Радев иска Заев да се извини! Заев казва: Оставям суетата настрана!

Македонският премиер правел всичко за приятелството с България
14 авг 2018 12:30, Елка Василева
165
Радев иска Заев да се извини! Заев казва: Оставям суетата настрана!
Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Радев иска Заев да се извини! Заев казва: "Оставям суетата настрана". Под това заглавие в. "Вечер" помества коментари на изявлението на българския президент Румен Радев, който настоя македонският премиер Зоран Заев да се извини за твърдението си, че Илинденското въстание е македонско.

Вчера македонският премиер отговори, че "оставя суетата настрана" и че приятелството с България трябва да се пази и надгражда.

Вестникът посочва, че думите на Радев и отговорът на Заев са предизвикали "лавина от реакции". В един от коментарите във Facebook се казва, че с нивото, на което е паднал, Заев само вреди на Македония и заради това "целите Балкани й се смеят".

"Лошото във всичко това е, че хората в България те приемат като премиер на Република Македония и ми се струва, че чрез теб си правят майтап с всички нас", пише в поста.

Още по темата

Вестникът допълва, че вчера на въпрос дали смята изявлението на Радев за заплаха за евроатлантическата интеграция на Република Македония, Заев каза, че прави всичко, за да изгради искрено приятелство с България.

"България е партньор на Македония, тя показа това няколко пъти и не е редно да забравяме това", каза Заев.

В. "Нова Македония" пише, че в отговора на изявлението на Радев Заев е подчертал, че договорът за добросъседство с България е потвърдил добрите отношения между страните и тяхното приятелство. Заев апелирал всички заедно да оставим политическите интереси и голия популизъм. На въпрос дали двете страни окончателно ще решат чие е Илинденското въстание, Заев подчерта, че то е част "от нашата обща история".

В. "Слободен печат", цитиран от БТА, прави ретроспекция на "политическите престрелки" след интервюто на Заев за Първа телевизия, в което каза, че Илинденското въстание е македонско. Коментирайки размяната на реплики, бившият македонски външен министър Денко Малески казва, че Република Македония има един и същи проблем както с гръцкия, така и с българския национализъм. Той обяснява, че общият знаменател е твърдението, че историята е спряла там, където нещо е било тяхно.

"Гръцката страна говори за собственост върху термина Македония от 4 в. пр.н.е., като че ли нищо друго не се е случвало на тази територия. България пък гледа на Македония по същата логика, като че ли нищо не се е случило тук през последните 120 години", казва Малески. Всяка страна защитава своите интереси, като България поставя акцента върху миналото, а македонският национален интерес е да постави акцент върху настоящето, което на практика започва от 20 век с нуждата да се формира собствена нация, посочва бившият министър, като призовава на помощ младите историци с модерна политическа мисъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
7
 
10
 
! Отговори
РадеФ преди 5 години
Заев от мен имаш Новичок, а ти ми направи един свирчок! Ха хе хи, не съм ли нагъл?
73
25
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е работа на ***, да командва политиката на Правителството. ИМАМЕ СИ МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛ
72
3
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Историята не се крадабе уважаеми,защо питаш за Тиквата "..Или се прави,че не помни историята"?!..КАК ДА ПОМНИ НЕЩО,ЗА КОЕТО НЕ ЗНАЕ НИЩО?!?!?!..-Зеленчука ти каза:-"Чел съм "Винету" до стр.15,това е ,което съм прочел"..
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да признават накрая общото щото сме братовчеди /повечето наистина имаме братовчеди там и си ходим на гости през месец два/ и после нека са вече нещо по- различно, но общото е въпрос на научна истина, а не на приказки. Насаме всичко е ясно и си го казват и се смеем заедно, а инак една плахост и срамежливост.
70
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До КМЕТА НА СИМИТЛИпо стар "български" обичай ,май най-"близките" му ще сторят това....Требе да са слугува,какво да правиш?!Ухото сигур вече ламинира "докиментите"..
69
6
 
14
 
! Отговори
писаното във фейсбук преди 5 години
Пишете смислени коментари, темата е сериозна.Защо Заев не иска да се извини официално? Защото НЕ съжалява и иска да открадне историята ни, като не можа да излъже, че Александър Македонски е македонец.Суета е за него са се извини.Написал 2 реда във фейсбук, дори може да не ги е написал той, а някой от обкръжението му. Какво като е написано братя българи? Няма да започне я с ,,мръсни българи". България му е нужна, за да може Бойко,, обединител на Балканите да ги ,,трасира" към ЕС.
68
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, Чипровски възстание, чипровско ли е, българско ли е или е торлашко !По тоа слючай, поздрави на Стоян Николов - Торлака !
67
3
 
21
 
! Отговори
КМЕТА НА СИМИТЛИ преди 5 години
ОтТОГАВА БОЙКО не смее и една дума да каже . Само е още по-наведен пред дъртата Канцлерин и се чуди кой ще извади първи компроматите срещу него - ПУТИН или ТРЪМП
66
6
 
33
 
! Отговори
Историята не се крад преди 5 години
Бойко къде е? Само да се прегръща и целува с американци и джендъриии го бива. Защо си замълча? Или се прави, че не помни историята? Браво на Радев, един патриот да защити България. И историята ни крадат вече тия македонци дето нямаха държава. Като не им мина номера, че Александър Македонски е македонец. Прави са гърците, че ги карат да си сменят името на държавата. Само дето най-подхождаше името Нова Македония. Макета Самохвалци, това са за мен.
65
27
 
11
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Радев, продавайки оставката си, ще спреш да се излагаш повече. Критическата те блъска в кратуната, ставаш неадекватен и ставаш смешен и жалък. Като шефката ти Нинова.
64
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Допълнение към 50Радев&Русофили, да погледнат герба на комунистическа България, който е оформен като погребален венец и ще се уверят, че с окупацията на България тя де факто е престанала да съществува, за което свидетелстват изписаните дати - дата на основаването 681 и датата на погребението на държавата 1944 година.Последният етап от пъкления план на предците на Радев&Русофили беше окончателното сливане с руския Гулаг, който за щастие не успя, защото Великите сили нямаше да позволят !
63
10
 
7
 
! Отговори
Димчо преди 5 години
Ако тоя се извини, обещавам да си го преместя от единия крачол в другия. Добре, че е нашия президент Радев, да се захване с такива тъпотии, на които на никой не му пука.
62
21
 
8
 
! Отговори
Вензи преди 5 години
И какво значение има дали ония ще се извини или не??? Да си говори глупости, на кой му пречи? За мен няма никакво значение, защото нито ще увеличат заплати, нито ще поевтинеят продукти, ако се извини. Не ми пука. Президентът ни е като малките деца - извинявай мило другарче, повече няма да правя така .
61
2
 
9
 
! Отговори
гражданин преди 5 години
До АнонименПравителството и царят, слуга на Германия ДА. Българите и власите правят въстанието. Македонци още няма. Тях ще ги създаде Сталин. БКП няма думата. Трябва да се чете повече.
60
15
 
12
 
! Отговори
Qnko преди 5 години
Радев може да иска само някой от Македонско или Таджикистан да му се извинява. За останалите не може и да си отвори плювалника, защото се иска да има топки! А нашия няма, защото е никой!
59
7
 
11
 
! Отговори
Мизия, Тракия и Мак преди 5 години
До 58Ами прочети историята като ти е ,,странно" , че Македония е била българска територия. *** да благодариш сега на Ердоган за 500-те години турско,, гостуване", че България бива разпокъсана и народът ни унищожен Македония не успява да се освободи от турско иго за разлика от Мизия и Тракия.Чак през 90-те години на 20 век Македония беше призната за самостоятелна държава.Който е бягал от часовете по история, няма как да помни.
58
21
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Абе другарю Радев, защо не накара товарищ путин да ни се извини когато нарече българската азбука - "македонска", или пък като си такъв патриот издърпай ушите на Маша Захарова, задето изкара че съвеЦката армия е спасила българските евреи ... Щом другарката Импексова викне за нещо и твоя глас и отвъща като ехо ... Поне се изнеси с цялата си администрация на на Позитано 20, за да не товариш българския данъкоплатец и с разходи за Дондуков 2 ... !!!
57
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На това, което направи Заев `извинение` ли му се вика?Е ти какво искаш, Заев да цуня на радеФ дупарата! Заев нарече българите "приятели и братя"??? - като повече от това искате?
56
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонските земи които били български....егати нонсенс. Все едно да кажеш синът ми който по това време е бил на комшията.
55
8
 
7
 
! Отговори
Извини се бе! преди 5 години
Извини се бе, извини се бе!!!Явно Волерастията обхваща постепенно всички български политици.