23 години след войната: Вуковар е разделен – от невидими стени!

Има отделни класове, детски градини, радиа, дори кафенета
14 авг 2018 20:45, Елка Василева
51
23 години след войната: Вуковар е разделен – от невидими стени!
Снимка: Дойче веле /В. Тесия

Във Вуковар почти всичко е разделено: има сръбски и хърватски детски градини, отделни учебни класове, дори отделни кафенета. 23 години след края на войната в Хърватия през града сякаш минава невидима стена на недоверие.

Кристина и Филип ходят в едно и също училище, имат едни и същи учители, но живеят сякаш в два различни свята. Те почти не се познават. Защото сръбските и хърватски деца във Вуковар се учат в отделни паралелки. Едните имат занимания преди обед, другите – следобед, пише Дойче веле.

Сегрегация по етнически произход - и то в държава от Европейския съюз! Тя произтича от официалната училищна програма в Хърватия. Според нея учебните занимания в Източна Хърватия се провеждат на два езика, ползват се две азбуки: латиница и кирилица. Това е следствие от т.нар "мирна реинтеграция на Източна Хърватия", която бе прекратена през 1998 година с прехвърлянето на региона отново в границите на Хърватия. Политическото споразумение за това бе постигнато навремето с цел да се защити културната идентичност на сръбското малцинство. Родителите имат право да избират в коя паралелка да учат децата им и на кой език. А те и до днес предпочитат наличието на разделени паралелки.

"Ако зависеше от мен, незабавно бих сложил край на учебните занимания в две смени. Така различията между хората само се задълбочават. Ако бях кмет, щях да се погрижа във всички училища да се въведат едни и същи програми и учебници," казва 14-годишният Филип Рутко.

Общи занимания след училище

Директорката Лидия Милетич се бори срещу разделението. Тя и нейните колеги от основно училище "Драгутин Таджанович" искат да стимулират по-активните контакти между 230-те хърватски и 90-те сръбски деца. Предлагат им съвместни занимания след училище - спорт, театрална група, танци, музика. "По време на учебните занимания децата са разделени на две - според езика, но в извънучебните мероприятия са заедно", казва директорката.

Отделни училищни класове, хърватски и сръбски детски градини, отделни радиостанции и дори отделни кафенета. Разделението преминава като невидима стена през Вуковар - този бароков и някога тъй заможен град; разполовява го и сега, над две десетилетия след извършените на това място ужасяващи престъпления. По време на тримесечната обсада от сръбски части във Вуковар навремето загиват над 2000 души, между тях много цивилни граждани.

Развалините отдавна са разчистени, но не всички рани са зараснали, казва Дияна Лазич от Европейския център във Вуковар. "Институциите са отделни, работят всяка за себе си. Така е и с гражданите. Най-големият проблем тук е липсата на диалог по всички етажи на местното управление", казва тя.

Политиците отхвърлят всяка отговорност. Отделни детски градини и паралелки? - Родителите така искат, нищо не може да се направи, твърдят от кметството във Вуковар. "Освен това децата са заедно извън училище - в клубовете, в спортните дружества. Съвместният живот функционира по-добре от преди", казва за ДВ зам.-кметицата Ивана Муйкич. Това си личало най-добре при най-малките. Само че разделението явно се харесва на управленските елити и от двете страни. Липсва политическа воля да се сложи край на сегрегацията.

Показателен пример е замисленото мултиетническо училище в съседния град Борово. Тук сръбските деца и хърватските деца отдавна трябваше да се учат заедно. Но нищо подобно не се случи. Проектът, финансиран с европейски пари, се провали поради липса на интерес и от двете страни.

Икономическите последици от войната

Това не е единственият проблем във Вуковар. Навремето там е имало повече работни места, отколкото жители, а днес градът се бори с последиците от войната. Безработицата е висока, младите, добре квалифицирани кадри напускат града. Преди войната Вуковар е имал близо 50 хил. жители. Днес навярно са останали едва 25 хиляди, но точни данни за това няма.

Как се живее в този град? "Всеки си гледа работата, не се месим в живота на другите. Имам съседи чужденци, разбираме се", споделя един жител на града.

Има, разбира се, и крайности. Някои хора и от двете страни просто провокират конфликти. Младите хора обаче прекарват много време заедно – независимо дали са сърби, хървати, албанци, бошняци.

Бъдещето на Вуковар

Все пак е налице и положително развитие. Полека-лека съвместният живот потръгва. Това е заслуга включително и на педагожката Лидия Милетич. През 1990-те години тя е преживяла войната - в Загреб. По-късно се върнала в родния си град, който бил напълно разрушен. Върнала се, защото вярвала в бъдещето на Вуковар. "Едни го напускат, други се връщат. Всички са граждани на Вуковар. Градът е бил населен с хора още преди 5000 години - няма причина да не е така и в бъдеще."

Кристина един ден може и да напусне Вуковар. 13-годишната ученичка мечтае да направи артистична кариера в чужбина. За войната знае само от разкази. Въпреки това тя определя живота й. "Сякаш между нас има невидима стена. Иска ми се един ден да се срути, за да стане всичко нормално - да можем да прекарваме повече време заедно."
 


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен32
Абе на Симеон Велики точно хърватите не бяха ли го ошамарили здраво в една битка?
И бяха освободили сърбите от българско робство.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По времето на Симеон Велики Вуковар (Вълково) е бил западния вход на България. Нещо като Калотина. Ама от как Симеон Велики почина, няма кой да въведе ред там :)))
30
0
 
7
 
! Отговори
До 29 преди 6 месеца
Езикът не е сръбски , а Херцеговски.
Сръбският език до реформата на Вук Караджич е много близък до българският, прилича на Турлашкият шопски диалект с 4 падежа.
Вук Караджич приема Херцеговскоят Що-ковски диалект за книжовна форма, като допълнително премахва звукът "Л" в края на думите и средата на повечето думи.
Що=какво, Соко=Сокол , Бугар=*** и т.н.
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Езикът е сръбски, хърватите само удължават И-то и скъсяват Е-то при изговор за да се различават.
Също както направиха и украинците с руския. Напрало е смешно да чуеш езикът им.
28
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И как учат на два езика като езика се нарича сърбохърватски,аман от измислици...ето как се разделят хората
27
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хърватите сигурно сами са си разрушили града а другари сърболюбци,или вината им е била че са "фашисти-усташи"което означава въстанници а тия усташи са се родили за да се борят против сръбския башибозук познат като четници.Така омразата ражда омраза ама кой си мислеше че Сърбославия ще е вечна,не са хърватите,иначе те не са по-малко шовинисти от сърбите.По друг начин със сърбин не може да се говори освен зъб за чене и Око за две,това е!Историята с "двата езика"просто не е за коментар.
26
8
 
23
 
! Отговори
Терсенето преди 6 месеца
Сърбите винаги са ни ни удряли във гръб. Хърватите не са долни лицемери. Езикът ни е по близък до техния, и за добро или лошо, винаги сме били съюзници.
25
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тези хора са водили война. Ако се обичаха нямаше да воюват и да се избиват. Какво ги насилват да живеят заедно. Даже да ги задължат пак ще се мразят. Ами че те и европейците не се обичат. Защо да се обичат, те могат да търгуват и мразейки се. Така и така отношенията са парично-предметни. Ние хората може и генетично да сме еднакви, но сме и много различни. Опитват да пробият през младежта, но то ще е до време. Единната глобална популация е утопия като комунизма.
24
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако трябва да има историческа справедливост Балканският полуостров трябваше да е една федерация от Унгария на юг до Бяло море, но проблемът е че е населен с дребни душички и всеки гледа да прецака съседа . Югославия що се разпадна- защото сърбите не признаваха никой друг етнос и никога не са работили за приобщаването .
В Бг ходеха с автобуси да товарят работници от турските села и да ги пращат по националните обекти , за да знаят че света не свършва до табелата на селото.
23
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
е, докато имаше български евреи в България - имаше и просперитет.
Сега целите ни са станали доста по-ниски.
22
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
е, докато имаше български евреи в България - имаше и просперитет.
Сега целите ни са станали доста по-ниски.
21
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
днес.бг благодаря за хубавата статия, понякога наистина изумявате с интересни статии като тази и за Южен Тирол! Чета коментарите и просто не мога да повярвам омразата, която тлее в тези форумни душички. Не са напускали града и селото от което идват, но разполагат с първа ръка информация за сърбите и хърватите и световните проблеми!

Станали са грозни неща преди години, но тези хора трябва да намерят път заедно и да продължат напред за всеобщото благо - евала че младежите се събират заедно!
20
6
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 6 месеца
До Анонимен

ние не мразим никого, но помним историята!
----------------

Но към едните не можеш да имаш симпатии, така те разбрах :)))
19
10
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 6 месеца
възможно е, но аз съм български еврейн и е нормално да нямам симпатии към хора, убивали мои роднини!
---------------

Ако е за антисемитизъм, половината сърби са били православни фундаменталисти, като руските черносотенци - на тях еврейските погроми са им специалитет.

За неразбралите - Югославия влиза в Оста даже преди нас, сръбските националисти са били на страната на немците и също са трепали титовите партизани.
Сърбите и досега помежду си се делят на партизани и четници.
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
19, ние не мразим никого, но помним историята!
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен

възможно е, но аз съм български еврейн и е нормално да нямам симпатии към хора, убивали мои роднини!
---------------

Тоест?
Към кого нямаш симпатии?
Към целия хърватски народ ли?
16
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
то и тука римляните учат в изключително римски училища ама никой не пита що ..
15
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хърватските усташи са клали цели села, населени с християни. Също са изклали и много евреи. Затова няма как евреин да обича хърватин. Това е все едно да обича немец.
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
14, възможно е, но аз съм български еврейн и е нормално да нямам симпатии към хора, убивали мои роднини!
13
15
 
20
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 месеца
До Анонимен
Заблуден си от комунистическата пропаганда! Хърватите са наши приятели и съюзници, а сърбите се ВРАГОВЕ!