Турският президент Ердоган мрази лихвите. Защо?

Как трябва да реагира една централна банка при срив на валутата
16 авг 2018 19:53, Бойчо Попов
74
Турският президент Ердоган мрази лихвите. Защо?
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Автократите и икономиката... по принцип двете неща не се сработват. На всеки един Сингапур се пада по една Венецуела, Зимбабве или Турция. Президентът на последната държава вкара страната в истинска валутна криза. Не на последно място, защото Реджеп Тайип Ердоган очевидно гледа на лихвите с дълбоко отвращение.

Изразено в цифри, турската лира загуби почти 40% от стойността си спрямо долара тази година. Катастрофата се изостря от спора с американския президент Доналд Тръмп за арестувания в Турция пастор Андрю Брънсън. Само през миналия петък лирата загуби около 16% от стойността си. Тя успя да възстанови част от загубата от тогава, преди в четвъртък отново да поеме надолу. Междувременно инфлацията е повече от 15%.

В класическия случай сега централната банка би трябвало да повиши основния си лихвен процент - това е лихвата, по която търговските банки могат да вземат заеми от централната банка. Понастоящем основният лихвен процент е 17,75%, но това очевидно не е достатъчно висока лихва, за да се противодейства на колапса на валутата и на инфлацията.

По-високите лихвени проценти обикновено намаляват цените, като правят кредитите по-скъпи. Освен това и спестяването започва да се отплаща повече. Това означава, че компаниите инвестират по-малко, а и потребителите консумират по-малко. Това намалява търсенето на продукти - което прави увеличаването на цените по-трудно и бавно. В допълнение, по-високите лихвени проценти би трябвало да направят инвестирането в Турция по-привлекателно. В резултат лирата би покачила стойността си поради по-голямото търсене. По-силната валута от своя страна има антиинфлационен ефект, тъй като стоките, закупени в чужбина и внесени в Турция, ще станат по-евтини.

Дотук с класическата наука. Но централната банка на Турция се отдръпва от увеличението на лихвените проценти. Вероятно, защото централните банкери се страхуват от гнева на президента, който ги беше заплашил да ги подчини на себе си. Ердоган също така назначи своя зет Берат Албайрак за финансов министър. Президентът обвинява за проблемите "търговска война", предизвикана от чужди държави и зловещо антитурско "лоби на лихвите". А самият Ердоган е самопровъзгласил се враг на лихвите.

Това може да се дължи отчасти на вярата му - в крайна сметка в исляма, като и в християнството впрочем, има забрана за лихварство. Но неговата амбиция може преди всичко да се дължи на факта, че той финансира икономическия растеж на Турция с печатането на пари. С цели 7,4% нарасна брутният вътрешен продукт на страната през изминалата година. Това обаче е свързано и с факта, че през годината на опита за преврат - 2016 г., икономиката нарасна много слабо за развиващ се пазар – с 2,9%. Освен това бумът се откупува на висока цена. Голяма част от растежа се дължи на сериозни правителствени инвестиции в инфраструктурата. В допълнение, правителството подкрепя потреблението със субсидии, пише в свой анализ по темата германската икономическа телевизия N-TV.

Това осигурява на Ердоган подкрепата на голяма част от населението. Президентът не само показва тенденция към автократизъм, но иска да поддържа високата скорост на икономиката с помощта на евтини кредити. И това не е всичко -  високата безработица в Турция говори против повишаването на лихвените проценти. Нивото е малко под десет процента. При това въпреки скорошния силен икономически растеж. Това само по себе си е достатъчен аргумент за само привидно независимите централни банкери да избягват възможно най-дълго увеличаването на лихвените проценти.

И още нещо: Ердоган вижда в лихвите не само „майката и бащата на всяко зло". Според него високите лихвени проценти осигуряват висока инфлация, а ниските лихвени проценти се грижат за ниска инфлация. Така президентът преобръща нагоре с главата икономическата теория.

Някои наричат това схващане „нетрадиционно", други - "странно". Независимо от това как го наричаме, има действителен икономически подход, на който Ердоган може да се позове. Тази идея се нарича „неофишъризъм“ и носи корените си от американския икономист Ървинг Фишър. В основата на неговото прозрение: въпреки че и Европейската централна банка и Федералният резерв на САЩ наводниха масово пазарите с евтини пари след икономическата и финансова криза, инфлацията не се увеличи значително. Друг пример е Япония, която се намира на прага на дефлация в продължение на много години – при това напук на разхлабената парична политика.

Ключовият въпрос е: дали науката за паричната политика фундаментално се е провалила, или това е просто изключение? Едно обяснение за това явление може да бъде, че предоставената от централните банки ликвидност не се предава достатъчно от страна на банките под формата на заеми за дружества и потребители, а вместо това се инвестира в недвижими имоти и акции. С други думи – все пак има инфлация, но тя рефлектира в цените на активите, които не се използват при класическото изчисляване на инфлацията.

Що се отнася до Турция, традиционалистите в момента могат да се чувстват прави. Веднага след като централната банка се поколеба да действа в посока на повишаване на лихвените проценти, лирата загуби стойност и по този начин подхрани инфлацията. А щом инвеститорите се настроят за по-висока инфлация, те се разделят от инвестиции в лири.  Това допълнително ускорява обезценяването на валутата. По-слабата валута, от друга страна, причинява по-скъп внос, което, наред с други неща, подхранва инфлацията.

По всичко изглежда, че моментът не е подходящ икономическата ортодоксалност да бъде подложена на тестове в Турция. 

Икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименВъри тегли кредит и кажи на банката аз искам кредит с високи лихви за да се оправи малко икономиката... Айде чао.................. По време на инфлация няма да теглиш кредит , ще изчакаш да се овладее инфлацията ,лихвите да паднат и тогава ще теглиш кредит ! Да не те е хванал някой за гушата точно по време на инфлация да теглиш кредит ?! А по Жан Виденово време защо не теглих кредит ,а изчаках да влезем във валутен борд и тогава теглих кредит ? Ползвайте си акъла преди да теглите
41
6
 
12
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Не вярвам, че превратът беше театър. А Опозицията я има все още. Мисля че вашите глави са облъчени.
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от Германия...Въри тегли кредит и кажи на банката аз искам кредит с високи лихви за да се оправи малко икономиката... Айде чао
39
9
 
6
 
! Отговори
Османе преди 5 години
Не вярвай на нито дума, показвана по турските телевизии. Там е тотално промиване на мозъци. Яко облъчване. Щом турците не могат да проумеят, че Ердоган си направи театрален преврат, за да вземе абсолютната власт и да разкара опозицията, значи не става нищо от тези хора!
38
5
 
7
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Аз не разбирам от икономика и много от икономически термини. Но по телевизията излезе един финансист и разказа на *** език как се играе с курса на лирата. Три американски банки в Англия са играли с курса на лирата през ноща когато борсите не работят. Сутринта лирата стигна до 7 за долар. В момента тези операции са блокирани от турска страна. Една банка в Англия е изтеглила кредит в лири защото е играла "виртуално" с турски лири след като е нямала в наличност.
37
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам преди да се дават акъли как турците да си оправят държавата, да се замислим какво да се направи, че да се спасява България от очевидна титална разхруха. Било то нравствена, ценностна, културна и икономическа!
36
12
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
И сега като чета коментарите на противниците на по-високите лихви , с една дума вие сте по-големи разбирачи от икономистите ,които казват ,че по-високите лихви са средство за овладяване на инфлацията ?! Турският народ затова страда защото си избра ръководител с ниво на интелигентност колкото вашето ниво на интелигентност !
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да обясня на неграмотните журналисти - в Исляма са забранени лихвите! В нито една салафиткска страна няма лихви! Има такси за обслужване, но няма лихви. Ердоган няма как да не налага същите правила, след като е тръгнал да прави салафитска държава!
34
8
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнадолскиРазбираш от икономика, колкото прасето разбира да свири на пиано...................Абе лилипут , това не го казвам аз л а го твърдят световно известни икономисти ! Аз поне имам глава на раменете си и се доверявам на световно доказани икономисти , а Ердоган все си въобразява ,че е по-умен от тях ! За това лирата всеки ден ще се обезценява !
33
3
 
15
 
! Отговори
НЕБългарин преди 5 години
Валутен борд се прилага на държави с доказали се некъдърни управници които не са способни сами да си регулират валутата а са отстъпили това право на чужденци
32
2
 
0
 
! Отговори
Μα преди 5 години
Е защо мрази лихвите *** фес??? Пак помпозни заглавия и разтягане на локуми
31
2
 
12
 
! Отговори
Анадолски преди 5 години
До привет от ГерманияРазбираш от икономика, колкото прасето разбира да свири на пианоВалутния борд е за слаби държави... Като България например...Ти знаеш ли, че при валутния борд оставаш зависим от някой все и това убива икономиката на съответната държава!!!
30
1
 
6
 
! Отговори
Финансист преди 5 години
Статията е пълна с невярна информация, увеличението на лихвите освен че покачва цената на валутата, но и свива икономиката, особенно на страни в увеличено вътрешно потребление, само за 2 дни турската лира поскъпна с около 17% без увеличението на лихвите, а чрез осигуряване на ликвидност на банките
29
7
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименНе прочетох статията, но по принцип лихварството противоречи и на християнството, и на исляма.........................Абе вие неуките и религиозните хора сте много смешни и жалки ! Тук става дума да се вдигне лихвения процент докато се овладее инфлацията и пазара се стабилизира ! Понимаеш ?! Другият по-сигурен вариант е преминаване във валутен борд с което се фиксира стойността на националната валута спрямо долара и еврото !
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Икономиката е социологическа наука така че ако някъде нещо работи другаде може и да не сработи . И печатането на долари без покритие го доказва .
27
9
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Как трябва да реагира една централна банка при срив на валутата.......................................При срив на валутата или трябва да се вдигнат лихвите или да се премине във валутен борд ! Но това ходжата няма как да го знае защото това не го пише в корана !
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не прочетох статията, но по принцип лихварството противоречи и на християнството, и на исляма.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕКСПЕРТИТЕ КОИТО ПИШАТ ТИЯ НЕЩА ЧЕ ВДИГАНЕТО НА ЛИХВАТА ЩЕ ВЪЗСТАНОВИ НЯКОЯ ВАЛУТА ЯВНО НЕ ПОМНЯТ КАКВО БЕШЕ ТУК В БГ ДО 180 ПРОЦЕНТА БЕШЕ СТИГНАЛА И КАКВО СЕ СЛУЧИ .......МВФ.ДОКАТО ДОЛАРА СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА СВЕТОВНА ВАЛУТА В СТОКООБМЕНА САЩ МОГАТ ДА ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ С ВСЯКА ЕДНА ВАЛУТА.
24
5
 
8
 
! Отговори
до 23 преди 5 години
Постът ти още веднъж доказва, че всички турци сте фанатици с капаци на очите.Хич няма да споря с тебе. Радвайте му се на този изключително *** човек. Защитавайте го. Накрая *** за него. Насила хубост не става. Вие си го избрахте, вие си го понасяйте.
23
0
 
1
 
! Отговори
Fortis преди 5 години
Ами сигурно защото е взел голям............заем. Ама спокойно, той от там дето е взел, лихва няма да му търсят. Друго ще търсят, само с лихва няма как да стане. :-)