След милиардите... Спасени ли са Гърция и еврозоната?

Какво можеше да научи ЕС от кризата, но не го направи
20 авг 2018 14:15, Бойчо Попов
14
След милиардите... Спасени ли са Гърция и еврозоната?
снимка: Ройтерс

В крайна сметка министрите и комисарите отново влязоха в ролите си на добри европейци. „Това е исторически ден за еврозоната", "Кризата сега е зад нас", каза Пиер Московиси, еврокомисар по паричния съюз.

„Успяхме", потвърди министърът на финансите на Португалия Мариу Сентену, в момента председател на Еврогрупата. „С нашата солидарност това се случи“, заяви германският му колега Олаф Шолц, а председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер добави, че „Европа трябва да се гордее с общата валута".

Така управляващите в еврозоната колективно похвалиха края на кризисната програма на свръхзадлъжняла Гърция. Гръцкият премиер Алексис Ципрас дори по изключение си сложи вратовръзка, за да отпразнува „историческото събитие".

Но постановката е просто блъф. Всъщност няма какво да се празнува. Напротив - Гърция е икономически разрушена и няма шанс да избегне диктата на своите кредитори.

Същите онези, които въпреки предупрежденията на експертите на Международния валутен фонд, я накараха да свие публичните разходи с една трета само за четири години, причинявайки най-тежката рецесия, която някога се е случвала в дадена страна – в мирно време. Това остави една пета от населението без работа, прогони 300 000 гърци в чужбина и увеличи дълга до 180% от икономическото производство.

Но вместо да допусне едно подстригване на дълга да постави ново начало, кредиторите само отложиха изплащането на дълговете за далечното бъдеще и сега задължават гръцката държава да генерира в продължение на 42 години цел за първичен бюджетен излишък от 2,2 от БВП. Според мнението на редица експерти една абсурдно нереалистична концепция.

Още по-лошо от небрежността на кризата в Гърция е друг неуспех: правителствата на еврозоната не са елиминирали основните причини за кризата. Европейският паричен съюз все още е заплашен от срив, днес дори повече, отколкото когато кризата избухна преди осем години, пише в свой анализ германският Die Tageszeitung.

Причината за това е основното противоречие още при създаването на еврото: 19-е участващи държави имат една валута, но управляват националните си бюджети по отделно и оперират със съответните национални икономически политики. Освен това Европейската централна банка не служи автоматично като „кредитор от последна инстанция", която запазва ликвиден държавния бюджет в случай на криза, както е обичайно в световен мащаб.

В резултат на това все още няма общ бюджет и няма общо демократично избрано правителство на еврозоната. Така обаче липсва и спешно нужната институция, която е абсолютно необходима и следва да представлява общото благо на паричния съюз като цяло и се споделя от гражданите на всички държави членки.

В основата на тази неправда е член 125, параграф 1 от Договора за ЕС. „Съюзът не носи отговорност за задълженията на централните правителства", се казва там, а това се отнася и за държавите членки помежду им.

Същевременно страните членки се ангажираха да ограничат държавния дълг до 60%, а годишният дефицит – до 3% от икономическата продукция. Преди всичко, клаузата за липса на помощ имаше за цел да успокои консервативните германски гласоподаватели, а общите правила трябваше да заменят съвместното правителство. Но това пося зародиша на заплашващия сега срив. Защото конструкцията и до днес продължава да създава една отровна илюзия сред гражданите, че валутният съюз е осъществим без загуба на власт за националните правителства.

Колко контрапродуктивно е това илюстрира сравнението със САЩ по отношение на държавния дълг. Американските публични финанси са на мниус 105% от годишната икономическа продукция. Това е много, но никой не се страхува, че американското правителство няма да обслужва дори една от издадените облигации. Не само че то има фискалната мощ да генерира необходимите приходи, но и Федералният резерв гарантира всички плащания. Затова американските облигации са пример за безопасна инвестиция дори ако президентът е хаотичен. Обратно, еврозоната като цяло е много по-малко задлъжняла с 86% от брутния си вътрешен продукт и всъщност не би трябвало да има проблем с дълга си.

Къде е проблемът - вижте в продължението на материала в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
У нас Крадат преди 5 години
ИМА огромна разлика между управляваната от Гръцки социалисти ЕЛада и от нагли пост *** BUlgaria.W Елада социалистите обезпечиха достойни доходи на цялото население. Стотици билиони евра отидоха з а заплати пенсии,помощи..в BUlgaria посткоминистите продължиха д а ограбват десетки милиарди от народа .Ликвидираха милиони работни места. Избиха милиони домашни животни вкл крави,овце,прасенца и птици.Ограбиха нагло банките/1995 - 1997.Подариха на некадърни мазни комсомолчета заводи и
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спасени ли са Гърция и еврозоната?Абсурд! "Предоговарянето" на заем не решава и не облегчава проблема, той просто го измества във времето, където и когато ударът ще е още по тежък.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е,защото глобализаторите искаха чрез еврото да ликвидират националните държави в империята ЕС.И докато глобализацията вървеше,нещата бяха наред - всичко ставаше за сметка на завоюваните от глобализацията държави,в това число и нашата.Но процесът вече почти замря,националните държави оцеляха и сега единственото спасение на ЕС, е връщане към националните валути,а еврото да се превърне в разчетна валута!Така кризата,в една страна няма да се прехвъля и в останалите!!!И даже ЕС ще оцелее!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ъ, гърчулята си живуркат легално и ние искаме на една кълка, да излезем от нелегалност. Борисов това че външният дълг намаля мен не ме интересува. Аз съм попуполист и искам да харча без да работя. ТЕГЛИ ЗАЕМИ, чуваш ли! Държавата това не сме ние, а нещо имагинерно!Гърция е добре, скоро ще я изричат от еврозоната, но е добре. Заплатите високи, цените ниски и си търсят основното право- НЕ РАБОТИ!
9
3
 
3
 
! Отговори
Др. Ципрас преди 5 години
Очевидно е отчетен край на кризата в Гърция, защото тази година отново няма касови бележки и се плаща "only cas" (щото не могат да казват ш). Почти нищо не минава през банки и съответно няма оборот, няма ДДС и прочее. Ей, живот!
8
2
 
5
 
! Отговори
Mitaka преди 5 години
При първо леко вдигане на лихвите и/или лека рецесия Гърците са чао. Само че следващия път вече може да няма спасителни пакети, защото на бат ти дойчланд му писна да плаща вече масрафа.Всеки си е прав за него си, но рисковете пред Гърция са огромни при първа следваща криза до 2-3 години да се сгромоляса пак.Кризи е имало и винаги ще има въпросът, е кой как може да ги понесе.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърция е спасена, като гърците са спасени от високи доходи. Нормално е след такова спасяване да има рецесия и безработица и да отидат на дъното. После ще трябва да заработват всяко евро и ще стоят на дъното спасени.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше и трети вариант - Гърция напуска Езврозоната, печата си драхми, хиперинфлация и след една година щяха да се молят на МВФ да дойде. А сега МВФ идва, а гърците не щат да изпълняват догвореното и мързелуват. Всяка болест трябва да се преболедува по естествен път.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ!
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дълговете на държавите в ЕС и особено в Еврозоната по над 120% от БВП и нагоре са плод на политическата корупция в ЕС. Организираното източване на бюджетите въпреки числовите критерии не може да е друго. Това може да съсипе и ЕС, който отказва реформи каквито с пот и кръв наложиха в Източна Европа.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами дълговете са си дългове. Трябва да се връщат и обслужват. Другия вариант беше да кажат - връщайте сега, но нови пари няма да ви отпускаме, щото е явно, че и старите не можете да върнете. Ей тогава не само острови, ми и жените щаха да почнат да си продават.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баце вземай пример от гърците!Пенсията 1000 еврака! Тегли заеми и раздавай на хората, че държавата ще заборчлее с 200-300 милиарда, това въобще да не те интересува. След мАрзилками и пАтоп!
1
10
 
6
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Не! Тепърва заради маляките Европа ще тръгне към нова по-мощна криза...от тази на Лемън Брадърс.Следващите фалирали са италиянците.Англичаните се махнаха.....Скоро очаквам еврото да замине в историята!