Втора вечер на протести в Румъния: Хиляди на улицата!

"Не се страхувайте", скандираха демонстрантите в Букурещ
11 авг 2018 22:30,
154
Втора вечер на протести в Румъния: Хиляди на улицата!
Снимка: Reuters

Хиляди румънци се включиха за втори пореден ден в антиправителствени протести. Ден по-рано се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция и 455 души, включително трийсетина полицаи за борба с безредиците, имаха нужда от лекарска помощ.

И тази вечер протестиращи се събраха пред сградата на правителството в Букурещ, на същото място, където вчера се стигна до насилие. Те носеха румънски знамена и знамето на ЕС и скандираха: "Не се страхувайте! Румъния ще се надигне!". Полицията ограничи движението на коли в района, информира БТА.

Още по темата

Критици на управляващите казват, че Румъния е престанала да се бори с корупцията, откакто през 2016 г. на власт е дошла социалдемократическата партия. Недоволните призовават правителството да подаде оставка и да насрочи нови избори.

Полицията защити използването на сила вчера срещу демонстрантите и каза че столичните власти са им казали да разчистят площад "Виктория". Освен това демонстрантите няколко пъти са били предупредени да се разпръснат, но не са се подчинили.

Силите на реда използваха сълзотворен газ и водни струи срещу протестиращите, някои от които замеряха полицаите с камъни, бутилки и димки.

Вътрешният министър Кармен Дан каза, че силите на реда са действали не срещу мирните демонстранти, а само срещу опасни хулигани, които атакували "държавната власт". Но президентът Клаус Йоханис, който е критик на лявото правителство, осъди "жестоката намеса" на силите за борба с безредици.

Трима журналисти също обявиха, че са били жертва на полицейско насилие. Сред тях е и оператор на австрийската обществена телевизия, който отразявал вчера протеста и бил ударен с палка.

Сред протестиращите вчера имаше много румънци, работещи в чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В РУМЪНИЯ ЖИВОТЪТ Е ПО-ДОБЪР ОТ КОЛКОТО У НАС, НО ОПОЗИЦИЯТА ИСКА ДА КРАДЕ И ЗДАТОВА ИЗКАРВА СТАДОТО ПО ПЛОЩАДИТЕ.СЪЩО КАТО У НАС ПЛАТЕНИТЕ ПРОТЕСТИ НА ГЕРБ.
123
3
 
1
 
! Отговори
КАТО У НАС преди 5 години
АМИ НАЛИ И У НАС БОЙКО БОРИСОВ ОРГАНИЗИРА ТАКИВА ПРОТЕСТИ КАТО ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ. ЩО ПАРИ ПОТРОШИ ГЕРБ ДА ПЛАЩА ТА ПРОТЕСТОРИТЕ, ЩО ИСТЕРИИ БЯХА, ДОКАТО ПАК СЕ ДОКОПА ДО ВЛАСТТА.ВСЕ ПАК НА 20 МИЛИОНА 20000 НЕ СА КОЙ ЗНАЕ КОЛКО, ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ РЕКЛАМАТА НА ПРОТЕСТИТЕ.
122
1
 
9
 
! Отговори
Бг.реалност преди 5 години
Разбира се, че ще протестират.Хората имат самосъзнание и желание да превърнат държавата си в нормална такава.Което и ще стане !Абсурдистанското *** без значение от пола има желанието да си избива комплексите с колата,да демонстрира агресия,да рязтяга локуми завирайки тиквата си още по-дълбоко в пясъка и като му каже боко-диктатора:скачай !то да скача.Това е Чалгаристанската действителност !
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Завиждам на Румънците благородно!!!
120
0
 
5
 
! Отговори
Konstantin преди 5 години
До анонимен Преди седмица се върнах от отпуск в България.Боли ме.Минах през цяла Румъния от край до край.Е не видях да са по зле от нас...напротив.Жена ми не е българка и през цялото време ме пита защо и у нас не е Чисто като в Румъния.Срамувах се и не знаех как да оправдая безхаберието на нашия народ.Питаше ме как народа може да търпи такова нещо.
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румънските емигранти що се мешат? Нали имат право да пътуват в ЕС без визи. И в България си го карат като през социализма, само дето няма производство и социални придобивки. Краде се от европейски фондове щото няма от къде. Но важното е, че и те наказват руснаците, най-вече като няма кой да им купува ***.Хората се бият за пазари, Източна Европа сама си ги затвори, за да купува азиатски стоки с европейски лога.
118
1
 
3
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До чичо Гошо 110 И ние наказахме наш Тошо , като му откраднахме одеялото , дето се завиваше в пандиза.
117
2
 
5
 
! Отговори
Запасняк преди 5 години
Бил съм дълги години запас в МВР.Всяка година ни събираха в една вила да ни обучават .Там ни казаха че в София има ЗИЛ оборудван с реактивен двигател от самолет за борба с безредици . Представяте ли си какво са измислили гадо..вете.?
116
0
 
13
 
! Отговори
Боил преди 5 години
Стига с тази Румъния! Ще вземе да се пробуди някой от апатията и тука.Давайте по опорните точко: Митьо Очите, Кметицата на Младост, Левски/ЦСКА...
115
0
 
14
 
! Отговори
До Кенана преди 5 години
Ние също имаме и най-стабилния стабилитет. Стабилна коалиция от милиционери, националисти, подкрепени от турци и обедонени от миналото си в ДС. Тъй, че никакви прптести-снишаваме се!
114
1
 
16
 
! Отговори
Кенана преди 5 години
Румънците може да имат по-високи доходи и пенсии, по-добра икономика, по-развита демокрация и т.н. и т.н., но пък ние имаме по-дълги магистрали!!! Нищо, че повечето българи нямат коли в движение и си броят стотинките за бензин и винетки...
113
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кон спиртацияГлyпости. Безпомощна злобна лъжа, грях - който я измисля и разпространява - него го стига. А бившата му жена се чуди, как да се прави на интересна, да оправдае нестабилността си да издържи натоварване, да е достойна за съпруга на човек, отговорен за огромна държава. СЪПРУГА значи в един впряг - СЪ-ПРУГА, а не само "жена". И друго - браво на народ, на държава, която може да има няколко "двойника" с такъв акъл!!!
112
1
 
6
 
! Отговори
не им др... преди 5 години
До Анонимен 115А всичките от Окръжните, градските, районните, общинските комитети на БКП, разните специални комитети, комисии, министри и т.н. от соца са вождове на разните равнища на ГЕРБ и лапат ненаситно. Уйдурдисали са се с чичовците си, татковците, лелите, вуйчовците си от Политбюро и ЦК на БКП - "твоите" мултимилионери, и заедно работят, та се късат за благото на Родината. Или, да, а!
111
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 112"Борбата с корупцията" е борба с конкуренцията. Благовиден претекст за заблуда на лековерните, наивниците и донкихотовците. Нищо повече. Белезниците са декор.
110
3
 
18
 
! Отговори
и те са "балкан преди 5 години
Да-а-а, румънци казваш, мамалигари, а? Ама народ, народ с достоинство, не дава да го яха всякаква сбиpщина алчна, безогледна, nanлач малограмотна. Румънецът иска справедливост, права за всички, а не за глyтница, на която не и пука, че народът физически умира.
109
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Електората на БКП в България е на средна възраст 75 г.Същите тези хвърлят по 100000 лв. на непознати от балкона.
108
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червените *** в интернет са много смели, победители, а в реалният живот са едни мишки,които за 1 стотинка на коментар са се продали и нито имат идеали,нито нищо. Всичките от политбюро на ЦК на БКП са мултимилионери и правят бизнес със същият този Сорос, който иначе така плюят и мразят.Децата на политбюро са в САЩ, капиталите им са в $,бизнесът им е със Запада.В България тяхната "електорална маса" червените бабички се умилява от думите им и ни най-малко не гледа делата им, защото са изкукуригали
107
1
 
21
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Румънците протестират , българите играят хоро ! ?
106
5
 
5
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Социалистите в Румъния същите като БСП с мосеци протести не могат ги изгонят като октопод са
105
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
истината е, че там борбата с корупцията се *** в едно ново СЕКУРИТАТЕ на Сорос и ЦРУ, възроди се тайната полиция на Чаушеску. Всяка година милиони хора дори не политици, са подслушвани. Така наречената борба с корупцията изби във всевъзможно следене и изнудвания на политици. Т.е. самите борци с корупцията се превърнаха в най-корумпираните от всички.