Ердоган несъгласен: Страната не е във валутна криза!

Спада на лирата - планирана от тези, искали да свалят правителството
12 авг 2018 15:45, Петя Славова
186
Ердоган несъгласен: Страната не е във валутна криза!
Снимка: Reuters

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в събота отвхърли твърденията, че страната му се намира във валутна криза, определяйки спада в турската лира като "волиталлност", която няма нищо общо с икономическите фундаменти, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Говорейки, след като президентът на САЩ Доналд Тръм удвои митата върху вноса на турска стомана и алуминий, Ердоган описа рекордния 18-прозентов спад на лирата в петък като "ракетите на икономическата война, водена срещу Турция, пише "Фокус".

Още по темата

Според Ердоган, тези, които са планирали свалянето на правителството в проваления опит за преврат през юли 2016 г., сега се опитват да ударят страната през нейната икономика.Той обеща да отвърне на удара, но не назова нито една конкретна страна.

"Тези, които не могат да се съревновават с нас на земята, прибягнаха към планове за онлайн измислени валути, които нямат нищо общо с реалностите на нашата страна, производството и истинската икономика", заяви Ердоган по време на провинциална среща на неговата Партия на справедливостта и развитието в черноморския крайбрежен град Ризе.

"Страната не се разпада, нито пък се унищожава, банкрутира или изпада в криза", заяви той, добавяйки, че изходът от "валутния план" е да се засили производството и да се "минимизират лихвените проценти".

Турската лира изгуби около 40% от стойността си само през тази одина, предимно заради притесненията от влиянието на Ердоган върху икономиката, редицата му призиви за ниски лихвени проценти в лицето на високата инфлация и влошаващите се отношения със САЩ. Двете страни си противоречат по широк набор от въпроси - от различаващите се интереси в Сирия, до турските амбиции за закупуване на руски отбранителни системи и случая с евангелисткия свещеник Андрю Брънсън, който е съден в Турция по обвинения за тероризъм.

"Ердоган също така намекна за "Краен срок" за предаването на Брънсън, въпреки че не спомена точно САЩ да са наложили такъв. "Те ни заплашиха, заявявайки че трябва да го изпратим до 18.00 часа... Това не е някоя случайна страна. Това е Турция", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лирата става вече за тоалетна хартия! Така става като се закачаш със чичо Сам!
133
7
 
26
 
! Отговори
No comment преди 5 години
Брикс не може да си върже гащите,80 милиона гладни и неблагодарни гърла от Анадола ще спасява...Само Мадуро може да им помогне,като им издаде тайната как се управлява държава с 2 долара заплата на месец.
132
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно турците са уникални мазохисти.Да ти сринат заплатата с 40 процента за седмица и да лаеш по чуждите вестници,колко е хубаво....Не е на добре,не е...
131
6
 
23
 
! Отговори
Горд Българин преди 5 години
""Страната не е във валутна криза"" - Мдааа не е, не е, никак не е, само дето тези пари могат вече да ги използват като тапети. Да им е честита пролетта, която *** на вратата им. САЩ тепърва ги почват тези и всички знаем, какво се случи в запролетените държави, а техните ръководители гледат отгоре.
130
7
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Извинявам се, само един(вероятно вие сам) е поставил плюс и вярва че руските ракетни двигатели РД 180 са дело на ПратУитни!
129
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Ердоган е велик, достоен държавник. Грижи се за страната си, не позволява да му плюят в лицето. И пак ще се оправи. Не се гаси туй що не гасне! Той има, но дава и на народа си да има. А при нас само Партията - майка, тя ***. Народът крета, влачи се, за старците и немощните - да не говорим, направо си е садизъм. Срам, само плямпане, хвалби, лъжи, мислят че им вярва някой. Но няма накъде. И те го знаят, затова толкова се силят.м.
128
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 25 юли Турция е поканена на 10 тата среща на БРИКС като гост и там, той като прецедател на мюсюлманската общност заяви че, иска да бъде част от този съюз. Тогава се збъдна кошмара на Американците и започнаха всячески да нападат Турция.
127
4
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 124Вие сериозно ли го мислите, или просто разчитате на простотията на тези, които са ви сложили плюсове!!???
126
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От всички новини, най много коментари за ердоган!!!! Сравнение 5,10 на 100 за ердоган???
125
3
 
23
 
! Отговори
u4en преди 5 години
Най-хубавото за Турция е .че след СРУТВАНЕТО на лирата им . ще могат да поканят Ив.Костов и Мур.Радев да им оправят икономиката !.
124
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
преди 3 години бях в Турция на почивка, тогава е тая банкнота на снимката кажи речи се равняваше на нашата столевка, а сега същата се равнява на нашата двайсетолевка, иначе няма криза :))) щом казва
123
4
 
11
 
! Отговори
За 117 преди 5 години
Ми щото си проЗтОнез двигатели са руски, колкото и айфона е китайски ;)Рашките работят евтикно на Прат&Уитни
122
3
 
25
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Дори няма нужда да четем новини ,нито пък да ходим в Турция за да разберем ,че икономиката й се разрушава ! Тук в този сайт има ФИКСИНГ НА БНБ , намира се в дясно на екрана още в началната страница ! Вижте колко струва 1 лев спрямо турската лира !Турците плащат почти цели 3 лири за 1 лв. ! Няма повече какво да коментираме ! Просто следете следващите дни колко ще се обезценява лирата ! Гледайте ФИКСИНГА НА БНБ
121
19
 
6
 
! Отговори
Хахах, ааааа. преди 5 години
Турците били ***, г, зове като тебе-умници затова кеси 5-века при Султана.
120
5
 
11
 
! Отговори
Гладни, но горди преди 5 години
Има нещо много общо междуб турци и руснаци ... мдаа
119
5
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 116Ето още един малко знаещ, но силно желаещ!!!
118
8
 
8
 
! Отговори
haha преди 5 години
Другаре Бг Иконмисти, я обеснте тогава защо САЩ обвиняват Китай в умишлено девалвиране на юана???
117
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евреите са намерили най тъпия фашист за президент на САЩ но збъркаха !!!Този *** ще им збърка плановете скроени от десетилетия !!!
116
9
 
11
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 108И ако е суверенна държава, защо да не избира откъде да се въоръжава, още повече, когато партньорите й отказват да й продадат подобно въоръжение... САЩ що купуват ракетни двигатели от Русия!???
115
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Началото на края на туската икономика. Следва неизбежен фалит.