Е ПРОБЛЕМА А Е ПРОБЛЕМА БУДА ДЕТО НИ ОКРАДЕ ТРЕТИ ПЪТ ФИНАНСОВО РАЗОРИ НИ ВЕЧЕ!
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАПРАВО БИХ НАПИСАЛ ГОРД СЪМ , ЧЕ СЪМ РУМЪНЕЦ НО УМИ СЪМ СИ НИЩОЖЕН БЪЛГАРИН ДЕТО 5 ПЪТ ПРЕИЗБИРАМЕ ЕДНО ЧИСТО ФИНАНСОВО ЗЛО КАТО БУДА! СРАМ И РЕЗИЛ СМЕ!
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва цялостна промяна на системата, не само смяна на едно правителство с друго. И не само в Румъния... Партията няма значение, защото зад сцената всички са си приятели и лобират един за друг. Макиавели го е обяснил подробно преди толкова много време и хората продължават да си мислят, че днешните партии са някакви алтернативи една на друга... Трябва коренна промяна, която нямам идея, дали е възможна дори, предвид хората, окопали се на постове с власт по целия свят.
4
4
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
В Румъния на власт са бившите комунисти, президентът им е прозападен. След като изметат това правителство, че дойде пак Бъсеску и че има Румъния Маре. Сътраяска!
3
3
 
15
 
! Отговори
Гост преди 5 години
В България можели да се случи такова гражданско неподчинение, едва ли, при толкова много селяни.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАТО ГО ОСЪЖДАШ ЗАКРИЙ ЖАНДАРМЕРИЯТА ПОЛИЦИЯТА ТРЯБВА ДА СЛУЖИ НА ХОРАТА А НЕ ДА ГИ БИЕ И ВСИЧКИ ЖЕНДЪР-МЕРИСТИ ДА БЪДАТ СЪДЕНИ ЗА ТЕРОРИЗЪМ