Румънците се прибират за протест. А българите – за да отидат на зъболекар!

Гражданското общество на съседите ни в действие
13 авг 2018 10:45,
218

Румъния отново е на улицата с искане за сваляне на правителството на Виорика Дънчила. Събрали сили и енергията на работещите зад граница - хиляди румънци отново изпълниха площадите на Букурещ, Клуж, Сибиу, Тимишиора и Констанца с настояване за оставка на лявоцентристкото правителство и подновяване на борбата с корупцията.

Кой ще надделее в тежката битка: Човекът, свалил двама премиери и премахнал неудобен главен прокурор, или народът, настояващ за върховенство на закона?

Още по темата

"Румънците са свободни граждани. Десетки хиляди румънци се връщат от чужбина, за да ударят по масата и да сложат край на корупцията. А нашите съграждани се прибират в България, за да отидат на зъболекар или на море. Затова у нас корупцията процъфтява, а в Румъния се борят. Румъния се бори сама със себе си", отбеляза адвокат Николай Хаджигенов.

В студиото на "България сутрин" журналистът Анатолий Стайков уточни, че сегашните събития в Румъния са естествен завършек на дългогодишни процеси.

"На Балканите имаме не особено приятното качество да предизвикваме невероятни и невиждани ситуации, особено в ЕС. Властта вече е осъзнала, че хората няма да се откажат. Каквото и да направят управляващите, румънците ще излязат отново да протестират. В Полша се случва същото, но Брюксел им скръцна със зъби, а в Румъния изобщо не се обаждат. Рано или късно това ще се разбере. Румънците са свикнали сами да си създават бъдещето", подчерта той.

Пред Bulgaria ON AIR Хаджигенов направи паралел между България и северната ни съседка, който може да бъде обобщен най-просто с: Нямаме нищо общо!

"Румъния има гражданско общество. У нас не. Разстрелването на Чаушеску по телевизията беше варварски акт, но нужен. Очаквам в нас да се случи нещо смислено. Ние се целим в глупости. У нас няма правосъдие. Няма сравнение между нас и Румъния", категоричен бе той.

В темата се включи и Юлия Баховски от Букурещ, която е очевидец на протестите.

"Нямаше напрежение вчера, всичко беше тихо и мирно. В петък се получиха големи инциденти, тъй като румънската власт е уплашена от обществото. Имаше агитки, които предизвикаха напрежение. Но за тях се твърдеше, че са повикани именно от властта. За съжаление, засега румънските власти не показват по никакъв начин, че ще отстъпят", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На калпав народ емигрантите му виновни.
196
6
 
6
 
! Отговори
Галфонсо преди 5 години
Българите в чужбина идват да показват 12-годишни немски кошници - бмв 5-ца дизел и да оплюят простите им приятели, които са останали в България.
195
3
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
абе много ме сьмнява ситуацията в румьния да не стане като при орешарски катого свалиха какво стана по добре ли живеем румьнците убиха чаушеско и жена мукато кучета някакьв измислен сьд и сега уж от чужбина се врьщат да свалят законноизбрано правителство сьмнения и пак сьмнения
194
0
 
8
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
"...ние не можем ли да съберем 200 000 човека,при положение,че сме 7000 000?"Ами боя се, че не можем... В БГ от 7 млн, 2 са деца и младежи под 18, 2 са пенсионери, 1.5 са малцинства. От останалите 1.5 млн, 2/3 не могат да пътуват от икономически съображения. От останалите 0.5 млн 1/3 не им дреме и не си мърдат *** за нищо. Половината от останалите са приближени на властта. От останалите 100-150К, половината ще са на работа тогава. Остават макс 50-70К, половината от които ги е страх...
193
2
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 5 години
Добре че се намери поредният езерен байрактар, да ми дава наклон, на него за какво му се протестира, но му липсва масовка.
192
1
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Като те боли зъб не можеш да протестираш...
191
0
 
10
 
! Отговори
Hornet преди 5 години
Ами като се намери кауза, ще се намерят и хора (пример Румъния, три пъти за една година). В България кауза няма - защо тогава да се връщат и да протестират?Ами ако го направят, какво ще бъде заглавието? Може би нещо от рода на: А вие що протестирате, като не живеете тук?
190
1
 
12
 
! Отговори
Трол преди 5 години
Не исках да го пиша туй, но няма начин:На калпав народ емигрантите му виновни!
189
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България 99% от протестите са организирани и платени от външни небългарски сили. Без значение кой и за какво се бори. Чисто българските протести загиват поради липса на медийно представяне и по - точно заради медийно и властово насилие. И не могат дори да се приближат по численост до "демократично - чуждестранно" инспирираните протести. При това положение защо да протестира Българина?
188
4
 
15
 
! Отговори
от Швейцария преди 5 години
1.Кой да се върне да протестира, след като не е организиран протест?2. Да свалим Боко Тиквата за трети път за да го преизберете за 4-ти път ли?Сори ама влака за нашето семейство почти е заминал! Децата ни си имат спокоен и добър живот. Те се приобщават към обществото тука и лека полека, колкото и да се борим, основният им език вече не е българският. В Бълария се борят с демографския срив, а стотици хиляди български деца си безвъзвратно се отчуждават от България. Те ви ГЕРБ!
187
3
 
11
 
! Отговори
Аспарух преди 5 години
Платени и организирани протести от НПО-та на Сорос.Румъния е далеч пред нас по законост и борба с корупцията.Просто правителството иска самостоятелна политика,което не се харесва на гореизброените.
186
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дойдат ли комунистите и народът почва да се бунтува, в ДНК на въртоглавите си е записано да крадат. И да не искат почват!
185
12
 
9
 
! Отговори
Алекс2 преди 5 години
Дошли от чужбина да протестират ? Айде де още малко и ще повярвам...платени хора от чичко Паричко Сорос...има си избори мамалигари !
184
3
 
8
 
! Отговори
зъбобол преди 5 години
Самата истина,в заглавието.
183
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА СЕ ВЪРНЕ НЯКОЙ ОТ ЕВРОПА ДА ПРОТЕСТИРА, ЗА ДА ВЪРНЕ БСП- ДА БЕ ДА- Я ВИЖ 12 ФАЛИРАНИ БАНКИ, 2014 Г ДОЙДЕ РЕД НА 13 ТАТА, А СЛЕД НЕЯ 4/5 МИЛИАРДА ВСИЧКИ НИЕ, ДЕЦАТА НИ И ВНУУЦИТЕ НИ, 3000 ЛЕВА 1 ДОЛАР, НАД 300% ИНФЛАЦИЯ, 2007/8Г12.3%,СПРЕНИ ЕВРОФОНДОВЕ ПО ДОКЛАД НА ОЛАФ ЗА РЕГИСТРИРАНИ КРАЖБИ И ЗЛОУПОТРЕБИ, ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ МИЛИОНЕРИ СА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ЛИДЕРИ, КОИТО СЕ БОРЯТ ЗА СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО И ИСТОРИЧЕСКО ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КАПИТАЛИЗМА- СПРАВКА УСТАВ НА БСП ОТ 2017 Г.
182
4
 
0
 
! Отговори
До София преди 5 години
Ти си пного зле имаш ли очила ако нямаш отиваи да ти сложат. А на психиатър била ли си ако бегаи да ти дадат жълта книжка и тук повече несе излагаи
181
0
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Питам 182Като за теб ИДЕЛЕН - Бай ***, Андрешко, Настрадин Ходжа и Хитър Петър в едно!
180
1
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Положението е такова, че никой няма да се върне/дойде отвън, особено с нов морал, за да вкара в ред нашата си ***! Пък и да дойдат някакви(нямам такива илюзии, съвсем хипотетично) - мениджъри, икономисти, юристи, професионалисти с управленски опит в големи корпорации, ако не са с визия и манталитет на селски бек, най-много да съберат едни 4-5% електорален вот.
179
3
 
12
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До Анонимен 164 Вярно имаме независима съдебна система. Правят каквото си искат , богатеят от подкупи и не зависят от никой.Какво по хубаво от това?
178
5
 
9
 
! Отговори
Питам преди 5 години
До Черна завист 173 Че за какво да протестираме? Кво му е на Бойко?