Ердоган несъгласен: Страната не е във валутна криза!

Спада на лирата - планирана от тези, искали да свалят правителството
12 авг 2018 15:45, Петя Славова
186
Ердоган несъгласен: Страната не е във валутна криза!
Снимка: Reuters

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в събота отвхърли твърденията, че страната му се намира във валутна криза, определяйки спада в турската лира като "волиталлност", която няма нищо общо с икономическите фундаменти, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Говорейки, след като президентът на САЩ Доналд Тръм удвои митата върху вноса на турска стомана и алуминий, Ердоган описа рекордния 18-прозентов спад на лирата в петък като "ракетите на икономическата война, водена срещу Турция, пише "Фокус".

Още по темата

Според Ердоган, тези, които са планирали свалянето на правителството в проваления опит за преврат през юли 2016 г., сега се опитват да ударят страната през нейната икономика.Той обеща да отвърне на удара, но не назова нито една конкретна страна.

"Тези, които не могат да се съревновават с нас на земята, прибягнаха към планове за онлайн измислени валути, които нямат нищо общо с реалностите на нашата страна, производството и истинската икономика", заяви Ердоган по време на провинциална среща на неговата Партия на справедливостта и развитието в черноморския крайбрежен град Ризе.

"Страната не се разпада, нито пък се унищожава, банкрутира или изпада в криза", заяви той, добавяйки, че изходът от "валутния план" е да се засили производството и да се "минимизират лихвените проценти".

Турската лира изгуби около 40% от стойността си само през тази одина, предимно заради притесненията от влиянието на Ердоган върху икономиката, редицата му призиви за ниски лихвени проценти в лицето на високата инфлация и влошаващите се отношения със САЩ. Двете страни си противоречат по широк набор от въпроси - от различаващите се интереси в Сирия, до турските амбиции за закупуване на руски отбранителни системи и случая с евангелисткия свещеник Андрю Брънсън, който е съден в Турция по обвинения за тероризъм.

"Ердоган също така намекна за "Краен срок" за предаването на Брънсън, въпреки че не спомена точно САЩ да са наложили такъв. "Те ни заплашиха, заявявайки че трябва да го изпратим до 18.00 часа... Това не е някоя случайна страна. Това е Турция", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
24
 
16
 
! Отговори
Амуджа преди 5 години
С риск да се повторя,пак ще ви кажа че Турция не е Венецуела,нито е Иран.Тя е Турция-народ ,който нищо не е получавал на готово,народ,който винаги се е борил и винаги е постигал това за което се бори.Ще видите,че и този път ще бъдат от печелившата страна.А и друго-колко от коментиращите тук биха искали да имат такъв лидер като Р.Т.Ердоан.
153
10
 
20
 
! Отговори
Горд Българин преди 5 години
До Анонимен 137Не съм фен на америте, но щом са срещу вас ще ги подкрепя не на 100%, а на 1000000%. Толкова много ви ненавиждам, че дори и да сте последните същества на земята и да се биете срещу извънземните ще застана на страната на извънземните. Вие сте най долната шлака щях да кажа на човешкия род, но вие не се числите към него и това е видно от варварските ви постъпки спрямо всички народи,до които сте се докоснали. Дано горите в АДА изчадия. Бог да ви "награди" заслужено за деянията ви.
152
0
 
2
 
! Отговори
месара преди 5 години
не е, не е! :)
151
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Gamble45А с какво ще ги "О"дарят, с какви дарове, че турците много обичат дарове. Нали правописчо малограмотен.
150
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Я ми обяснетеА как държава, която се перчи с гнило високо жизнено равнище, придобито по отвратителни начини, и която трябва да бъде съдена за изключителни нарушения на човешките и международни права, за деяния срещу човечеството и военни престъпления, известни на цял свят, та тая държава едностранно санкционира други държави и хора! Ми да я санкционират пък те. Да си вземат златото! Тогава ще се види кой кого! С астрономически дълг, мошенически номера, съюзи с престъпници....абе, жалко!
149
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този Тръмп обърка света тотално. 2
148
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той и Мадуро така вика, че няма проблем и инфлация няма, ама Колумбия се понапълни с гладни венецоланци. Така, че скоро ще очакваме вълна от гладни турчалари в България. Ще ги посрещаме с лойени свински топки, а на женските турчаци ще им бръснем мустаците.
147
16
 
17
 
! Отговори
Gamble45 преди 5 години
Турците скоро ше фалират, после ще се разпаднат и като държава, ще ги одарят и отвън. Нищо не са, само дебелаци с мустаци и за нищо не стават
146
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТурцияНикога Турция не е била "нищо", никога! И няма да бъде. Защото е горд ръководител на горд народ. Но невеже9ството и незнанието винаги са злобни, злобни та чак умът им са замъглява. Не искат да са покорни изтривалки, бе, червеи, разберете го това. Не искат и няма да бъдат. 20 и повече години ЕС ги мотае и разиграва, е, повече няма да търпят. Феодализмът отдавна мина, нищо, че някои неистово го налагат. На коленичилите за постове и милиони.
145
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зависи с какво сравняваш, ако сравняваш с Германия сме назад, ако сравняваш с Русия, Турция или с африка сме си напред____Аха напред добре, че половината ти население го храни ЕС мрел кьопек !
144
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опитва се да седи на 2 стола като Тито навремето, ама и той че падне така се случва на всички, които правят тоя опит
143
15
 
21
 
! Отговори
Я ми обяснете преди 5 години
Световния сатрап САЩ налага санкции на Русия Турция Китай Иран и ред други държави.Питам аз,защо те не се обединят и смажат кравата с един замах? Има много начини и единия от тях е да се откажат от долара! Лесно просто и най важното ефективно! Разберете,докато обора не се разпадне и Турция и България и много други ще страдат!!
142
7
 
19
 
! Отговори
РУС преди 5 години
Тоя му,шмул ердоган до вчера лиза американски з,адници, днеска е антиамериканец...
141
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 138Ха-ха-ха-ха...............тръгнал да се сравнява с Турция...........ха-ха-ха..па разгеле, още повече и с Русия...........мдддааааа.......явно днеска почерпката ти е дошла доста!
140
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
проблема не е че някой се е заял с Ердоган, а точно обратното Ердоган се заяждаше, отделно с това пускане на печатницата преди изборите още повече сам си усложни положението
139
18
 
23
 
! Отговори
Пастир преди 5 години
Фалирала Турция със перфектни пътища здравна реформа соцялна реформа а европейска България със емигрирало население поради глад !!!!!!!!
138
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 135"Чичо ти Сам" е САМО ЕДНА ПРОПУКАНА, ДЪРВЕНА КОЛИБА! Като тия във Флорида, дето при първия ураган стават на трески! Или по-точно, ми прилича на потъващия Титаник, който е с голяма пробойна и ВСЕ ОЩЕ НЕ ЗНАЕ, ЧЕ ПОТЪВА!
137
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Викате като 1-лв. е 1.80$ България е със завидна икономика :-)_______Зависи с какво сравняваш, ако сравняваш с Германия сме назад, ако сравняваш с Русия, Турция или с африка сме си напред
136
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Горд Българин 132И какво като са ги "почнали"? Тия го-ве-дца могат само да "почнат" нещо, но за завършването му не ги е грижа!! Защо са се заяли с Ердоган? Че те утре и с нас така могат да се "заядат"! По какви т.н. "международни правила" налагат санкции и създават прегради за търговията? Нали имаше уж международна търговска организация с ПРАВИЛА КОГА И КАК ДА СЕ ТЪРГУВА? Значи тия *** могат да си правят каквото искат.........Е, ВЕЧЕ НЯМА ДА МОГАТ! ЗМИЯТА ХАПЕ НАЙ-СИЛНО ПРЕДИ ДА УМРЕ!
135
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Викате като 1-лв. е 1.80$ България е със завидна икономика :-)