САЩ зорко следят финансовата ситуация в Турция

Турската лира загуби над 40 % от стойността си спрямо долара
14 авг 2018 07:20, Петя Славова
63
САЩ зорко следят финансовата ситуация в Турция
Снимка: Reuters

Правителството на президента Доналд Тръмп внимателно следи финансовата ситуация в Турция след рязкото падане на курса на турската лира спрямо американския долар, заяви вчера икономическият съветник на Белия дом Кевин Хасет, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Още по темата

"Ние много внимателно я следим. Министърът на финансите Стивън Мнучин внимателно я следи", заяви в интервю за телевизия Ем Ес Ен Би Си Хасет, който е председател на Съвета на икономическите съветници в Белия дом, пише БТА.

Турската лира загуби над 40 процента от стойността си спрямо долара тази година, което се дължеше до голяма степен на опасенията за влиянието на президента Реджеп Тайип Ердоган върху икономиката, многократните му призиви за понижаване на лихвените проценти и влошаващите се връзки със САЩ, отбелязва агенцията.

Хасет заяви, че решението на Тръмп да удвои вносните мита за стоманата и алуминия от Турция засяга "много малък дял" от брутния вътрешен продукт на Турция и не може по принцип да предизвика сгромолясване на курса на турската лира. "Падането на националната валута с 40 процента е признак за това, че много фундаментални основи на икономиката не са наред в тази страна", поясни икономическият съветник на американския президент.

"Когато една страна загуби връзка с либералната демокрация, тогава не можете реално да знаете какво ще се случи с икономиката и аз смятам, че има голяма несигурност", добави Хасет.

На 10 август турската лира постави нов исторически минимум спрямо долара и достигна курс от 6,41 лири за долар. Курсовите колебания бяха повлияни и от изявлението на американския президент Доналд Тръмп в петък, че е разпоредил удвояване на вносните мита за стоманата и алуминия от Турция до съответно 50 процента и 20 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента сащ ( = пиндостан) са наживотоподдържаща система .Нечистоплътният политолог не обясникак така пиндостан има трилионендълг а валутата му била по-силнаот други валути на икономики с много по-малки задължения .Обяснението е само едно - системноманипулиране чрез дезинформация .
40
1
 
2
 
! Отговори
Мара Муфата преди 5 години
Виденов, ли....?Пак ли искате инфлация 1:1000?
39
6
 
12
 
! Отговори
Мобе преди 5 години
Скоро и Америка ще се разпадне като Русия на различни държави въпрос на време
38
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оградата освен за сирийците ще свърши работа и за турските бежанци в скоро време.
37
1
 
4
 
! Отговори
гражданин преди 5 години
До АнонименВиденов, единственият читав български политик в наше време. И БСП са доволни, че стои далеч от тях.
36
31
 
6
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЯТ ЕВРЕЙТЕ преди 5 години
За пореден път се убеждавам че евреите са велики Ердоган се заяде с тях но те сега ще му сринат икономиката няма по-умни хора от евреите тук разни скинарчета и нацисчета плюват евреите но запомнете който се е заял с евреите бял ден не е видял евреите са умни и много богати което значи че те са вишата раса нека да не забравяме че Бог Исус Христос е от евреиския етнос. Създаването на ВЕЛИК ИЗРАЕЛ Е ВЪПРОС НА ВРЕМЕ аз съм за това Израел да си увеличи територията на 10 пъти!СЛАВА НА ЕВРЕИТЕ!!!
35
12
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До Анонимен"Ако Турция влезе в БРИКС и се отдалеи от САЩ и Запада," - ... то хубаво, но всичките заеми които са и дадени на Турция са в долари и малко в евро. Дори и аз купих облигации Турски в евро на %17 доходност. Така,че като дойде падежа си ги искам и то в евро не искам рубли или юани. Така,че няма къде да ходят много. Така става когато политик започне да си мисли,че може да е и икономист......
34
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАЩО НИКЪДЕ В ПРЕСАТА НЕ СЕ СПОМЕНАВА , ЧЕ ПРОСЛОВУТИЯ АМЕРИКАНСКИ ПАСТОР НА ЕВАНГЕЛИСТИТЕ Е БИВШ ОФИЦЕР НА МЕРИКАНСКИТЕ СПЕЦИАЛНИ ЧАСТИ ?????
33
8
 
21
 
! Отговори
999 преди 5 години
ПО ПРИНЦИП ТУКА СЕ ПИШЕ ТАКА - "ОНЕЗИ,КОИТО ГЛАСУВАЛИ ЗА ЕРДОГАН БИЛИ ПРОСТИ И НЕОБРАЗОВАНИ"! FACK NEWSИМА ЕДНА ОГРОМНА ГРОЗНА ИСТИНА ОБАЧЕ,ЧЕ ПО ДОЛУ КОМЕНТИРАЩИТЕ БЪЛГАРИ НАИСТИНА СА НЕОБРАЗОВАНИ!ЗА ВСИЧКИ ОНЕЗИ,КОИТО ЛИКУВАТ ОТ СИТУАЦИЯТА - ИНФОРМАЦИЯ:НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПАЗАР ЗА БЪЛГАРСКИ СТОКИ Е ТУРСКИЯТ.ЗАРАДИ ДЕВАЛАЦИЯТА НА ЛИРАТА - СПРЯМО МИНАЛАТА ГОДИНА,ДО ТОЗИ МОМЕНТ СПАДАТ НА БЪЛГАРСКИЯ ИЗНОС Е ДОСТИГНАЛ 18%. ТЕПЪРВА ВИ ПРЕДСТОИ ВАС СИИРДЖИИТЕ ДА ОСЪЗНАЕТЕ В КАКЪВ КАПАН ПОПАДАТЕ !
32
7
 
24
 
! Отговори
Аооо преди 5 години
Джендарите съсипаха турската икономика остават европа и още няколко азиятски икономики .Скоро Тръмпю ще си даде мат. Американците и евреите с техните лихви расипаха целия свят .подчти всеки жител страда от позора лихви и работи за Америка и Израел.това няма да продължи дълго.
31
8
 
18
 
! Отговори
malkomX преди 5 години
Я да ги видим: Перчема срещу Ер-догчо. 1раунд-протеста"Гези",2раунд-скалъпена схема за корупция,3 рунд-опита да ги скара с Русия(самолета),4рунд-опит за преврат,5рунд-не го слуша за Африн,6рунд-не го бръсне за ембарго срещу Иран,7рунд-пастор Брансън още в кауша,8раунд-икономическа финансова манипулация и Ердо е окървавен и в нокдаун...Остават още 4 раунда...Но вече Ердо е любимец на онеправданите по целия свят.Залагайте докато е време ;-)
30
8
 
3
 
! Отговори
Вили преди 5 години
Две години в затвора без реални доказателства.
29
26
 
21
 
! Отговори
Нормално преди 5 години
Откакто един самозабравил се дерибей заплаши Тръмп с османски шамари,получи каубойски шут и вече лети по пързалката с бясна скорост.
28
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и да мразя Турция, считам, че на границата ни трябва да има умерено стабилна Турция, защото все пак това е единсвтената бариера между Бълагрия и мюсюлманския свят. Ако работата започне да отива към разпад, може да избухне локален конфликт, бежанци и т.н. Да не говорим колко е отвратително и нечовешко да саботираш държави, само защото вървят против интереса ти. По същия начин ни е*аха майката при Виденов, ще го направят и отново при първи наченки на самостоятелност.
27
13
 
19
 
! Отговори
... преди 5 години
Оградата с бананова турция трябва да е от бетон,че скоро тълпите щастливи анадолци ще хукнат да бягат от хубавото в Диарбекира към добрата,но глупава християнска Европа!
26
6
 
18
 
! Отговори
Падишаха преди 5 години
Зетя и само Зетя ще ни оправи икономиката.Така каза дъщерята!
25
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде да ви е честит султана . От кога ви говорим , че е най - обикновен сатрап , но не вярвате. Ще го проумеете по трудния начин.
24
13
 
30
 
! Отговори
Мда преди 5 години
В момента,9 и 30 часа СРЕДНАТА турска заплата е вече 380 лева.Честито на квадратните тикви-ердогановия електорат!
23
33
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 38Племе, което винаги е било в позиция "чело плътно на земята и дюпенцето високо във въздуха" никога не може да се изправи на крака. Защото никога не е било на крака.Докато народ като турският, който никога не е бил в тази позиция, дори и да падне, пак ще се изправи на крака. Миналото на един народ е показател за бъдещето му.
22
18
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и да не им се вярва на турците, Турция е по-зле от България. Защото1. България е малка страна и е доста лесно да бъде вдигната на крака сравнително бързо.2. Турция е много, много, много лабилна в икономическо отношение и причината за това се казва ислям. Няма ислямска държава със стабилна икономика.