Ердоган несъгласен: Страната не е във валутна криза!

Спада на лирата - планирана от тези, искали да свалят правителството
12 авг 2018 15:45, Петя Славова
186
Ердоган несъгласен: Страната не е във валутна криза!
Снимка: Reuters

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в събота отвхърли твърденията, че страната му се намира във валутна криза, определяйки спада в турската лира като "волиталлност", която няма нищо общо с икономическите фундаменти, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Говорейки, след като президентът на САЩ Доналд Тръм удвои митата върху вноса на турска стомана и алуминий, Ердоган описа рекордния 18-прозентов спад на лирата в петък като "ракетите на икономическата война, водена срещу Турция, пише "Фокус".

Още по темата

Според Ердоган, тези, които са планирали свалянето на правителството в проваления опит за преврат през юли 2016 г., сега се опитват да ударят страната през нейната икономика.Той обеща да отвърне на удара, но не назова нито една конкретна страна.

"Тези, които не могат да се съревновават с нас на земята, прибягнаха към планове за онлайн измислени валути, които нямат нищо общо с реалностите на нашата страна, производството и истинската икономика", заяви Ердоган по време на провинциална среща на неговата Партия на справедливостта и развитието в черноморския крайбрежен град Ризе.

"Страната не се разпада, нито пък се унищожава, банкрутира или изпада в криза", заяви той, добавяйки, че изходът от "валутния план" е да се засили производството и да се "минимизират лихвените проценти".

Турската лира изгуби около 40% от стойността си само през тази одина, предимно заради притесненията от влиянието на Ердоган върху икономиката, редицата му призиви за ниски лихвени проценти в лицето на високата инфлация и влошаващите се отношения със САЩ. Двете страни си противоречат по широк набор от въпроси - от различаващите се интереси в Сирия, до турските амбиции за закупуване на руски отбранителни системи и случая с евангелисткия свещеник Андрю Брънсън, който е съден в Турция по обвинения за тероризъм.

"Ердоган също така намекна за "Краен срок" за предаването на Брънсън, въпреки че не спомена точно САЩ да са наложили такъв. "Те ни заплашиха, заявявайки че трябва да го изпратим до 18.00 часа... Това не е някоя случайна страна. Това е Турция", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
1
 
2
 
! Отговори
Загрижен преди 5 години
Нека ни! Нека ерДоганя, да наложи контрасанкции на САЩ и на Европа, да сложи 150-200% мита и да затвори азиатските пътища! Турците са в небивал разцвет, лирата е страшно силна и "тогава предвиждам такъв живот", ще им се молят от целия свят - "Недейте творители на технологии, блага и култура - много ще ни липсвате" - най-вече на ***!Ще кандидатстват за членство в Евразийския съюз и като им дадат едно член-ство, та ще плеснат с ръци и ще се прегърнат, ех дано!;-)
173
2
 
10
 
! Отговори
Свирач на лира преди 5 години
R-доган няма какво друго да говори, вече така се е вживял в ролята си на Сюлейман Великолепни, че наистина си е повярвал. Не иска да види, че потъва като Титаник, ще надува зурни и ще бие тъпани до безславния си край. Също като Путин.
172
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обикновения народ е жертва във всяка държава,опитваща се да претвори имперски цели от минало в имперско бъдеще.За наша радост България не страда от имперски синдром и по-скоро държавата е жертва на всеки български гражданин-индивидуален император на живота си.Това по ми харесва, отколкото някой див селянин да ме млати със сопата да вървя със стадото.Турците са друга порода - за тях стадото е всичко, а овчаря е поставен от Господ.Единици от тях са способни да мислят извън стадния манталитет.
171
1
 
9
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Най-интересното е дали Ердоган сам си вярва на абсурдните идеи.
170
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как лъже този Ердоган икономиката я проави правителството!!
169
7
 
4
 
! Отговори
Турчина преди 5 години
До Горд БългаринВ България малко ли педофили има, ама ти не ги виждаш разбира се. Трябва винаги да плюеш по комшиите. Турция е 80 млн има всякакви ***, но като гледам новините в малката България има много повече...
168
0
 
2
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
руснаците нещо не ми е ясно?
167
7
 
6
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
До анонимен 161, Като си ръб и не виждаш по далече от носа си, така ще разсъждаваш много ясно! За какво са ти толкова противни руснаците, затова че търпяха гнетта на грузинския евреин Сталин ли, след което изнесоха основната тежест на ВСВ на гърба си с 20-30милиона убити и ранени! След това през 45-те години т.нар. комунизъм ни предоставяха за без пари почти всички ресурси и технологии и ноу хау, което притежаваха! Повечето руски и на СССР управници и аз не ги долюбвам, ама закакво да мразим..
166
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците(да им седнеш на ...те)винаги ще си останат фесове.Щото религията им е такава.Не позволява развитие.
165
12
 
19
 
! Отговори
Типичен турчин преди 5 години
Кирпичената *** Турция се разпада,а Мюмюн по чуждите вестници се обяснява,че срива на лирата значи прогрес.Стиска българския паспорт в несвяст,ама срещу България лае като крастав пес!Мюмюни,сър!
164
6
 
21
 
! Отговори
Ататюрк преди 5 години
Аз направих от анадолната биомаса-нация,ама на сила хубост не става.Ердоган ви засили обратно към Ориента,магарето все го влече прахоляка.
163
10
 
10
 
! Отговори
levski преди 5 години
turzite sa golema naziya ste se upravyat naseto e slojno
162
9
 
15
 
! Отговори
Горд Българин преди 5 години
До ИМПЕРИАЛИСТГътнал си на майка си шалварите. Не бързай, те едва ви почнаха и вие се разревахте, а какво остана като ви нагънат икономически? Ще ви оправят и то без да е стъпвал амерски крак при вас като изключим военните им бази.
161
13
 
12
 
! Отговори
Горд Българин преди 5 години
До Анонимен 158А аз не познавам по *** хора от вас. Само вие правите интимност с деца на 5-6 годинки. Това не го правят и маймуните смятай на какво ниво на развитие сте? О хо хо хо хо.
160
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече започнах да се чудя кои са ми по противни - руснаците или турчаците. Турчака може да ни е командвал 500г, но гламавия руснак ни върна в каменната ера за 140г руско иго.
159
11
 
10
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
`айде свърши се с хАмериката, Туркия я гътна!
158
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пропуканата колиба" смъкна анадолската лира до цената на руло тоалетна хартия! Така ли е руски *** (анонимен при това) 139?
157
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Горд БългаринИменно обиколих целият Балкански полуостров и никъде не срещнах по злобни и по прости хора от българите.
156
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Горд Българин България 95 година със заплата 3 долара.
155
15
 
21
 
! Отговори
Горд Българин преди 5 години
До Амуджа 155И с какво турция е по различна от Венецуела,нито е Иран? Ето там ви е проблема на вас, че се имате за нещо по различно от другите. Вие сте едно нищо. Ако ЕС и САЩ решат да изтеглят фирмите си и да спрат външното финансиране ще трябва да си ядете пластмасовите домати, които за нищо не стават и ги изнасяте тук. Ще ви видим, колко ще изкарате въпреки, че не са ви ударили с целия икономически интрументариум. Вашата е изпята. Докато оня не отиде да се кланя на Тръмпи ще го ядете мазен