Радев иска Заев да се извини! Заев казва: Оставям суетата настрана!

Македонският премиер правел всичко за приятелството с България
14 авг 2018 12:30, Елка Василева
165
Радев иска Заев да се извини! Заев казва: Оставям суетата настрана!
Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Радев иска Заев да се извини! Заев казва: "Оставям суетата настрана". Под това заглавие в. "Вечер" помества коментари на изявлението на българския президент Румен Радев, който настоя македонският премиер Зоран Заев да се извини за твърдението си, че Илинденското въстание е македонско.

Вчера македонският премиер отговори, че "оставя суетата настрана" и че приятелството с България трябва да се пази и надгражда.

Вестникът посочва, че думите на Радев и отговорът на Заев са предизвикали "лавина от реакции". В един от коментарите във Facebook се казва, че с нивото, на което е паднал, Заев само вреди на Македония и заради това "целите Балкани й се смеят".

"Лошото във всичко това е, че хората в България те приемат като премиер на Република Македония и ми се струва, че чрез теб си правят майтап с всички нас", пише в поста.

Още по темата

Вестникът допълва, че вчера на въпрос дали смята изявлението на Радев за заплаха за евроатлантическата интеграция на Република Македония, Заев каза, че прави всичко, за да изгради искрено приятелство с България.

"България е партньор на Македония, тя показа това няколко пъти и не е редно да забравяме това", каза Заев.

В. "Нова Македония" пише, че в отговора на изявлението на Радев Заев е подчертал, че договорът за добросъседство с България е потвърдил добрите отношения между страните и тяхното приятелство. Заев апелирал всички заедно да оставим политическите интереси и голия популизъм. На въпрос дали двете страни окончателно ще решат чие е Илинденското въстание, Заев подчерта, че то е част "от нашата обща история".

В. "Слободен печат", цитиран от БТА, прави ретроспекция на "политическите престрелки" след интервюто на Заев за Първа телевизия, в което каза, че Илинденското въстание е македонско. Коментирайки размяната на реплики, бившият македонски външен министър Денко Малески казва, че Република Македония има един и същи проблем както с гръцкия, така и с българския национализъм. Той обяснява, че общият знаменател е твърдението, че историята е спряла там, където нещо е било тяхно.

"Гръцката страна говори за собственост върху термина Македония от 4 в. пр.н.е., като че ли нищо друго не се е случвало на тази територия. България пък гледа на Македония по същата логика, като че ли нищо не се е случило тук през последните 120 години", казва Малески. Всяка страна защитава своите интереси, като България поставя акцента върху миналото, а македонският национален интерес е да постави акцент върху настоящето, което на практика започва от 20 век с нуждата да се формира собствена нация, посочва бившият министър, като призовава на помощ младите историци с модерна политическа мисъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
8
 
11
 
! Отговори
Суета е да се извини преди 5 години
От Това което последно е казал Заев излиза, че е суета да се извини. Не намесвайте Путин, той каза че азбуката е дошла от македонските земи,които по времето на княз Борис са били български. Не е казал, че е македонска азбуката, докато македонецът направо си измисли историята ни и няма оправдание.
53
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми като толкова си го харесвате Заев и се кефите, че обижда България - ходете в Брюмското посолство да искате македонски паспарти. Може и да ви се зарадват. А Заев ще дойде да ви посрещне на границата. И ще ви благодари за оплюването на България.
52
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев не само защити честта на България, а попа му се извини и това беше отразено в пресата.Посочи в коя преса се е извинил? Руска българска таджикистанска? Кажи къде да търсим!
51
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извини се бе, българино от Струмица.
50
2
 
15
 
! Отговори
Македон преди 5 години
Като искат да се самоопределят за македонци,кой им пречи! Но за да постигнат това,крадат и преиначават нашата история,когато македония е била българска! Нака да се разберат,историята е обща да се предава правдиво,а щом искат да гледат настоящето и да са отделни,ние не им пречим!
49
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде някой запознат да обясни какво му е българското на въстанието като по времето му България която вече е свободна държава остава безучастна.
48
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофил тръгнал да защитава историята на България !Абе, я си вижте центъра на Столицата София - Руски е най-представителния булеврд, руски е най-големия български храм, руски е най-големия площад, руски е най-големия паметник, Премиер и Президент се водят на руски адерес.Цяла България е осеяна и закопана под руски и съветски паметници, Денят ви започва на руски (по М. Белчев) !Това ли е българската История, която Радев&Русофили бранят от Македония !?Циници, Продажници сте вие ! Позор!
47
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз сега разбрах. Радев иска Заев лично да му се извини, поднасяйки му букет от червени рози!
46
5
 
17
 
! Отговори
до 45 преди 5 години
На това, което направи Заев `извинение` ли му се вика?Той плю по България публично. Каза, че въстанието нямало нищо общо с България, но българите ако искали - да го чествали. А после написа 20 реда във Фейсбук!Такъв да го хванеш и да го пребиеш ПУБЛИЧНО. а ПОСЛЕ ДА СЕ ИЗВИНИШ ВЪВ Фейсбук - ИЗИВИНЯВАЙ, ЧЕ ТИ ПОТРОШИХ КОКАЛИТЕАааа не така. Поне да не го беше писал - още по обидно е!Плюеш публично - извиняваш се публично.
45
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зоран Заев се извини за коментара си за Илинденското въстаниеРадеФ спиш ли?Кремльовските ти господари ли те приспаха?
44
5
 
15
 
! Отговори
Слабаци преди 5 години
Слаба държава и слаби политици. Никои не ни бръсне за слива...
43
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това го искат мнозинството българи които знаят историята. .Ай стига бе. Мнозинството българи не могат да схванат смисъла на това което четат, т.е.функционално неграмотни са, а ти ми говориш, че знаели историята. Историята в България се знае от шепа хора, останалите са масово промити.
42
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зоран Заев се извини за коментара си за Илинденското въстание 10.08.2018 11:33; 24 часа онлайн24 часаВ обръщение в социалната мрежа фейсбук македонският премиер поднесе извинение към "приятелите и братята си" българи и посочи, че коментарите му са грешка и са направени по невнимание
41
3
 
15
 
! Отговори
Гогата преди 5 години
Зайко да погледне, какво се е задало към Македония от северозапад...Всичките им "специалисти по история" - един дол дренки. С цената на всичко да се държи, че има македонска нация. И за какво им е ? Ако не е US базата в Косово досега шиптърите да са стигнали Скопие.
40
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво направи Борисов?Когато Заев произнесе хулите си, Борисов даже не реагира.Тогава Нинова повдигна въпроса - няма ли българския премиер да направи нещо? Най-малкото да повика посланика им и да му връчи нота?Борисов каза, че историята била на историците и той не се бъркал.И това продажно същество е все още ПРЕМИЕР на БЪЛГАРИЯ!!
39
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А радеф защо не поиска Путин да се извини като каза, че азбуката е македонска? Защото е истина ли?
38
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двете американски пионки ги "сприятелиха" в името на бъдещите стратегически цели - да разширят НАТО и да ги набутат в бъдещите планове за конфронтация с Русия.Добре ама дребната пионка не ще да следва сценария и от време на време си повтаря заучените глупости и измишльотини.Дебелата пионка се преструва, че не знае нищо за това, но се развикаха разни политици и от немай къде, даде глас.Оня (дребната пионка) обаче не го бръсне и за слива.
37
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заев да преброи колко "македонци" взеха български паспорти, с което де факто са признали корените си! Не става да съчиняваш история, когато виждаш реалностите!
36
4
 
15
 
! Отговори
Дам... преди 5 години
Тоя че няма да се извини е повече от ясно. Това изказване е дълго мислено и премисляно, преди да се произнесе! То обижда и клевети всячески народа и Родината ни! За жалост нашата управляваща нова тройна коалиция, най-вече пишман патриотите нямат никакво намерение дори да реагират някак, поне с протестна декларация по повод това позорно изказване.
35
12
 
13
 
! Отговори
до 36 преди 5 години
Радев не само защити честта на България, а попа му се извини и това беше отразено в пресата. Но да дрънкаш глупости за Радев - нали за това ти плащат.