Радев иска Заев да се извини! Заев казва: Оставям суетата настрана!

Македонският премиер правел всичко за приятелството с България
14 авг 2018 12:30, Елка Василева
165
Радев иска Заев да се извини! Заев казва: Оставям суетата настрана!
Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Радев иска Заев да се извини! Заев казва: "Оставям суетата настрана". Под това заглавие в. "Вечер" помества коментари на изявлението на българския президент Румен Радев, който настоя македонският премиер Зоран Заев да се извини за твърдението си, че Илинденското въстание е македонско.

Вчера македонският премиер отговори, че "оставя суетата настрана" и че приятелството с България трябва да се пази и надгражда.

Вестникът посочва, че думите на Радев и отговорът на Заев са предизвикали "лавина от реакции". В един от коментарите във Facebook се казва, че с нивото, на което е паднал, Заев само вреди на Македония и заради това "целите Балкани й се смеят".

"Лошото във всичко това е, че хората в България те приемат като премиер на Република Македония и ми се струва, че чрез теб си правят майтап с всички нас", пише в поста.

Още по темата

Вестникът допълва, че вчера на въпрос дали смята изявлението на Радев за заплаха за евроатлантическата интеграция на Република Македония, Заев каза, че прави всичко, за да изгради искрено приятелство с България.

"България е партньор на Македония, тя показа това няколко пъти и не е редно да забравяме това", каза Заев.

В. "Нова Македония" пише, че в отговора на изявлението на Радев Заев е подчертал, че договорът за добросъседство с България е потвърдил добрите отношения между страните и тяхното приятелство. Заев апелирал всички заедно да оставим политическите интереси и голия популизъм. На въпрос дали двете страни окончателно ще решат чие е Илинденското въстание, Заев подчерта, че то е част "от нашата обща история".

В. "Слободен печат", цитиран от БТА, прави ретроспекция на "политическите престрелки" след интервюто на Заев за Първа телевизия, в което каза, че Илинденското въстание е македонско. Коментирайки размяната на реплики, бившият македонски външен министър Денко Малески казва, че Република Македония има един и същи проблем както с гръцкия, така и с българския национализъм. Той обяснява, че общият знаменател е твърдението, че историята е спряла там, където нещо е било тяхно.

"Гръцката страна говори за собственост върху термина Македония от 4 в. пр.н.е., като че ли нищо друго не се е случвало на тази територия. България пък гледа на Македония по същата логика, като че ли нищо не се е случило тук през последните 120 години", казва Малески. Всяка страна защитава своите интереси, като България поставя акцента върху миналото, а македонският национален интерес е да постави акцент върху настоящето, което на практика започва от 20 век с нуждата да се формира собствена нация, посочва бившият министър, като призовава на помощ младите историци с модерна политическа мисъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕДИНСТВЕНО Радев има доблестта да застане пред попа и да защити честта на БългарияХа-ха това ще да е вица на деня! Радев не само не защити българските интереси, а пуши дебела руска пура. По-голяма излагация няма - един поп да набие манерката на един генерал. Срам и позор! И сега иска извинение - той не иска ли Заев да го цуня!?
33
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев може само да се репчи на малки страни като Македония, защо не поиска извинение от Путин за помакедончването на кирилицата.
32
14
 
4
 
! Отговори
По-по-най преди 5 години
Страшни управници си имаме! Само фурашки - пожарникарски, милиционерски и военни - като някаква хунта сме! И като във вица 'накрая идва горският и прогонва всички', така и тук - идва КГБ-патриархът или поредният CIA комисар, и сгъваме цирка! ... Щом е с пагон - пиши го НГВС! :))
31
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кокйо македонци с паспорти издадени от република Македония са очаствали във възтанието? На тоя въпрос ако ми отговори Заев съм съгласен да премисля изявлението му, в противен случай това си оства БЪЛГАРСКО възтание срещу!
30
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"постави акцент върху настоящето, което на практика започва от 20 век с нуждата да се формира собствена нация, посочва бившият министър"______Точно за това става дума! Ако искаш собствена нация не трябва да дърпаш лъва за опашката! Защото както са те измислили, така и ще те обезсмислят!
29
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов не за пръв път се покрива, когато трябва да се защитава България. Понеже знае ли се - западните господари как ще реагират.За него само това е важно - да угоди на шефовете си. А България кучета я яли.
28
3
 
25
 
! Отговори
50 преди 5 години
Няма суета!Не го увъртай-много добре знаеш какво си казал и то е премиспяно 100 пъти!Пряко извинение!
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
4 в.пр.Хр. въобще било ли е македония на карта за да бъде термин как географска територия,значи някакъв друг термин организационен за който тогавашните историци водещи записките за туй време,обработили записи за по предни епохи не споменават за такава терминология базираща се на записи,документи как сега археологически така и за тогава открити,археологически изследвания винаги е имало според открити артефакти,но за такава никой не е писал по причини,че липсват за анализ дори на диалекти в района
26
8
 
30
 
! Отговори
123 преди 5 години
Заев следва да се извини по официален път не щото президентът Радев иска това! Това го искат мнозинството българи които знаят историята. А премиерът на България следваше да обясни на колегата си колко много БЪЛГАРИ са загинали в това въстание. За жалост той реши само да го "плаши" с евентуални спънки от наша страна ако се стигне до приемането на Македония в ЕС.
25
15
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕДИНСТВЕНО Радев има доблестта да застане пред попа и да защити честта на България. Цялото ГЕРБ, начело с Борисов и Караянчева не посмяха дори да се срещнат с него. Бяха се покрили като плъхове и ни чули, ни видели.Досега само Радев винаги е защитавал България пред света. Герберските п.длоги само продават България.
24
10
 
21
 
! Отговори
ТИКВАТА преди 5 години
пуска пръдни в гащите в знак на протест срещу думите на Заев. И си мисли, че на МЕРКЕЛ- неговия ментор и пука за БЪЛГАРИЯ та щял да и се оплаче скоро като се видят. Тоя страхлив "муъжага" се прави на мъж само пред бабите на площада
23
6
 
15
 
! Отговори
Руснака преди 5 години
Да се извинява, не да се прави на обра тен, като извърта нещата, какво искал. Като го иска да се надгражда да се извини!
22
8
 
26
 
! Отговори
ТИКВАТА СЕ СНИШИ преди 5 години
защото задачата от БРЮКСЕЛ и САЩ да вкаар Македония в НАТО е пред провал. Хем да се прави на ПАТРИОТ, хем да търпи изцепките на ЗАЕВ - задача без решение.
21
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой на Балканите не краде нашата история?Медиите обаче раздуват само проблема с макетата.На мен пък са ми най малкия проблем.
20
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама, Радев защо така арогантно се държи към Премиера на братска Македония, както неговия братушка кремълския КГБ поп, който се надхвърли към самия него в Президентството и ВИЛНЯ, НАД БАЩИНО НИ ОГНИЩЕ КАКТО ТУРЧИН НЕ Е ВИЛНЯЛ !
19
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РЕАЛИСТЕ, България изнесе на гърба си въстанието, даваха се пари, прехвърляше се оръжие, десетки български чети минаха границата, стотици българи от двете страни загинаха за свободата на Македония и сеГа какво? Да плюем върху костите на загиналите българи, за да направим кефа на Заев и заевчетата? НИКОГА!
18
6
 
37
 
! Отговори
Макета заблудени преди 5 години
Вмро ако са българи да организират референдум, подкрепяте ли Македония за ЕС след като тя краде и фалшифицира българската история????? Е тогава ви гарантирам албанска, не северна, южна или др Македония! След като няма да е българска, шиптърите ви чакат
17
32
 
12
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Радев иска да има спорове с Македония, защото това иска и Русия.
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕКА ДА БЕСНЕЯТ ФИРОМИТЕ,НЕКА ДА ИМ Е ЯСНО ЧЕ НОМЕРАТА ИМ НЯМА ДА МИНАТ,МАКЕДОНСКО НЯМА ДА МОГАТ ДА НАРИЧАТ НИЩО АКО ДОГОВОРЪТ С ГЪРЦИЯ ВЛЕЗЕ В СИЛА!ДРУГОТО БИ ОЗНАЧАВАЛО БЪЛГАРИЯ ДА СИ ПОДАРИ ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА ЗАРАДИ "ВЕЛИЧИЕТО"НА СЪРБОМАНИТЕ В БЮРМ.Е ТОГАВА В БЪЛГАРИЯ ЗА МНОГО МАЙКОПРОДАВЦИ ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО.РЕАКЦИЯТА НА ФИРОМИТЕ ПОКАЗВА ЧЕ ТЕ НЯМАТ НАМЕРЕНИЕ ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ ФАЛШИФИКАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ ЗА ДА СИ ИЗГРАЖДАТ ИЗМИСЛЕНИЯ ИДЕНТИТЕТ ДЕТО ИМ Е ВСЯКА ВТОРА ДУМА!СИКТИР!
15
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демек се чувства прав. А засегнатите да не подскачат суетно, все едно муха ги захапа. Един географски район си измисли държава и тръгна да присвоява историята на чуждите държави.Наглост.