Турция пусна гръцките военни, обвинени в шпионаж

Те бяха арестувани през март на границата между двете държави
15 авг 2018 15:15, Елка Василева
28

Турция освободи двамата гръцки военни, арестувани на границата между двете държави през март и обвинени от Анкара в шпионаж. Те държани в един от най-строго охраняваните затвори в Одрин. Атина приветства решението като стъпка към затопляне на отношенията между Гърция и Турция, предаде Bulgaria ON AIR.

Войниците кацнаха с правителствения самолет в Солун рано тази сутрин, след като регионалният съд в Турция разреши тяхното освобождаване.

Процес ще има, но двамата ще бъдат представлявани само от своите адвокати. Отпадането на най-тежкото обвинение за шпионаж позволи всичко това.

Те ще бъдат съдени за нерегламентирано преминаване на границата. Според турски медии те реално са излежали присъдата си за това провинение.

Гърция приветства решението за освобождаването на военните. На летището те бяха посрещнати от гръцкия министър на отбраната.

Двамата войници пресякоха границата с Турция през март и бяха задържани. Според Атина те били по следите на заподозрени нелегални мигранти и се отклонили погрешка от разрешения маршрут.

Турският съд обаче ги задържа по подозрения, че двамата са се опитали да извършат военен шпионаж.

Инцидентът предизвика поредно напрежение между Гърция и Турция. А Европейският съюз и Обединените нации се намесиха в спора и призоваха Ердоган да освободи двамата гърци.

Той обаче заяви, че това е единствено в правомощията на турския независим съд. Анкара използва ситуацията и за изнудване - поиска от Атина да върне осемте военни, които потърсиха убежище след опита за преврат над президента Реджеп Ердоган. Към този момент Гърция обаче отказва екстрадиция им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
8
 
17
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Добра новина!Така трябва да се разрешават споровете между съюзници и съседи.Сещам се обаче за едни хибридни човечета, които няма как да се зарадват на това...
2
13
 
11
 
! Отговори
:):) преди 5 години
тез турчиля изтрещяха, ще се докарат с униформите с пушкалата и на шпионаж в турско....само за наивници.
1
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Усещам, че и случайни туристе ще бъда съдени за шпионаж ...