Турският президент Ердоган мрази лихвите. Защо?

Как трябва да реагира една централна банка при срив на валутата
16 авг 2018 19:53, Бойчо Попов
74
Турският президент Ердоган мрази лихвите. Защо?
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Автократите и икономиката... по принцип двете неща не се сработват. На всеки един Сингапур се пада по една Венецуела, Зимбабве или Турция. Президентът на последната държава вкара страната в истинска валутна криза. Не на последно място, защото Реджеп Тайип Ердоган очевидно гледа на лихвите с дълбоко отвращение.

Изразено в цифри, турската лира загуби почти 40% от стойността си спрямо долара тази година. Катастрофата се изостря от спора с американския президент Доналд Тръмп за арестувания в Турция пастор Андрю Брънсън. Само през миналия петък лирата загуби около 16% от стойността си. Тя успя да възстанови част от загубата от тогава, преди в четвъртък отново да поеме надолу. Междувременно инфлацията е повече от 15%.

В класическия случай сега централната банка би трябвало да повиши основния си лихвен процент - това е лихвата, по която търговските банки могат да вземат заеми от централната банка. Понастоящем основният лихвен процент е 17,75%, но това очевидно не е достатъчно висока лихва, за да се противодейства на колапса на валутата и на инфлацията.

По-високите лихвени проценти обикновено намаляват цените, като правят кредитите по-скъпи. Освен това и спестяването започва да се отплаща повече. Това означава, че компаниите инвестират по-малко, а и потребителите консумират по-малко. Това намалява търсенето на продукти - което прави увеличаването на цените по-трудно и бавно. В допълнение, по-високите лихвени проценти би трябвало да направят инвестирането в Турция по-привлекателно. В резултат лирата би покачила стойността си поради по-голямото търсене. По-силната валута от своя страна има антиинфлационен ефект, тъй като стоките, закупени в чужбина и внесени в Турция, ще станат по-евтини.

Дотук с класическата наука. Но централната банка на Турция се отдръпва от увеличението на лихвените проценти. Вероятно, защото централните банкери се страхуват от гнева на президента, който ги беше заплашил да ги подчини на себе си. Ердоган също така назначи своя зет Берат Албайрак за финансов министър. Президентът обвинява за проблемите "търговска война", предизвикана от чужди държави и зловещо антитурско "лоби на лихвите". А самият Ердоган е самопровъзгласил се враг на лихвите.

Това може да се дължи отчасти на вярата му - в крайна сметка в исляма, като и в християнството впрочем, има забрана за лихварство. Но неговата амбиция може преди всичко да се дължи на факта, че той финансира икономическия растеж на Турция с печатането на пари. С цели 7,4% нарасна брутният вътрешен продукт на страната през изминалата година. Това обаче е свързано и с факта, че през годината на опита за преврат - 2016 г., икономиката нарасна много слабо за развиващ се пазар – с 2,9%. Освен това бумът се откупува на висока цена. Голяма част от растежа се дължи на сериозни правителствени инвестиции в инфраструктурата. В допълнение, правителството подкрепя потреблението със субсидии, пише в свой анализ по темата германската икономическа телевизия N-TV.

Това осигурява на Ердоган подкрепата на голяма част от населението. Президентът не само показва тенденция към автократизъм, но иска да поддържа високата скорост на икономиката с помощта на евтини кредити. И това не е всичко -  високата безработица в Турция говори против повишаването на лихвените проценти. Нивото е малко под десет процента. При това въпреки скорошния силен икономически растеж. Това само по себе си е достатъчен аргумент за само привидно независимите централни банкери да избягват възможно най-дълго увеличаването на лихвените проценти.

И още нещо: Ердоган вижда в лихвите не само „майката и бащата на всяко зло". Според него високите лихвени проценти осигуряват висока инфлация, а ниските лихвени проценти се грижат за ниска инфлация. Така президентът преобръща нагоре с главата икономическата теория.

Някои наричат това схващане „нетрадиционно", други - "странно". Независимо от това как го наричаме, има действителен икономически подход, на който Ердоган може да се позове. Тази идея се нарича „неофишъризъм“ и носи корените си от американския икономист Ървинг Фишър. В основата на неговото прозрение: въпреки че и Европейската централна банка и Федералният резерв на САЩ наводниха масово пазарите с евтини пари след икономическата и финансова криза, инфлацията не се увеличи значително. Друг пример е Япония, която се намира на прага на дефлация в продължение на много години – при това напук на разхлабената парична политика.

Ключовият въпрос е: дали науката за паричната политика фундаментално се е провалила, или това е просто изключение? Едно обяснение за това явление може да бъде, че предоставената от централните банки ликвидност не се предава достатъчно от страна на банките под формата на заеми за дружества и потребители, а вместо това се инвестира в недвижими имоти и акции. С други думи – все пак има инфлация, но тя рефлектира в цените на активите, които не се използват при класическото изчисляване на инфлацията.

Що се отнася до Турция, традиционалистите в момента могат да се чувстват прави. Веднага след като централната банка се поколеба да действа в посока на повишаване на лихвените проценти, лирата загуби стойност и по този начин подхрани инфлацията. А щом инвеститорите се настроят за по-висока инфлация, те се разделят от инвестиции в лири.  Това допълнително ускорява обезценяването на валутата. По-слабата валута, от друга страна, причинява по-скъп внос, което, наред с други неща, подхранва инфлацията.

По всичко изглежда, че моментът не е подходящ икономическата ортодоксалност да бъде подложена на тестове в Турция. 

Икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Вие какво очаквате от ходжа който е чел само религия ?Очаквате да разбира от икономика ли ?"Прав ти път да теглиш кредит с най високите плаващи лихви, че чак на лихвата лихва плащай... Аре джа!!!
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да набуташ по затворите стотици хиляди, понеже не те харесвали.Да избиеш хиляди кюрди.Да си на нож с целия свят."Значе викаш трябваше да каже евала на тия дето искаха да свалят избран президент със зор. Много демекратична постъпка, ъхъ"Полицая", Фетхи Секи, който почина в атентант на ПКК, беше КЮРД, както не е единсвения полицай и военнен от Кюрдски произход!Турция има проблем с Пкк, в тази групировка освен кюрди има и всякви! напр и арменциКакво искаш да се клани кат вас на целия свят
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19Аз в България имам успешен бизнес и съм--твоят "бизнес" се простира до върха на моя нос. даваш ли си ясна сметка за това?даваш ли си сметка, че реалният собственик на целият ти т.н. "бизнес" са тези, на които "даваш заплата" ? замислаш ли се над този метафизичен факт?бай тошо може да е неук, но е прозрял: "държавата не е главният фактор, главният фактор са хората!" а нещата в цял свят са обърнати наопаки - във "фактор" е превърнат бизнеса и лихварите!краят на всичко е много близо
19
7
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименФайда няма за некадърници като тебе! Аз в България имам успешен бизнес и съм предоволен от прехраната си! А ония дето не са способни да създадат успешен бизнес или някоя друга работа отиват в чужбина да мият тоалетни и почват да плюят България!.............И знаеш ли кое е интересното в случая ? Интересното е ,че такива като мене дето мият тоалетни в Германия получават по-високи заплати от компютърните инженери в България !
18
9
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
В сайта на днес .бг . има фиксинг на БНБ , вижте ,че турската лира се обезцени още само са 1 ден ! Вчера 1 лв. струваше 2,8 лири днес 1 лв. струва 2,9 лири ! Хак им е на турците щом избират водач ходжа , а не някой интелигентен и образован човек !
17
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган е супер пич защитавайки собствените, но и интересите та народа! За разлика от нашия нагъл Тиквун който защитава само собствените интереси , а народа да ко лапаа!
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До14но тогава ще плаща много високи дългове по лихвите.--нема кой да плаща тия лихви, тия измислени въздушни пари, които някой си някога му е било разрешено "да ги пемата", т.е. да ги създава от нищото!че що да не си направя и аз мои пари, кво ми пречи? и ти може да си направиш! от къде на къде един ше има правото да има свои "пари"?! прав ли съм ?
15
3
 
5
 
! Отговори
Този е по тъп от преди 5 години
Кремлинския мошеникОнзи си държи откраденото в презрени зелени хартийкиИ остави Централната им банка да се бори с инфлацията А тоз продава типични бабаиллъциЖалко за комшиите
14
6
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименА ти от какво разбираш, че си меродия във всяка манджа бе?.....................Аз разбирам от много неща ,които ти не разбираш !Ти ако разбираше нещата които аз разбирам ,щеше да предпочетеш да живееш в Германия или в някоя друга западно европейска държава ,а не в България или в Турция ! Ти ако разбираше поне малко от икономика щеше да ти е ясно ,че от България и Турция файда няма !
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да може Ердоган да бори високата инфлация има нужда от висок основен лихвен процент, но тогава ще плаща много високи дългове по лихвите.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инфлация се постига,когато парите,които се печатат се дадат направо на хората от улицата за харчене.Вместо това,центр.банки ги изсипват с чувалите точно на онези,които най-малко имат нужда от тях -мошениците от борсите и банкерите. Едните ги препират, другите ги разпределят на когото трябва.Зад всички стоят едни еврейчета...Инфлация ли?Дрън-дрън.Всичко е стъкмистика за оправдание. Масата-народ изобщо не е от никоя страна на уравнението.Те затова Ердоан се пеняви.Щот е в уравнението.
11
9
 
9
 
! Отговори
българин преди 5 години
"Днес",като пишете,преди това четете.Бидейки ислямист,за Лудия ,основополагащ икономически принцип, е формулиравката в корана.Там Аллах е "пошепнал" в ухото на Мухаммед,че лихвата е презряно нещо.Затова Лудия Не признава лихвите/колкото и парадоксално да ви звучи/.За да правите оценка на фесовете,първо трябва да познавате изродското учение ислям.За ди си обясните въобще и поведението на обикновенния турчин.Примитивизъм,жестокост,омраза и злоба вирее в ислямския свят.Катастрофата е неизбежна.
10
3
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
" Щом в корана пише ,че лихварството е лошо ,значи е лошо " ! Точка по въпроса с лихвите ! " Ердоган ходжа е прав " и стриктно следва принципите на шериата докато докара икономиката на Турция до положението на иранската икономика !
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво съвпадение, че с Тиквата са гъсти приятели.
8
5
 
10
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Е тоя управлява с видения ...какво да очаквате от такива....
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турският президент Ердоган мрази лихвите--аркадаш, тук сме на едно мнение!централната банка на Турция се отдръпва от увеличението на лихвените проценти--кой ше ги плащата тия "лихви", т.е. тия пари от нищото, от вэздуха??? 17.75% лихва??? моляяяя?!? ЛУДА работа! кой е този ***, който може да изплати такава лихва? абе то 5% не може да се изплати...цялата световна финансово-парична система е езин пълен булшит, пирамида , която предстои да се срути сама!
6
13
 
12
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Интересно ми е защо учените и икономистите се чудят на Ердоган ?Вие какво очаквате от ходжа който е чел само религия ?Очаквате да разбира от икономика ли ?Забравете !
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.....щото исляма забранява,а бай рДО е мнооо праведен мюслюман,чак жена му Еминето е заченала само с неговия блажен флюбен поглед
4
2
 
15
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
Вие сте интересни хора.Значи искате да вземете кредит с висока лихва,вместо с ниска?Искате да връщате повече пари?Вие сте прекрасния клиент на всяка банка! И на всеки застраховател..щом правите по два пъти една й съща застраховка!
3
10
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Автократите и икономиката... по принцип двете неща не се сработват. На всеки един Сингапур се пада по една Венецуела, Зимбабве или Турция..................Евалла за сравнението ! На всеки един Сингапур се пада по една Турция или Венецуела ! Тоест Ердоган докара Турция до там ,че вече се сравнява с Венецуела !За турците е лошо ,че това е само начало на началото на мизерията !