Радев иска Заев да се извини! Заев казва: Оставям суетата настрана!

Македонският премиер правел всичко за приятелството с България
14 авг 2018 12:30, Елка Василева
165
Радев иска Заев да се извини! Заев казва: Оставям суетата настрана!
Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Радев иска Заев да се извини! Заев казва: "Оставям суетата настрана". Под това заглавие в. "Вечер" помества коментари на изявлението на българския президент Румен Радев, който настоя македонският премиер Зоран Заев да се извини за твърдението си, че Илинденското въстание е македонско.

Вчера македонският премиер отговори, че "оставя суетата настрана" и че приятелството с България трябва да се пази и надгражда.

Вестникът посочва, че думите на Радев и отговорът на Заев са предизвикали "лавина от реакции". В един от коментарите във Facebook се казва, че с нивото, на което е паднал, Заев само вреди на Македония и заради това "целите Балкани й се смеят".

"Лошото във всичко това е, че хората в България те приемат като премиер на Република Македония и ми се струва, че чрез теб си правят майтап с всички нас", пише в поста.

Още по темата

Вестникът допълва, че вчера на въпрос дали смята изявлението на Радев за заплаха за евроатлантическата интеграция на Република Македония, Заев каза, че прави всичко, за да изгради искрено приятелство с България.

"България е партньор на Македония, тя показа това няколко пъти и не е редно да забравяме това", каза Заев.

В. "Нова Македония" пише, че в отговора на изявлението на Радев Заев е подчертал, че договорът за добросъседство с България е потвърдил добрите отношения между страните и тяхното приятелство. Заев апелирал всички заедно да оставим политическите интереси и голия популизъм. На въпрос дали двете страни окончателно ще решат чие е Илинденското въстание, Заев подчерта, че то е част "от нашата обща история".

В. "Слободен печат", цитиран от БТА, прави ретроспекция на "политическите престрелки" след интервюто на Заев за Първа телевизия, в което каза, че Илинденското въстание е македонско. Коментирайки размяната на реплики, бившият македонски външен министър Денко Малески казва, че Република Македония има един и същи проблем както с гръцкия, така и с българския национализъм. Той обяснява, че общият знаменател е твърдението, че историята е спряла там, където нещо е било тяхно.

"Гръцката страна говори за собственост върху термина Македония от 4 в. пр.н.е., като че ли нищо друго не се е случвало на тази територия. България пък гледа на Македония по същата логика, като че ли нищо не се е случило тук през последните 120 години", казва Малески. Всяка страна защитава своите интереси, като България поставя акцента върху миналото, а македонският национален интерес е да постави акцент върху настоящето, което на практика започва от 20 век с нуждата да се формира собствена нация, посочва бившият министър, като призовава на помощ младите историци с модерна политическа мисъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
3
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Чорапа и макето го отсвири :)
113
8
 
2
 
! Отговори
вгз преди 5 години
Радев се държи като нещо средно между пълен *** и руски агент, внедрен на държавна позиция.
112
3
 
7
 
! Отговори
Македонски Българи преди 5 години
Благодарим за извиненията Зоране!
111
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев е комунист и изпълнява поръчка на Кремъл - да се прецакат отношенията м-балканските държави и това да им пречи да влязат в ЕС и НАТО.
110
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия ми омръзнаха с техните лисугерщини. На всички дотегнаха. Толкова са увредени от сърбите, че не е истина. Друг е въпроса, как е възможно да си такъв лисугер, при положение както каза проф. Георги Марков, че дядовците им са българи.
109
1
 
18
 
! Отговори
Й ИВАНОВ преди 5 години
Акад. Марков: Драмата на македонците е, че дядовците им са българи!Консулите на Великите сили говорят само за българи в Илинденско-Преображенското въстание. Ние не пречим на някого да се определя като македонец, но тяхната драма е, че дядовците им са били българи, казва историкът академик Георги Марков.Каква е тази глупост македония няма такава нация вие сте Българи !!!
108
4
 
8
 
! Отговори
Kimo преди 5 години
Пак станахме за смях... А Борисов се скъса да му лиже г..а на макето до преди няколко месеца
107
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заев,ако не слушаш президента ни,ще ти начукаме канчето преди да влезете в ЕС!
106
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извини се бееее!Комунист ти се дърви!
105
5
 
8
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До Сата НАТОИзглежда сладникаво, пед*лско, типаж като наш зам. мин на външните работи! Нищо мъжко в Заев, за разлика от Радев! А и най-важното чувство за хумор поне за чар няма Заев!
104
24
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Зоран Заев изглежда по-добре, говори по-добре и е настроен по-добре от дръвника-*** Радев. Нормално - русофилът винаги е грозен и прос.
103
6
 
12
 
! Отговори
:)) преди 5 години
Макетата сериозно са го закъсали със Заев, както ний в БГ с Борисов! И двамката плещат какво им дойде на акъла към момента, след което се извъртата! Не мерят думите си като приказват повече от жена в цикъл! :)) Олекват съвсем, т.с нямат никаква тежест за политици!
102
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анопнимен - ами то всички хомо сапиенс тръгват от Африкаама не им се връща там, нали?
101
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМакедонците са гръцко племе,смесено тук-там с тракийци.Самите древни гърци(елини) идват от Азия на Балканите около 7 век преди Христа.Следователно македонците не са от Балканите,а от Азия.Схвана ли?
100
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонците не са дошли от Индия, както прабългарите...Те винаги са си били тук, на Балканите, за разлика от българите, които даже си отиват вече от Балканите.Езика си е език но и гена е важен.
99
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а м---а.
98
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакво извинение Г-н Заев.Ние не сме народ а ***.
97
1
 
19
 
! Отговори
До анонимен 97 преди 5 години
Ами щом казваш, че ,, пиикаеш" на историята кой те кара да пишеш мнение по темата? Коментарите не са задължителни след като прочетеш новината. И Аз живея в чужбина, защото в България положението е тежко, но ме интересува какво става. Защо ще ни обиждат като народ заради некадърните ни политици? И да знаеш народ, който не помни историята си накрая изчезва.
96
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРИ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА АВСТРИЯ ВЕЧЕ НЕ СЕ ГОВОРИ ЗА ЗАПАДНИ БАЛКАНИ, А ЗА ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА.ТАКА Е ПРЕДЛОЖИЛА (И СЕ Е ПРИЕЛО) хърватсктата президетка, щото думата Балкани била дискриминационна.-
95
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото НЕ съжалява и иска да открадне историята ниПикам ти на историята! Тя мина, вече я няма, свърши и каквото е било НИКОГА няма да се върне! По-важно от историята е да живеем по-добре. Това ме интересува.