Румънският президент: Осъждам насилието срещу протеста!

Протестиращите са за оставка на лявото правителство
Обновена: 11 авг 2018 10:36 | 11 авг 2018 10:30, Анисия Иванова
65

Снимка : Reuters

Президентът на Румъния Клаус Йоханис твърдо е осъдил бруталната намеса на жандармерията срещу протестиращите на площад "Виктория“ и е подчертал, че вътрешният министър Кармен Дан трябва незабавно да обясни начинът, по който е управлявала събитията, предава Agerpres.

"В една автентична демокрация всеки човек има правото да протестира, но насилието не е приемливо, независимо от политическите мнения. Твърдо осъждам бруталната намеса на жандармерията. Опитът да се сломи волята на хората чрез насилствена реакция на правоприлагащите сили е укоримо решение. Вътрешният министър трябва незабавно да обясни начина, по който управлява събитията", заяви Йоханис.

Още по темата

Освен в Букурещ и по-големите градове на Румъния, антиправителствени протести срещу управляващите в северната ни съседка бяха организирани и пред посолствата й в цяла Европа, съобщава електронното издание Politico.

Мащабната демонстрация в Букурещ, в която се включиха румънци, живеещи извън пределите на родината си, прерасна в насилие, при което полицията употреби сълзотворен газ и водни оръдия. Стотици румънци, превиваващи във Великобритания, Италия и Швейцария, се завърнаха в страната си, за да се включат в протеста в Букурещ.

По данни на румънските медии пред сградата на правителството на площад "Виктория“ в Букурещ е имало  между 80 хил. и 100 хил. души, недоволни от управлението на Социалдемократическата партия. Демонстрацията им е започнала спокойно, но вечерта е завършила с намеса на жандармерията, припомня "Фокус".

Протестиращите настояват за оставката на правителството, възразявайки против продължителните усилия за отслабване на съдебната система от управляващата Социалдемократическа партия, както и ниските доходи и корупцията в страната.

От опозиционния "Съюз за спасение на Румъния“ са поискали оставката на вътрешния министър Кармен Дан. Според твърденията на партията властите са подстрекали умишлено хулигани и други крайно настроени групи, за да провокират безредици и да оправдаят намесата на жандармерията.

От редакцията отбелязват, че часове след безредиците управляващите запазват мълчание. Министър-председателят Виорика Дънчила е на почивка до понеделник, пояснява Politico.

440 участници в антиправителствените протести в Букурещ, в това число и 24 жандармеристи, са получили медицинска помощ, а 65 души са били закарани в болница, съобщава „Agerpres“, цитирана от ТАСС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Оффффф!Умочко, от червените доста по-зле са сините. Във всяко едно отношение, само че гащите са им по-свалени пред онова посолство на сините и ги бият по далавери, ама медиите на добре лапащите олигарси плащат на такива като теб да плашат народа че червените са по-лоши, да по-лоши са ама не за народа а за олигархията. Защо тези сценарии да бъдат сваляни от власт. Ако БСП бе по-олигархична от герб, 30 години да са на власт и медиите да ги хвалят, а нещо май медиите хвалят такива като Плевнел
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво им е на ниво, протеста им е платен и жалък като протестите срещу Орешарски, който намали кяра на олигархията и тя милата олигархия си иска Бойка Борисова, която мъжката им дава не половината а ...целия държавен бюджет...
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румънците са сериозни, всичко им е на ниво.
58
0
 
2
 
! Отговори
Чачо преди 5 години
А вие толкова ли сте *** да търпите диктатурата на трите ***..
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам румънците толкова ли са ***, че си избраха за президент германец.
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не му се получи плана на президента на Румъния, етническия германец Клаус Йоханис. Целта на организаторите на митинга беше провокираното от техни хора насилие да доведе до убити - колкото повече, толкова по-добре! Така напрежението щеше да ескалира и да даде повод на чужди държави да се намесят и да допринесат за падането на правителството в Букурещ. Сладка работа е президентската република за Йоханис. Затова за него няма непозволени средства за достигането на тази цел...
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледайте им делата, не думите.
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АМИ И В БЪЛГАРИЯ УПРАВЛЯВА ЧЕРВЕНАТА *** ГЕРБ И БОРИСОВ. ОТВРАТИТЕЛНИ КРАДЦИ И ТЪ ПАНАРИ. НАРОДЪТ СИ ХАРЕСВА ПАДИШАХА БОКО, ТРАЕ СИ ДА ГО ЯЗДИ И ДЕРЕ И МУ Е БЛАГОДАРЕН И МУ Е КЕФ. РАЯ ПОКОРНА И ПО МИЯРСКА. ЗАПОЧНАЛИ СА ДА ИЗТОЧВАТ И БАНКИ. .. КАКВО НИ ЧАКА? КОГАТО ИЗЛЕЗЕМ НА УЛИЦАТА ЩЕ Е ТВЪРДЕ КЪСНО, А БОКО И ЦЕЦО ЩЕ НИ МАХАТ ОТДАЛЕЧЕ
53
1
 
5
 
! Отговори
допълнение ДО 51 преди 5 години
Ж Желев Петър БеронГеорги Спасов Румен Воденичаров Крум Неврокопски, Михаил МихайловПетър Дертлиев, Михаил Петков, Иван Пушкаров Петър Корнаджев,Любомир Собаджиев, Емил Стумбов, Дончо папазов, Борис Кюркчиев,,Любомир Собаджиев, Емил Стумбов,Стефан Стоянов, Ивайло Кутов Ал Каракачанов, Монито Паси, Митето Луджев, Фори светулката, доктора Тренчев, *** константинова, Мишето неделчев, Емил Кошлуков, Сашето Йорданов, А закъде и без Филчо Димитров _ Славна кохорта, нали?
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересното при румънците,че те не правят майдана с месци,години,знаят го къде е идват за по няколко дни,правят тъй голяма демонстрация,че някои шубе ги хваща и как как да ги преубедят или да ги пообъркат за всеки случай им спускат някои примерно маркирани кубинки да ги раздвоят,ама те в основата си не се объркват сякаш се познават по знамена и познават майдана не за първи път и не от вчера вечерта след което поостанат ден-два и се приберат на работа до следващия път докат не е им изпълнят иска.
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб и бсп са едно и също нещо-- защитници на мафията олигархията и картелите!Не ги слушайте какво ви говорят, гледайте какво правят, едно и също! Да кажеш че герб бил десен, а бсп лява партия е глупост, само лъжат хората и те им се връзват. А пък тези десни които гласуват за герб за да не дойде бсп са направо за съжаление, защото десния избирател е по мислещ и самостоятелен и в крайно време да спре да прави тази грешка!
50
4
 
12
 
! Отговори
хм.... преди 5 години
До 34Едни комунисти свалиха други комунисти и до ден днешен си управляват!-Не е точно така, джендърче... Ако такива незавършени идиотчета като тебе, или като тейко ти не бяха "скачали" като улави, само и само да докажат, че не са "червени", и успяха да издигнат на пиедестал за да управляват ненормалници като Костов, Михайлов и Михайлова, Фори светулката, и още много дето ги избрахте с гласовете на СДС... Сега нямаше да сме на този хал... Ама хак да ни е... От акъл и зелена тиква!
49
7
 
4
 
! Отговори
Оффффф! преди 5 години
Аз съм добруджанец и на мамалигарите не мога да съчувствам. Само ще кажа, че това се получава, когато допуснете червената *** да управлява държавата.
48
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 42Покажи ми една държава където някой или все още има комунизъм. Само не ми казвай Китай......не са дорасли масата от хората до такова ниво на емоционално морално развитие, чувство на съвест и чувство за мяра, и затова социализма не успява да е траен.той е за по-висока степен на развитие на човека,и примитивно-първосигналните индивиди, с желание да се тупат в гърдите "доказвайки се", перчейки се пред другия, не могад да асимилират такъв строй, такава идея!
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 41хората, които си хванаха живота в ръце и успяха било тук или навън.=="успяването" е разтегливо понятие!"навън" в какво са успели? пак изкарват печалбата на друг, срещу по-голямо заплащане, но със сигурност не работят в повече като обем , но пак не получават от печалбата, пропорционално на приноса си , т.е. пак ги крадата "успяването" тук е ясно на какво се дължи.и понеже вече няма "ръст" на успяването, през ден се пускат сълзливи статии за "липса на кадри", т.е на евтини ***!
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26Друже, ние вече имахме независима съдебна система, веднъж, при прокурор Татарчев!,,Над мен е само Бог"- така казваше той.Няма такова животно, дори в САЩ се ползва от политиците, при необходимост! Самото правосъдие е политика!
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А понички раздават ли? Само питам
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 41Вие сте завършен умно-красив талибан!
43
1
 
21
 
! Отговори
юнак преди 5 години
Работил съм 4 години с румънци и мога да кажа че винаги бяха единни, винаги си помагаха един на друг, без да гледат лична изгода! Докато наще българи бяха пълни със злоба и завист, винаги гледаха дасе използват един-друг, винаги гледаха да направят някоя мръсотия на сънародника си. Затова румънците винаги ще са по добре от нас, щот са безстрашни и единни! А ние до 100 години ще се заличим като нация и държава!
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 38И как ще обясните факта, че при демокрацията шапката си живее още по-добре, а народа е напът да изчезне.