Турският президент Ердоган мрази лихвите. Защо?

Как трябва да реагира една централна банка при срив на валутата
16 авг 2018 19:53, Бойчо Попов
74
Турският президент Ердоган мрази лихвите. Защо?
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Автократите и икономиката... по принцип двете неща не се сработват. На всеки един Сингапур се пада по една Венецуела, Зимбабве или Турция. Президентът на последната държава вкара страната в истинска валутна криза. Не на последно място, защото Реджеп Тайип Ердоган очевидно гледа на лихвите с дълбоко отвращение.

Изразено в цифри, турската лира загуби почти 40% от стойността си спрямо долара тази година. Катастрофата се изостря от спора с американския президент Доналд Тръмп за арестувания в Турция пастор Андрю Брънсън. Само през миналия петък лирата загуби около 16% от стойността си. Тя успя да възстанови част от загубата от тогава, преди в четвъртък отново да поеме надолу. Междувременно инфлацията е повече от 15%.

В класическия случай сега централната банка би трябвало да повиши основния си лихвен процент - това е лихвата, по която търговските банки могат да вземат заеми от централната банка. Понастоящем основният лихвен процент е 17,75%, но това очевидно не е достатъчно висока лихва, за да се противодейства на колапса на валутата и на инфлацията.

По-високите лихвени проценти обикновено намаляват цените, като правят кредитите по-скъпи. Освен това и спестяването започва да се отплаща повече. Това означава, че компаниите инвестират по-малко, а и потребителите консумират по-малко. Това намалява търсенето на продукти - което прави увеличаването на цените по-трудно и бавно. В допълнение, по-високите лихвени проценти би трябвало да направят инвестирането в Турция по-привлекателно. В резултат лирата би покачила стойността си поради по-голямото търсене. По-силната валута от своя страна има антиинфлационен ефект, тъй като стоките, закупени в чужбина и внесени в Турция, ще станат по-евтини.

Дотук с класическата наука. Но централната банка на Турция се отдръпва от увеличението на лихвените проценти. Вероятно, защото централните банкери се страхуват от гнева на президента, който ги беше заплашил да ги подчини на себе си. Ердоган също така назначи своя зет Берат Албайрак за финансов министър. Президентът обвинява за проблемите "търговска война", предизвикана от чужди държави и зловещо антитурско "лоби на лихвите". А самият Ердоган е самопровъзгласил се враг на лихвите.

Това може да се дължи отчасти на вярата му - в крайна сметка в исляма, като и в християнството впрочем, има забрана за лихварство. Но неговата амбиция може преди всичко да се дължи на факта, че той финансира икономическия растеж на Турция с печатането на пари. С цели 7,4% нарасна брутният вътрешен продукт на страната през изминалата година. Това обаче е свързано и с факта, че през годината на опита за преврат - 2016 г., икономиката нарасна много слабо за развиващ се пазар – с 2,9%. Освен това бумът се откупува на висока цена. Голяма част от растежа се дължи на сериозни правителствени инвестиции в инфраструктурата. В допълнение, правителството подкрепя потреблението със субсидии, пише в свой анализ по темата германската икономическа телевизия N-TV.

Това осигурява на Ердоган подкрепата на голяма част от населението. Президентът не само показва тенденция към автократизъм, но иска да поддържа високата скорост на икономиката с помощта на евтини кредити. И това не е всичко -  високата безработица в Турция говори против повишаването на лихвените проценти. Нивото е малко под десет процента. При това въпреки скорошния силен икономически растеж. Това само по себе си е достатъчен аргумент за само привидно независимите централни банкери да избягват възможно най-дълго увеличаването на лихвените проценти.

И още нещо: Ердоган вижда в лихвите не само „майката и бащата на всяко зло". Според него високите лихвени проценти осигуряват висока инфлация, а ниските лихвени проценти се грижат за ниска инфлация. Така президентът преобръща нагоре с главата икономическата теория.

Някои наричат това схващане „нетрадиционно", други - "странно". Независимо от това как го наричаме, има действителен икономически подход, на който Ердоган може да се позове. Тази идея се нарича „неофишъризъм“ и носи корените си от американския икономист Ървинг Фишър. В основата на неговото прозрение: въпреки че и Европейската централна банка и Федералният резерв на САЩ наводниха масово пазарите с евтини пари след икономическата и финансова криза, инфлацията не се увеличи значително. Друг пример е Япония, която се намира на прага на дефлация в продължение на много години – при това напук на разхлабената парична политика.

Ключовият въпрос е: дали науката за паричната политика фундаментално се е провалила, или това е просто изключение? Едно обяснение за това явление може да бъде, че предоставената от централните банки ликвидност не се предава достатъчно от страна на банките под формата на заеми за дружества и потребители, а вместо това се инвестира в недвижими имоти и акции. С други думи – все пак има инфлация, но тя рефлектира в цените на активите, които не се използват при класическото изчисляване на инфлацията.

Що се отнася до Турция, традиционалистите в момента могат да се чувстват прави. Веднага след като централната банка се поколеба да действа в посока на повишаване на лихвените проценти, лирата загуби стойност и по този начин подхрани инфлацията. А щом инвеститорите се настроят за по-висока инфлация, те се разделят от инвестиции в лири.  Това допълнително ускорява обезценяването на валутата. По-слабата валута, от друга страна, причинява по-скъп внос, което, наред с други неща, подхранва инфлацията.

По всичко изглежда, че моментът не е подходящ икономическата ортодоксалност да бъде подложена на тестове в Турция. 

Икономически новини четете в Investor.bg
 


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Високите лихви обслужват единствено шайката лихвари и кръвопийци. Банките имат около 5 до 7 % собствен капитал а останалите пари са на вложителите .С чужда пита помен и тлъсти заплати на белите якички. Лихварите не са Богоугодни.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Осман 64
Яндекс е руска търсачка и няма нищо общо с Гугъл.
--

и? викаш цpy да не те знай кво прайш, ама фcb да те знае?
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аман от тези преписвания от германски медии. Едно време беше Радио Москва, сега е същото но от запад. Толкова ли не познавате един кадърен български икономист да ви обясни не само какво става в Турция, но и как ще афектира България?
64
3
 
4
 
! Отговори
Осман преди 6 месеца
Много добре знам, че "кабела" е един и същ. Но в Туитър четеш за политика а във фейса гледаш снимки и глупости. Яндекс е руска търсачка и няма нищо общо с Гугъл.
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Осман 61
Вече рядко цъкам на Фейса и станах фен на Туитър.
--

пак да кажа - от трън, та на глог! "кабела" един и същ ве, "специалист"!
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Осман
Изтрийте всичко и ползвайте Яндекс
--

от трън, та на глог !
ха кАжи да си забием и каспера в позиция "auto run", вместо нортъна ?!

делете съм дал и на двете отдавна!
61
3
 
1
 
! Отговори
Осман преди 6 месеца
Вече рядко цъкам на Фейса и станах фен на Туитър. Однокласники го ползвам за да гледам филми с резолюция 1080 пиксела. Май там не са чували за авторски права и има хиляди филми дублирани на турски. Ужаси, класика и уестърн. Но новите турски филми ги трият.
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не разбирам от икономика, но то си е цяла наука. За да станеш прост икономист трябва да си учил пет години висше. За да станеш добър икономист трябва да имаш поне 10 години трудов стаж в реномирана фирма.
Само със спирането на яденето на Макдоналдс и чупенето на айфони тая работа не става.
59
2
 
1
 
! Отговори
Осман преди 6 месеца
Однокласники и В Контакте губят битката с Фейсбук. Туитър е много популярен. Ползвам Туитър и забелязах, че не е интересен на български. Скучен е. На турски има по стотици и хиляди коментари и много акаунти на известни личности.
58
3
 
4
 
! Отговори
Осман преди 6 месеца
По ТРТ пък излезе един който каза:
"Нека да бъдем един юмрук. Да бъдем едно цяло. Не ползвайте кока кола. Пийте айрян. Не яжте в Макдоналдс, яжте дюнери. Не ползвайте Гугъл. Това е най голямата ви грешка. Не им ползвайте електронната поща. Не им ползвайте търсачката. Изтрийте всичко и ползвайте Яндекс. Яндекс има всички услуги, като новини, поща, навигация и търсачка".

Пазарния дял на Яндекс в Турция е над 50%.
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 55
издиша лихвата, и то не от вчера ...
--

издиша и консумативизма и изобщо консуматорското общество - основният "стълб" на цялата пирамида.
затова цялата тая система е крайно слаба и уязвима, зависеща единствено от това дали "утре" ще изядеш с 1 филия повече хляб от "днес", и дали ще искам да 6 мес. да си сменя телефона! това е крайна *** система!
56
6
 
12
 
! Отговори
НЕБългарин преди 6 месеца
До 1234

Турция е държава която произвежда, икономиката й работи, увеличението на долара е спекулативно,
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Яна 49
Отдавна съм учила икономикс, но ми се струва, че традиционните теории вече поиздишат
--

издиша лихвата, и то не от вчера ...
махни лихвата от уравнението и ще видиш коренна промяна.
инфлацията, т.е. увеличаването на количеството пари трябва да е правопропорционално на прирастана на населението на годишна база.
като имаш отрицателен прираст, значи имаш намаляващо като цяло общо потребление и общи нужди.
е тогава за какво да генерираш нови пари? парите трябва да са разпределени
54
1
 
3
 
! Отговори
НЕБългарин преди 6 месеца
До Анонимен 47

Като загубиш война и обявиш фалит, какво очакваш? Защо не е във фалутен борд сега германия, след като го рекламираш толковоа много?
53
4
 
13
 
! Отговори
Осман преди 6 месеца
Благодарение на Ердоган са построени стотици нови и модерни болници в Турция. Строят се безпилотни самолети. Още преди две години Ердоган каза, че телекомуникациите са от голямо значение за националната сигурност. През март 2018 започна обновяване на базовите станции на мобилните оператори с такива турско производство. Базовите станции Ulak се произвеждат от ASELSAN и операторите са задължени да преминат на 4,5G с базови станции турско производство.
52
3
 
8
 
! Отговори
. преди 6 месеца
Няма спор че федералния ресерв и банките си играят с държавите, както стана при нас 1996 година. Всичко беше режесирано, ако можехме да издържим 3-4 месеца, щяха да са на загуба 5-6 милиарда долара за това време. Цяла година държавата изплащаше заемите и не вземаше нови.Щяхме да ядем хляб и сол 2 години, но след това държавата щеше да няма заеми. А сега теглиш заем 10 милиарда и връщат 20, като не можеш, теглиш 15 за да покриеш голяма част от 20те и т.н. става роб на фед.резерв
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До првет от Германия
"... По време на инфлация няма да теглиш кредит , ще изчакаш да се овладее инфлацията ,лихвите да паднат и тогава ще теглиш кредит ! "

Ако си го изтеглил вече... Например в бг банките обичат и предпочитат да дават кредити с плаващи лихви... Имаш нужда от пари спешно!!! Детето ти е болно и т.н. Ей не разбираш от икономика...
50
0
 
4
 
! Отговори
1234 преди 6 месеца
Агнешко наистина не, за него знам че по принцип си е скъпо там, месото като цяло. Освен това им предстои Байрам, та логично си е да поскъпне, това по този празник си е нормално всяка година.
49
1
 
3
 
! Отговори
Яна преди 6 месеца
Отдавна съм учила икономикс, но ми се струва, че традиционните теории вече поиздишат. Да, ако се повишат лихва. %би трябвало да 'поскъпнат' парите, да се увеличичат спестяванията, да се ограничи харченето, да се спре инфлацията. Но ако ти се изсипват стотици хиляди, че и милиони туристи, на които им е евтино, и това ги стимулира да харчат, явно това си е фактор който обърква играта с %, тогава инфлацията какво..
48
5
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 6 месеца
До 1234

А агнешко месо купи ли си от 100лири за килограм ?!