Балканите - кошмарът на бежанците

Бият ги, бият се, взимат им телефоните и парите
19 авг 2018 14:15, Александър Попов
127
Балканите - кошмарът на бежанците
Снимка: Reuters

Полицията им взима парите и телефоните, понякога ги бие. Звучи познато, но не е в България. Откакто страните в ЕС започнаха да си подхвърлят мигрантите като горещ картоф, полицейското насилие нараства, пише "Дойче веле".

Бежанци в хърватски лагер

Бежанците в палатковия лагер в босненското градче Велика Кладуша се редят за храна. Мъж на средна възраст излиза от опашката и се приближава до нас. Алжирецът съблича тениската си и ни показва белезите по окървавения си гръб. Виждали сме такива наранявания на многобройни снимки в социалните мрежи. Твърди се, че са причинени от хърватската полиция.

В разговор с ДВ 9 от 10 бежанци, които са се опитали да влязат в Хърватия от северозападна Босна и Херцеговина, се възмущават от "отвратителното" отношение на хърватската полиция. Разказват за побой, откраднати пари и счупени телефони. Хърватските служители им попречили да подават молба за убежище и ги принудили да се върнат обратно в Босна и Херцеговина. Бежанците, с които разговаряме, ни молят непременно да разкажем историите им: "За да разбере Европа какво се случва".

Имаше хора със счупени ребра

Снимки на алжиреца с окървавения гръб бяха публикувани в интернет от хуманитарната организация No Name Kitchen. Техни доброволци помагат на бежанци в Италия, Сърбия и Босна и Херцеговина, като им осигуряват храна, одеяла, облекло и достъп до санитарен възел. No Name Kitchen е част от международна мрежа, която разпространява информация за полицейско насилие над бежанци на Балканите. На уебстраницата им www.borderviolence.eu е публикуван списък с 200 случая на полицейско насилие от началото на 2017 г. насам. Инцидентите са от границите между Хърватия и Сърбия, Сърбия и Унгария и Босна и Хърватия.

"Всеки ден изникват по един или два нови случая. Нямаме капацитета да документираме всички", казва пред ДВ Марк Пратлус от No Name Kitchen.

"Насилието е систематично и всекидневно. Това ще го чуете във всички бежански лагери. Вчера бяхме на автогарата във Велика Кладуша, където бяха пренощували 25 души. Четиринайсет от тях станали жертва на побой, имаше дори хора със счупени ребра".

Мигранти, които Хърватия принудително връща в Босна и Херцеговина потвърждават, че отношението на тамошната полиция било изключително брутално. В един от свидетелските разкази, публикуван на www.borderviolence.eu, 47-годишна иракчанка разказва, че тя и 14-годишният ѝ син били пребити без никаква причина. Жената споделя, че полицаите им взели телефоните, парите и един лаптоп.

Този случай не е единственият, предупреждават неправителствени организации.

Полицията: от помощ към насилие

"Принудителното връщане и възпрепятстването на молбите за убежище са в разрез с националното и с международното хуманитарно право", казва Емина Бужинкич от инициативата в помощ на бежанци "Добродошли", зад която стоят повече от 60 хърватски граждански организации. Бужинкич и колегите ѝ смятат, че промяната в поведението на хърватските органи на реда (от помощ към насилие) е резултат от новата бежанска политика на Европа, която можела да се формулира като "задържане и връщане". На два пъти през 2017 г. "Добродошли" информирали Министерството на вътрешните работи в Загреб – и в двата случая с подробни бележки за многобройни насилствени връщания на бежанци. "Още чакаме отговор", казва Бужинкич. В имейл до ДВ хърватското вътрешно министерство заяви, че "проверките на досегашните сигнали за полицейско насилие и отнемане на лична собственост са установили, че органите на реда не са ползвали средства за принуда". По техни думи, правата на бежанците се зачитат.

По-нататък в имейла четем: "Република Хърватия има работещо и ефективно споразумение с Босна и Херцеговина за връщането на онези мигранти, които са влезли в страната нелегално". Но в изявление пред медиите босненският министър на сигурността Драган Мектич контрира хърватските си колеги и каза, че "двустранното споразумение изобщо не работи".

Мигрантите се бият и помежду си

Петер ван дер Ауверарт, ръководител на "Международната организация за миграция" в Босна, споделя, че служителите му чували много разкази за насилствени връщания, но нямало как тези истории да се верифицират: "Знам и за насилия между самите мигранти, тъй че понякога е трудно да се определи произходът на нараняванията".

Откакто хуманитарни организации трайно наблюдават полицейската работа на границата между Хърватия и Словения, много повече бежанци подават молби за убежище в Словения. Но и там правата на мигрантите са системно нарушавани, казва Андрей Курник, преподавател във Факултета за социални науки в университета в Любляна. Според него, страните в ЕС се притискали взаимно, като затваряли границите си и заплашвали съседните държави: "Ексцесиите на хърватската полиция започнаха, когато словенският заместник-министър на вътрешните работи Бостян Шефич се закани да вземе драстични мерки, ако Хърватия не спре потока от бежанци", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
21
 
11
 
! Отговори
Мършииии преди 5 години
Рано или късно тези всички убийци от ЕС и НАТО ще си кажат за зверствата и геноцида над мирните мюсюлмански държави.....нема да има и не може да има прошка с тези варвари убийци ......
36
1
 
51
 
! Отговори
напразен напън преди 5 години
Тези материалчета на "Дойче веле'',смешния плач на НПОтата и историйките на нашествениците вече не трогват никого.Може би само подаряващите плюшени мечете,но балканците не сме от тях.Тук сме сърбали попарата на "съвместното'' на съвместното съжителство с исляма и не ни допада.
35
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като сме им кошмар какво правят тук?
34
4
 
13
 
! Отговори
до 33 преди 5 години
Те са усташи...а ти си неолиберален ***..предпочитам SS и усташите!
33
36
 
4
 
! Отговори
Мършииии преди 5 години
СВОБОДА за Имигрантите.....каква работа имат убийците и окупаторите от ЕС ,САЩ,и терористичната организация НАТО в Ирак,Сирия,Афганистан,Либия,Африка......пропадналата България също има принос за убийствата на мирни хора,деца,жени,мъже,старци в Близкия изток....ВЪН ВЪН ВЪН окупаторите от Близкия изток и НЕ на кражбата на суровини и материали от тях....католиците и християните са злото на света,не може вечно да убиват и да крадат и после да чакат мир са мюсюлманите.....око за око,зъб за зъб
32
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие се молете да не избухне някоя война на Балканите, че И ВИЕ ЩЕ СТЕ КАТО ТЕЗИ ОТ СНИМКАТА !
31
15
 
7
 
! Отговори
Хърватите са усташи преди 5 години
както укрите - бандеровци,наравно или по-безмилостни и от SS- самите есесовци са го отбелязвали - тъй че само хърватите като предмостие,после унгарските хонведи и полските ясновелможни ще спират Вълната - останалите ще се туткат около обърканата фрау и нищо повече...
30
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте хубаво снимката ето това носят тия мръсотия разруха и култура от каменната ера.
29
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието би трябвало да е Бежанците-кошмарът за Балканите и Европа, но все пак знаем че ***@ сорос е още жив и има влияние върху медиите.
28
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжебежанцити кошмарът на балканите и белите хора.
27
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бежанци" за безплатен живот на гърба на европейския данъкоплатец.Сбъркали са посоката,пътя им е към Арабския полуостров-Катар,Саудитска Арабия,Оман.В християнска Европа НЕ."Хуманитарните" организаци със свои средства да им наемат самолети и да ги извозят на територията между Персийския залив и Червено море.Там братята им мюсулмани ги чакат.
26
2
 
60
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Анис Амри - берлинския тираджия - дето преряза гърлото на полския шофьор , и размаза 13 души празнуващи по Коледа...и той хрисимо се е редил по опашките ..касирал.4 социала с 4 различни самоличности!Трепанье му и майката!
25
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баси, като пресича незаконно граница, си е разписал сам като пушечно месо... Държавната граница трябва да се охранява и такива да ги стрелят без предупреждение, таман умрелите от глад диви животни могат да се нахранят до насита... *** то от такваз *** да не вземе да им стане нещо...
24
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Незаконни пришълци се гърмят направо.Тия да се благодарят, че още са живи.
23
3
 
38
 
! Отговори
И в крайна сметка преди 5 години
те пак ще стигнат до Западна Европа, ще се заселят и размножават там, както това вече направиха милиони *** ислямски мигранти. ВАНГА го е казала - мюсюлманите ще управляват Западна Европа !!!
22
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не са бежанци, а мигранти решили трайно да се заселят в ЕС изполват войната в Сирия да се представят за бежанци.
21
1
 
57
 
! Отговори
мак преди 5 години
Какви права може да има нелегален, който прескача куп граници и няма документи? И защо не се пише повече за поведението им в градовете из Европа и за живота на местните, които едва ли са възхитени от гостите.
20
1
 
22
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
Всичко казано е вярно, но колко са отстреляни? Ситуацията се коригира от политическия фактор и резултатите виждаме какви са.
19
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами браво на хърватците. Ние, с тоя наведен гръб, колкото и да ти потупват за "браво", все ще им лапаме праха.Никоя нормална суверенна държава с адекватни управляващи няма да приема незаконно влизащи хора на територията си.
18
3
 
19
 
! Отговори
А? преди 5 години
Тц, това е пропаганда.Няма по убава страна от БГ.