Балканите - кошмарът на бежанците

Бият ги, бият се, взимат им телефоните и парите
19 авг 2018 14:15, Александър Попов
127
Балканите - кошмарът на бежанците
Снимка: Reuters

Полицията им взима парите и телефоните, понякога ги бие. Звучи познато, но не е в България. Откакто страните в ЕС започнаха да си подхвърлят мигрантите като горещ картоф, полицейското насилие нараства, пише "Дойче веле".

Бежанци в хърватски лагер

Бежанците в палатковия лагер в босненското градче Велика Кладуша се редят за храна. Мъж на средна възраст излиза от опашката и се приближава до нас. Алжирецът съблича тениската си и ни показва белезите по окървавения си гръб. Виждали сме такива наранявания на многобройни снимки в социалните мрежи. Твърди се, че са причинени от хърватската полиция.

В разговор с ДВ 9 от 10 бежанци, които са се опитали да влязат в Хърватия от северозападна Босна и Херцеговина, се възмущават от "отвратителното" отношение на хърватската полиция. Разказват за побой, откраднати пари и счупени телефони. Хърватските служители им попречили да подават молба за убежище и ги принудили да се върнат обратно в Босна и Херцеговина. Бежанците, с които разговаряме, ни молят непременно да разкажем историите им: "За да разбере Европа какво се случва".

Имаше хора със счупени ребра

Снимки на алжиреца с окървавения гръб бяха публикувани в интернет от хуманитарната организация No Name Kitchen. Техни доброволци помагат на бежанци в Италия, Сърбия и Босна и Херцеговина, като им осигуряват храна, одеяла, облекло и достъп до санитарен възел. No Name Kitchen е част от международна мрежа, която разпространява информация за полицейско насилие над бежанци на Балканите. На уебстраницата им www.borderviolence.eu е публикуван списък с 200 случая на полицейско насилие от началото на 2017 г. насам. Инцидентите са от границите между Хърватия и Сърбия, Сърбия и Унгария и Босна и Хърватия.

"Всеки ден изникват по един или два нови случая. Нямаме капацитета да документираме всички", казва пред ДВ Марк Пратлус от No Name Kitchen.

"Насилието е систематично и всекидневно. Това ще го чуете във всички бежански лагери. Вчера бяхме на автогарата във Велика Кладуша, където бяха пренощували 25 души. Четиринайсет от тях станали жертва на побой, имаше дори хора със счупени ребра".

Мигранти, които Хърватия принудително връща в Босна и Херцеговина потвърждават, че отношението на тамошната полиция било изключително брутално. В един от свидетелските разкази, публикуван на www.borderviolence.eu, 47-годишна иракчанка разказва, че тя и 14-годишният ѝ син били пребити без никаква причина. Жената споделя, че полицаите им взели телефоните, парите и един лаптоп.

Този случай не е единственият, предупреждават неправителствени организации.

Полицията: от помощ към насилие

"Принудителното връщане и възпрепятстването на молбите за убежище са в разрез с националното и с международното хуманитарно право", казва Емина Бужинкич от инициативата в помощ на бежанци "Добродошли", зад която стоят повече от 60 хърватски граждански организации. Бужинкич и колегите ѝ смятат, че промяната в поведението на хърватските органи на реда (от помощ към насилие) е резултат от новата бежанска политика на Европа, която можела да се формулира като "задържане и връщане". На два пъти през 2017 г. "Добродошли" информирали Министерството на вътрешните работи в Загреб – и в двата случая с подробни бележки за многобройни насилствени връщания на бежанци. "Още чакаме отговор", казва Бужинкич. В имейл до ДВ хърватското вътрешно министерство заяви, че "проверките на досегашните сигнали за полицейско насилие и отнемане на лична собственост са установили, че органите на реда не са ползвали средства за принуда". По техни думи, правата на бежанците се зачитат.

По-нататък в имейла четем: "Република Хърватия има работещо и ефективно споразумение с Босна и Херцеговина за връщането на онези мигранти, които са влезли в страната нелегално". Но в изявление пред медиите босненският министър на сигурността Драган Мектич контрира хърватските си колеги и каза, че "двустранното споразумение изобщо не работи".

Мигрантите се бият и помежду си

Петер ван дер Ауверарт, ръководител на "Международната организация за миграция" в Босна, споделя, че служителите му чували много разкази за насилствени връщания, но нямало как тези истории да се верифицират: "Знам и за насилия между самите мигранти, тъй че понякога е трудно да се определи произходът на нараняванията".

Откакто хуманитарни организации трайно наблюдават полицейската работа на границата между Хърватия и Словения, много повече бежанци подават молби за убежище в Словения. Но и там правата на мигрантите са системно нарушавани, казва Андрей Курник, преподавател във Факултета за социални науки в университета в Любляна. Според него, страните в ЕС се притискали взаимно, като затваряли границите си и заплашвали съседните държави: "Ексцесиите на хърватската полиция започнаха, когато словенският заместник-министър на вътрешните работи Бостян Шефич се закани да вземе драстични мерки, ако Хърватия не спре потока от бежанци", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
5
 
! Отговори
Purko преди 5 години
Малко им е да ги трепят...
96
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за всичката тая оли-го-френия е виновен един *** в Европа - мъ-ршата меркел.Далеч съм от мисълта че тая овца ще бъде подведена под отговорност някога, и евентуално да си плати за щетите нанесени на много европейски държави и народите им.
95
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кошмарът са тия дето ги подлъгват с щедри социални помощи без да е изграден единен механизъм за решаване на въпроса. Така всички по пътя на тези гости са междинна гара, на която ги "ограбват" и "бият".
94
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази снимка е режисирана. Вижте оградата на сметището, където са ги струпали НПО-тата за да предизвикват съжаление. Изкопът показва, че това е само едно сметище, със счупена ограда и няколоко палатки за да се инсценира бежански лагер.
93
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човешката стратегия на мигрантите млади мъже е да претендират, че са бити и ограбени в държавите където няма социални помощи и те съответно не желаят да останат и ден. За немците пък добре дошло- таман лост за натиск и претенции и орязване на субсидии. Айде България я държат и изнудват и с шенген и с евро, ама хървати, словенци, италианци таман ще им дойде.
92
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Алжир има ли война? Или този е престъпник, който бяга от правосъдието?Да се го връщат директно в Алжир. Да се докаже, че не е престъпник и тогава да научи немски, да придобие техническа специалност и да кандидатства като културен човек за работа.
91
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си стоят при мюслитата в Босна!!! нали зарада тяхната "мирна религия" избиха толкова много хора в бивша Югославия!Всичките тия кандидати за живот на помощи да се връщат откъдето са дошли.
90
1
 
27
 
! Отговори
Костов преди 5 години
Да се връщат от кадето са дошли много правилно постъпват хровати
89
3
 
10
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До 92Кочината ти е вкъщи.А тapaмбyкитe не искат в Бг, понеже българинът е стиснат и претенциозен, както са и те самите, и пари не раздава
88
1
 
31
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Щях да ходя на море в Хърватска *** то там много студено, като ги гледам как са се навлекли тия маймуни. Пълни провокации тази снимка не е правена на балканите още по малко в Хърватска.
87
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те пък мило и драго дават да се заселят в БГ, смях в залата. Представете си каква *** сме щом и бежанци не искат тук.
86
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно! Арабите в Азия. Африканците в Африка. Никой не им е длъжен за нищо! И не ни е жал дори и на 1%.
85
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо имате ли собствено мнение като новинарски сайт или цитирате само ДВ?!
84
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бежанците - кошмарът за Балканите. Изобщо вече не ми пука за тях, искам да се махат колкото се може по - бързо. Това се оказа една бедняшка ***, която не може да намери начин да съществува в собствените си държави и се сурна да мърси Европа. Това не са никакви бежанци, а хора които гледат да се наместят в по - добрите условия без дори да се опитват да променят нещо в собствените си държави. Такъв е манталитетът им, но аз не съм виновна за това. Не искам това да се прехвърля в Европа. Въобще.
83
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъдете сигурни,че по-голямата част от тези оплаквания са инсценирани от самите мигранти,на които не им се иска да живет в нашите държави,защото тук благинките са многократно по-малко!Затова се стремят с всякакви инсинуации,да се примъкнат до богатите страни!Ами,да отиват там!Те са им задължени с вековното робство на което са ги подлагали!Балканските държави не са имали колонии,или дърти шмъркелици да ги привикват!Затова,бой и беж,за тези готованковци!Да е видял някой да иска работа?!!!
82
2
 
42
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
"Бежанците, с които разговаряме, ни молят непременно да разкажем историите им: "За да разбере Европа какво се случва"."Не, не. Не Европа трябва да разбере какво се случва, а сънародниците ви, които още не са тръгнали. Моля полицаите да им върнат телефоните, за да успеят да се обадят на приятелите и роднините си и да ги предупредят да не идват
81
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия, има положителен приръст.., вече. Това беше, след около 30 години, край с нея. За справка Косово...
80
1
 
74
 
! Отговори
Националист преди 5 години
А бе, аз съм българин,живея в България. Тук съм имал всякакви премеждия,от лоши по-лоши,но не съм емигритрал. Не искам никакви тъмносини,жълти,зелени ,оранжеви и други навлеци да ми усложняват и без това сложния живот!!! Всеки да си стои в *** и да се оправя там!!! За какво ми е дошъл тук? С какво съм му задължен,че да се грижа и за него??? Ай сиктир от моята територия!
79
1
 
61
 
! Отговори
нетолерантен преди 5 години
Никакво съдействие и съчувствие към африканци и араби нахлули в България.Нямат място тук.
78
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че каква война се води в Алжир ,Тунис .Мароко?На една шепа кресльовци им се дава думата,а огромното мнозинствоевропейци подкрепят боя.Даже си мислят,че е малко.Както и да е.Идват времената на товаренето в конски вагони.Кресльовците ще бъдат и те качени.