ВМРО към Заев: Македонско и българско значат едно и също!

Българите трудно ще разберат тези ежедневни закачки с историята
Обновена: 22 авг 2018 14:26 | 22 авг 2018 14:15, Елка Василева
46
ВМРО към Заев: Македонско и българско значат едно и също!
Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Нашите предци и ние никога не сме правили разлика между думите македонско и българско - това са две имена за едно и също. Това се казва в прессъобщение на ВМРО по повод изказвания на македонския премиер Зоран Заев в последно  време.

Първо той каза, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, а после говори и за бъдещето в ЕС на езика, който се нарича македонски в конституцията на съседната ни държава.

"Напоследък зачестиха изказвания на македонския премиер Зоран Заев, които третират общата за България и Македония история. Първо, господин Заев говори за Илинденско-Преображенското въстание като за македонско. И после, той направи нещо наистина добро: припомни, че въстанието е част от общата ни история.

И да, въстанието е македонско – неговите центрове са в областта на Македония. Но е и тракийско – защото другите му центрове са в Тракия. Въстанието е и мизийско – защото в неговата подготовка и протичане участват хора от Мизия. Въстанието е доказателство за единението на Мизия, Тракия и Македония. Пък нека в днешната Република Македония го тълкуват така, както искат. Науката отдавна е решила въпроса, но ние сме толерантни към съвременните поколения в Скопие - така са ги учили", посочват от ВМРО.

Още по темата

"Сега пък господин Заев напомня, че с едно евентуално влизане на Македония в ЕС някой ден езикът, който в македонската конституция се нарича македонски, ще стане официален в ЕС. Да, господин Заев, но ние отново ще напомним, че този език също е част от общата ни история. Само допреди половин век никой не правеше разлика между македонската и българската норма на този език. А в родната на господин Заев Струмица, която е до самата ни граница, а до 1919 г. е в пределите на България, вероятно много пъти в младежките му години в бивша Югославия се е налагало да отговаря на въпроса защо говори български. Разликата половин век по-късно е, че същият този език е изкуствено натъпкан със сърбизми и чуждици. За да не прилича на езика на нашите общи предци. Но народът от двете страни на границата пак се разбира прекрасно", припомнят войводите.

"Господин Заев наистина се намира в трудна ситуация в самата си страна, предстои референдум и той трябва да бъде спечелен. Затова той е принуден да отговаря на всички разнородни групи в Македония. Ние, Патриотите от ВМРО, разбираме прекрасно, че г-н Заев е в изборна кампания за референдума, но напомняме, че никъде в Европа не спорят за подобни неща като език. Кипър - като стана член на ЕС, не тръгна да отстоява отделен кипърски език и кипърците прекрасно се разбират с хората в Атина. Безумието да се претендира за признаването на език е все едно австрийците да твърдят, че езикът им не е немски", посочват от ВМРО.

"Ако Македония иска да става член на ЕС, то трябва да се занимае с много по-важни и съществени за вътрешната си политика работи, а не да допуска измислени поводи за обостряне на приятелските отношения с България. Тъжното е, че у нас мнозина – водени от чужди интереси – ползват тези реплики на Заев като повод да ни скарат отново с Македония. Това е в услуга на някои столици на юг, запад или североизток, чиято цел винаги е била между София и Скопие да има раздор, граници и спорове.

Затова ВМРО се противопоставя на тези групи в България и разбира деликатното положение на Заев в Македония. Но напомняме на господин Заев, че той ще трябва да спечели и общественото мнение не само в Македония, но и в България. България е повече от приятел и българите подкрепят по пътя на Македония към НАТО и ЕС. Но българите трудно ще разберат тези ежедневни закачки с историята.  А точно ние, българите, ще имаме последната дума, когато Македония е на прага на ЕС", припомнят от ВМРО.

"България винаги е била великодушна към името Македония. Винаги сме поощрявали употребата му, защото Македония е люлка на Българското възраждане и част от нашата история. И днес много от главните площади, паметници, булеварди у нас носят това име. Ние никога не се противопоставихме, когато освободителното движение в Македония използваше именно името Македония - защото това беше свидетелство, че освободителната кауза там е местна, истинска, естествена и затова справедлива.

Нашите предци и ние никога не сме правили разлика между думите македонско и българско. Това са две имена за едно и също. Трите лъва в нашия герб днес символизират Мизия, Тракия и Македония. А както казваше великият Иван Михайлов от Ново село, Щипско, днешна Република Македония "Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин – ще му отрежа главата".

Така че, господин Заев, ние Ви разбираме и подкрепяме и няма да пригласяме на враговете на общите ни интереси. Няма да пригласяме на онези, които искат да сме разделени. Но не им помагайте и Вие, моля. Оставете общата ни история на мира, за да можем заедно да изградим общото си бъдеще", се заключава в съобщението на ВМРО.


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Желю сглупи много. побърза от някакви сантименти да действа. Мислеше че като ги признаем и те ще ни разцелуват. Да, ама сърбите вееч едно поколение и половина им промиваха мозъците. Носеше се слух, че Сърбия ще ги нападне, ако не са признати! Стига бе! първо - те бяха галеното дете на Сърбия. И второ - сърбите не бяха сигурни дали при едан офанзива НАТО няма да дойде.
Желю трябваше да постави уславия -историята започав от 1947, езика е български, името е Вардарска македония или Нова македония.
41
1
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 месеца
Язък,че Желю ги призна за независима държава.Трябваше това да стане само тогава,когато признаеха че са БЪЛГАРИ.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
на Балканите всички сме си врагове и даже всеки срещу всеки.
няма и 50 мил. население ама все едно делят световното съкровище.
Македонците ще трябва а свикват.
39
0
 
6
 
! Отговори
Бранник преди 6 месеца
До Алекс2 От Сидеров нищо не зависи. Той отдавна е опитомен и прави това което му каже Бойко. Е, разрешено му е да плямпа за самочувствие.
38
2
 
4
 
! Отговори
Така е преди 6 месеца
До Анонимен 20 Че как македония няма да бъде българофобска. Нали ние първи ги признахме за държава , че и танкове за скрабим им дадохме.
37
8
 
10
 
! Отговори
Алекс2 преди 6 месеца
Не се мотайте а послушайте тоя път Сидеров ! Приложете анекс към договора с Македония ! Щото после ще сърбаме попарата на македонците...
36
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Винаги съм се чудил на чистосърдечието и добротата на нашия народ, граничеща с преголяма наивност и простота. Какво още ни трябва да разберем, че тези сегашните във фиром, не са екзархийските българи от преди сто години. Напротив, тези са наследниците на техните екзекутори и мъчители. На тези прадядовците, сърбомани и гръкомани, клаха, избиваха и прогонваха всичко екзархийско и българско, напълниха БГ с нещастни и изтерзани бежанци. Спрете да им помагате, спрете да им давате паспорти.
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 21
Македонците са Българи...това е...
И винаги са били българи...
А българите наистина ги плуват,щото не си искат да си го признаят...
Темерутщина....
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
...Тия МАКЕДОНЦИ с главната буква 100 години волю ПОВЕЧЕТО и неволю защото животът си е живот СЕ КАРАЩИСВАТ /ОМЕСВАТ/НАЙ ВЕЧЕ СЪС СЪРБИ, КОЛОНИЗТОРИ ИЛИ МЕСТНИ,ИЛИ ПОТОМСТВЕНИ СЪРБОМАНИ!Почти 50% от населението на БЮРМ което има самосъзнание на МАКЕДОНЦИ е с роднини в СЪРБИЯ!Тамошните им сръбски роднини са им ПЪРВИ,ВТОРИ БРАТОВЧЕДИ а не както е с българите вече ПЕТИ НЕПОЗНАВАЩИ СЕ!МИНАЛО,БЕШЕЛО,ПРОДАЛИ СА СЕ,НЕ НИ ИСКАТ.Затова към тях трябва отношение като към всеки БЪЛГАРОМРАЗЕЦ-ЯК ТУПАНИК!
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
...МАКЕДОНЕЦ ОТ БЮРМ НЕ ОЗНАЧАВА БЪЛГАРИН защото 100 години са извън територията на България с изключение на периода 1915-1918,а Струмица до 1919 е БЪЛГАРСКИ ГРАД както са Цариброд и Босилеград.В Босилеград и Цариброд останаха българи защото в Струмица и Вардарско станаха МАКЕДОНЦИ с главна буква,със сръбска азбука и граматика!Ако не бяха станали МАКЕДОНЦИ и в Цариброд и Босилеград щяха да са СРБИ!Това след 1944 година!Дотогава НАИСТИНА СА БИЛИ ЮЖНИ СЪРБИ и западните покрайнини,и по вардарско!
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Навремето комунистите създадоха македонска нация по заповед но Сталин.
През 1990год. презнахме Македония като държава - по заповед на САЩ в управляващото мнозенство бе ВМРО.
На 1.08.2017 год. презнахме македонският език - по заповед на САЩ ,в управляващата коалиция отново е ВМРО.
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
македонец и българин в книжовния ни език се пише с малка буква освен ако не е начало на изречение,в скопския язик се пише съответно винаги с главна буква името на народ както ние пишем името на държавите.СЕГА ЩЕ ПИША С ГЛАВНИ БУКВИ ДА СЕ РАЗБЕРЕ ПО-ЯСНО-българите не трябва/ше/да позволяват по никакъв начин МАКЕДОНЦИТЕ ОТ БЮРМ да фалшифицират БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ!македонец е значело БЪЛГАРИН ОТ ГЕОГРАФСКА МАКЕДОНИЯ,ЦЯЛАТА ОТ ШАР ДО ПИРИН И ОТ РИЛА ДО БЯЛО МОРЕ!МАКЕДОНЕЦ ОТ БЮРМ не означава българин!
30
0
 
8
 
! Отговори
Петров преди 6 месеца
Оти ги ручахме жабетата сос Северна Македония?
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Дипломацията е изкуство" ТОЧНО ТАКА А НАШИТЕ СА ЛЮБИТЕЛИ И ТО НАЧИНАЕЩИ!Поздравяват ЗОРАН за "смелостта"му а сега им е криво защото о,видиш ли ти и ЗОРАН бил като другите македонисти,само дето не е от античните а от "славянските"от Климент и Наум ,СамОил и Гоце Делчев!Едните продължават да дърдорят че македонци и българи е едно,а другите Захариева и Борисов пък тръбят че "нищо не им искаме".Борисов ги прегръща гаче са му копали магнолията за без пари а после с половин уста "скърца със зъби"!ДЕМ
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Изказване "кой ми ср/а в гащите",направихте ни за посмешище,КОЙ ПОДПИСА ТОЯ ДОГОВОР БЕ,ВИЕ НЕ ПРОЧЕТОХТЕ ЛИ КАКВО ПОДПИСВАТЕ,ВИЕ НЕ СЛУШАХТЕ ЛИ ЦЯЛА ГОДИНА СЛЕД ТОВА КАКВО ГОВОРИ ЗАЕВ А РЕАГИРАХТЕ ЛИ??ВИЕ НЕ ПРОЧЕТОХТЕ ЛИ СУПЕР НАГЛОТО МНЕНИЕ НА "БЪЛГАРИНА"ЛЮБ/П/ЧО ГЕОРГИЕВСКИ ОТПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ А РЕАГИРАХТЕ ЛИ??Щели да ги спират за ЕС,ЕС след 20 години,сега му влизали в положението на ЗОРАН,брееей като че ли Сталин галеше българите с перце в СССР ама СИ ОСТАНАХА БЪЛГАРИ нали!!САМО ЛОКУМИ!!
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дипломацията е изкуство, което не се владее от всички, видно и от ВМРО. Подобни глупави изказвания могат да се използват в последстие. Какво означава "Македонско и българско значат едно и също"? Утре да не стане така, че щом е едно и също, Македония да си поиска части от България или да има претенции примерно към златния ни резерв. Нали сме едно и също! За нас българите е ясно всичко, но има фактори, които биха направили други трактовки и следва да се избягват подобни безмислени прессъобщения.
26
3
 
14
 
! Отговори
До 21 защо ли? преди 6 месеца
Македонският е шопски диалект. Държавата Македония я измислиха през 90-те години. Българските политици я признаха. Македония е част от България. Те се пишат важни и ни мразят, а говорят на наш диалект. Кирил и Методий били македонци, Александър Македонски билмакедонец. Един ден албанският ботуш ще ги тъпче. Ще им се върне. Те така искаха.
25
1
 
9
 
! Отговори
Т>П преди 6 месеца
БРАВО !!!
24
2
 
20
 
! Отговори
Валери преди 6 месеца
Еха, хареса ми този коментар на ВМРО
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 21
Защото Македония е държава с няма и 30 години история и въпреки че в момента имат правото да,се нарекат държава дължат точно на България продължават с провокациите и с опитите да си присвоят история от нас