Ердоган несъгласен: Страната не е във валутна криза!

Спада на лирата - планирана от тези, искали да свалят правителството
12 авг 2018 15:45, Петя Славова
186
Ердоган несъгласен: Страната не е във валутна криза!
Снимка: Reuters

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в събота отвхърли твърденията, че страната му се намира във валутна криза, определяйки спада в турската лира като "волиталлност", която няма нищо общо с икономическите фундаменти, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Говорейки, след като президентът на САЩ Доналд Тръм удвои митата върху вноса на турска стомана и алуминий, Ердоган описа рекордния 18-прозентов спад на лирата в петък като "ракетите на икономическата война, водена срещу Турция, пише "Фокус".

Още по темата

Според Ердоган, тези, които са планирали свалянето на правителството в проваления опит за преврат през юли 2016 г., сега се опитват да ударят страната през нейната икономика.Той обеща да отвърне на удара, но не назова нито една конкретна страна.

"Тези, които не могат да се съревновават с нас на земята, прибягнаха към планове за онлайн измислени валути, които нямат нищо общо с реалностите на нашата страна, производството и истинската икономика", заяви Ердоган по време на провинциална среща на неговата Партия на справедливостта и развитието в черноморския крайбрежен град Ризе.

"Страната не се разпада, нито пък се унищожава, банкрутира или изпада в криза", заяви той, добавяйки, че изходът от "валутния план" е да се засили производството и да се "минимизират лихвените проценти".

Турската лира изгуби около 40% от стойността си само през тази одина, предимно заради притесненията от влиянието на Ердоган върху икономиката, редицата му призиви за ниски лихвени проценти в лицето на високата инфлация и влошаващите се отношения със САЩ. Двете страни си противоречат по широк набор от въпроси - от различаващите се интереси в Сирия, до турските амбиции за закупуване на руски отбранителни системи и случая с евангелисткия свещеник Андрю Брънсън, който е съден в Турция по обвинения за тероризъм.

"Ердоган също така намекна за "Краен срок" за предаването на Брънсън, въпреки че не спомена точно САЩ да са наложили такъв. "Те ни заплашиха, заявявайки че трябва да го изпратим до 18.00 часа... Това не е някоя случайна страна. Това е Турция", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
19
 
8
 
! Отговори
Амуджа преди 5 години
Сега изгледах митинга на Ердоан в Трабзон.Чичо Сам ако си мисли ,че ще успее да пречупи турчина се лъже дълбоко.Този народ не е като другите-той не кляка и не коленичи пред никого.Доказал го е в много случаи от историята,като сега войната не е с оръжия , а с икономически лостове,които целят хората да се вдигнат и да сменят лидера си.Но са сбъркали държавата.
93
9
 
6
 
! Отговори
haha преди 5 години
Do 87Не само за туристите ще е по-евтино, всички стоки които изнасят турците ще са по-конкурентно способни (по-ниска себестойност). Това води и до повече търсене... За турците ще е неизгодно да ходят навън защото там действително всичко ще е по-скъпо с 40%.Тоест за вносителите и турските туристи нещата ще са по-зле. За турските износители и чуждестранните туристи нещата ще са по-добре.
92
7
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 86Радвам се че, има и такива, като вас, които могат да говорят спокойно и аргументирано!Ще се повторя, не знам как ще свърши, това ръчкане на кошера! Но ми се струва, че следващото десетилетие ще е посветено на семейни свади между САЩ и тези но които те дадоха технологии и финансиране, за да се борят със СССР. Здраве и живот, ще разберем кой ще победи. Но ако с Япония успяха лесно, само за 3-4 години, сега САЩ ще трябва да се изпотят.
91
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе неприятни са тия работи, щото и нашата иономика ще засегне, износа ни натам вероятно ше спадне а за миналата година е бил над 4 млрд, но какво да ги правим турците наивни са си и това е, по това си приличат с руснаците и ония рублата им се срина доходите им станаха като на африканска държава, ама те *** та *** :)
90
2
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Турция е икономически...колос на глинени крака.Грандомана Ердоган явно последен ще го...разбере от 80 милиона турско население.Ако не е...подпирана,както до сега по стратегически съображения от САЩ,балонът на турската икономика ще спадне като пробита гайда.Ами на там отиват работите,защото...кучето което Тръмп храни,започна да му...хапе ръката,а на този...капризите на Ердоган не минават.
89
3
 
16
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Вчера точно в този сайт нали гледахте видеото как турците масово мизеруват , хладилниците им празни ! Няма какво повече да коментираме , просто стойте на страна и гледайте сеира какво още ще се случи в султанските сараи !
88
10
 
7
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
До haha,To пък защото като няма спад на лева, цените на стоките не се повишават, ама изобщо! Само си спомнете колко беше едно пакетче масло например преди 2-3 години и колко е сега! За недвижимите имоти и наемите да не говорим!
87
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПомнещКойто говори криво, му се изкривяват устата. И за съжаление, мозъкът му не може да помни.Защото СССР продължаваше да ни налива, и парното и токът бяха 1/10 от заплатата ми, а сега зъзна за 150 лева с един радиатор.Продължаваше да налива, но ние започнахме да се готвим за преврата и изнесохме половин България още преди Демокрицията. И сега "износителите" пак владеят държавата ни, а нас направиха да "оцеляваме" - като животни.
86
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До hahaнали за това производство трябват материали, суровини, машини.... а всичко това е в долари и евро, те в момента се радват уж на повече туристи, но печалбата от това няма да е за тях, защото тия повече туристи ще увеличат само загубите, а печалните ще уберат туроператорите в Германия и Великобртания :)
85
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Членска карта 7това няма нищо общо с атаката, просто лошо финансово управление, безмислени и непремерени мега проекти, отток на капитали, това не е първия срив на лирата а поредния през последните 2 години, просто всеки следващ е по-силен от предишния, аз мога да ти кажа че до края на годината ще има още 3 такива, самия факт че няма официални данни за паричната маса М2 означава че султана печати пари
84
13
 
9
 
! Отговори
haha преди 5 години
До А ся деДа ти сринат заплатата с 40 процента за седмица**********************************************Турция има икономика и си произвежда стоките за потребление. Тоест няма как да им намалят заплатите... Виж Бг внася всичко и при един спад на лева, цените на всичко отиват нагоре, тоест заплата ти ще бъде засегната и то с повече отколкото спада на лева.
83
3
 
15
 
! Отговори
Турист преди 5 години
Явно долара в Турция е НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО. Когато ходя на почивка в Турция, турските продавачи предпочитат да им плащам в долари.
82
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕССР ама БаЙ Тошо държеше парите 80 стотинки за долар обаче и цените бяха все толкоз, сега цените мърдат нагоре лева се обезценва спрямo стоките нищо, че има валутен борд.
81
2
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До ПомнещПомниш таратанци!В СССР, управляващата клика реши, че ако станат капиталисти, ще могат да си купуват летящи чинии и нашите го последваха! Доган си го каза!
80
5
 
8
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
До 64,Минималната заплата в Турция е толкова, а не средната, Даже е идва малко повече, около 450лв. тоест вече Турция и България са горе-долу в едно и също икономическо състояние, като при нас благодарение на заемите и послушността има малко по-голяма стабилност- засега!
79
6
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 79Турчина, не му е леко, но повече го интересуват стоките произведени в Турция... Другото може и да почака. Тепърва ще се развива тази атака срещу Турция, не знам как ще завърши, но ние нищо няма да спечелим!
78
2
 
13
 
! Отговори
Помнещ преди 5 години
Отношението на САЩ към Турция сега ми прилича на отношението на Съветския съюз към България в края на 80-те години. Просто спират икономическото наливане по политически причини. А това води до непредвидими последици.
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Членска карта 7дори някой стоки с много повече от 40 % са поскъпнали
76
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До За 71Ние говорим за СССР на теб какво ти пречи ако един долар е 80 стотинки не можете да крадете ли без хиперинфлаци като крадехте при Виденов ?
75
2
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Във вашият аналитичен ум хипер инфлацията ли е алтернативата на валутен борд!???