"Вечер": Подялба на Косово означава риск за Македония

Подобен сценарий може да предизвика военен конфликт
16 авг 2018 21:30, Елка Василева
21
"Вечер": Подялба на Косово означава риск за Македония
Снимка: архив, Reuters

Подялба на Косово носи риск за сигурността на Македония и на целия регион, казва Пиер Мирел, бивш експерт в Европейската комисия за разширяването към Западните Балкани, в интервю, цитирано от в. "Вечер".

Той изразява загриженост от тази идея и смята, че е учудваща вялата реакция на Европейската комисия след изявленията на президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи.

Брюксел трябва да предупреди за рисковете, които носи евентуалната подялба на Косово, подчертава Мирел.

"Веднага идва на ум Република Сръбска, но и албанската общност в Македония, както и хърватските кантони в Босна и Херцеговина, които могат да кажат, че искат да са в Хърватия. Това може да стигне и по-далеч, например унгарците в Словакия", казва Мирел.

Той припомня, че териториалната цялост на Косово е утвърдена още при преговорите в Рамбуйе през 1999 г., но не изключва възможността идеите за подялба на Косово да са "преговорна тактика" на сръбската страна, за да окаже натиск за формирането на Съюз на сръбските общини в Косово.

"Ако обаче това не е преговорна тактика и ако е реално, а референдумът за името в Македония не мине, категорично има риск. Албанците в Македония биха могли да си кажат, че мястото им не е в тази страна. Във всеки случай, ще се насърчи идеята за прекрояване на границите", казва Мирел.

"Вечер" посочва, че македонски партии, анализатори и експерти също признават риска от евентуално прекрояване на границите. Освен това голям брой дипломати и представители на международната общност, особено в Европейския съюз, не са въодушевени от идеята за промяна на сръбско-косовската граница.

Британският посланик в Прищина предупреди, че подобен сценарий може да предизвика военен конфликт и да бъде използван като прецедент на Балканите, посочва изданието, цитирано от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Охрид преди 5 години
За вас само руска чизма/ботуша
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Косово и Македония са изкуствено създадени държавици.Това са имена на местности.Няма етнос,език и писменост косоварски,няма етнос,език и писменост македонска.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ай стига с това западно лицемерие!Че нали самото появяване на Косово,като отделна държава, беше едно абсолютно нагло прекряване на границите.Ама когато това се прави от демоНокраДичния запад, е "демократичен акт",при това с нагла военна агресия!За да могат "демократите" от ФАЩ да си сглобят една голяма военна база!!!Виж,когато това става с референдум,както стана с Крим,същият перверзен запад зарева за руска агресия и почна да сипе санкции!Аман от мръсно западно лицемерия!
17
0
 
10
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Западът е против прекрояване на границите,когато не го прави той!Иначе може.Вижте колко войни се водят в Африка и Близкия Изток,заради граници начертани от колониалните държави и несъобразени с местната структура!
16
0
 
7
 
! Отговори
Хан Тервел преди 5 години
Сега ще я делят, после и едните и другите ще искат заедно да ги приемат в ЕС!!!И албанци и косовари и сърби и македонци да се кротнат и да не си мислят,че някой ще ги търпи да прекрояват граници и история насред Европа.И не е сещенна земя сръбска Косово а българска понеже църквите там са строени още от св.цар Борис Покръстител когато Сърбия е била в днешна Босна.Някои съвсем се самозабравиха ....
15
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбия започна най-кървавата война в Европа,след Втората и я загуби,а след загуба на война,се губят територии.За сърбите,албанците/косоварите ,не са хора,интересуват ги само територии.Сърби живеят не само в Северно Косово,но и отвъд Ибър,макар и по-малко.Ако получи Северно Косово,Белград,подстрекаван от Москва,няма да спре до тук,ами ще настоява за още "автономии",за останалите сърби и кой знае,може и да изпрати военни,уж,да ги защитават,както в Украйна Путин.САЩ никога не са онстъпвали под дикт
14
21
 
4
 
! Отговори
Али Фараз преди 5 години
Алаху Акбар! Косова е мусюлманска!
13
1
 
25
 
! Отговори
Дебър преди 5 години
До11 В Косово истинските етнически сърби са на север от Ибър Останалите са местни посърбени българи след Балканската война и преселници от Вранско а там тогава са живели българи и до днес те говорят сръбски само с два падежа както е в старобългарския език и в двойствено число А сърбите ще се върнат колкото ние се върнах ме в Дебърско Това е жестоката истина
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все отнякъде трябва да се почне. Видно е, че сегашните граници не устройват никого.
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПСВ ПОЧНА ОТ СЪРБИЯ. СЕГА ПАК ТУК СЕ СГЪСТЯВАТ ОБЛАЦИТЕ
10
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Косово не трба да се дели, оти Косово je Србиja. Eден ден сите србе, ке се вратаат во Косово, зашто ништо друго не е техно. Така велеле сите благодатни старци.
9
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Косово е света Земя Сръбска
8
4
 
25
 
! Отговори
елементарно,Уотсън! преди 5 години
Създаването на Косово като политически акт е храчка в лицето на тези ,които са имали доверие в справедливостта,почтеността и международното право.Вопиющо нарушение на международното право,а за капак на всичко в Косово управляват едни престъпници-питайте Карла дел Понте какви!?С едно изречение -духът е изпуснат от бутилката и няма връщане назад!А такива като британския посланик трябва да бъдат гонени с тояги,а не да ги питат какво мислят по въпроса!?Подялба ще има и не само в Македония!
7
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите още бой ли искат?
6
5
 
23
 
! Отговори
инж. Ганев преди 5 години
Късно е либе за китка! Македония и Косово, вече са кандидати за ЕС и НАТО.От тук нататък е Война и то кървава.
5
4
 
19
 
! Отговори
XXX преди 5 години
Днеска на етническа, утре на полова принадлежност. Да чакаме джендърите и те да държава да си имат?!?
4
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами няма да има подялба, Косово ще си остане Косово и толкова.
3
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Албанците не са толкова глупави -за какво да проливат кръв като могат да си го земат со ***?
2
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Па от Вардаро насам си е все българско,там ще е границата с Албания.
1
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ке я делиме со албанцито. Дръпаме едно черта од Охридското блатище до границото со Косово и Србия. Ово ке е границото.