Пак напрежение между София и Скопие – има ли македонски език?

Коментар на Александър Сиди и Боян Чуков пред Bulgaria ON AIR
23 авг 2018 10:45, Елка Василева
113

Година след подписването на Договора за добросъседство с Република Македония част от управляващите у нас поискаха анекс към документа, който да задължи западната ни съседка да се въздържа от всякакви спекулации и опити за присвояване на исторически събития и личности. Ако това условие не бъде изпълнено, България може да преосмисли подкрепата си за членството на Република Македония в Европейския съюз. Идеята е на лидера на "Атака" и съпредседател на "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

Още по темата

Изказването на премиера на Република Македония Зоран Заев в социалната мрежа Facebook, че македонският език ще стане официален в ЕС и ще бъде признат от 500 милиона души, които живеят в общността, от ВМРО пък определиха като абсурдно.

"Проблемите в югозападната ни съседка са изцяло вътрешнополитически. Предстои един изключително тежък референдум, който ще реши съдбата на страната и политическата кариера на Заев. Именно това е причината той да се опитва да мотивира голяма група от хора около себе си, чрез които да си подсигури бъдещето", коментира в студиото на "България сутрин" депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди.

По думите му такова нещо като признаване на език в света няма, няма и как да има.

"Примери за това са Белгия, Австрия. Македония може да бъде пълноправен член на ЕС, но това не означава, че от утре ще има македонски език", допълни Сиди.

Изказването на македонския премиер идва само месец преди провеждането на референдум за новото име на югозападната ни съседка. Той ще се проведе в края на септември. На него ще се реши дали страната да направи компромис, за да получи членство в НАТО и Европейския съюз.

Пред Bulgaria ON AIR експертът по международни отношения Боян Чуков подчерта, че България продължава да допуска една и съща грешка, тъй като Министерството на външните работи не е реагирало своевременно на думите на Заев.

"Не може премиерът на една страна да каже нещо и в същото време това да се коментира от политически партии и академичната общност, а компетентните институции да мълчат", каза той.

И допълни, че на фона на тези спорове се пропуска момента, в който страната ни може да подобри двустранните си отношения с Македония.

"България от своя страна винаги се е държала приятелски. Проблемът при югозападната ни съседка идва от македонизма, който се оказва, че спира развитието на страната", отсече Боян Чуков в студиото на Мартина Ганчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
4
 
! Отговори
нИ преди 5 години
Така, че ако толкова ни е зор - вдига се протест, връщаме си носовката, връщаме си ят и най - важното - връщаме стандартния Български в София, защото в момента той лежи (задърпан някога от Москва) на основата на източни и централно Балкански диалекти (Добрич - Търново), където не му е мястото. Дълбоко се съмнявам, ообаче, че имаме достатъчно акъл, за да си даден сметка за тея неща, още повече да дигнем портест..само ревем без да мислим ..
92
0
 
3
 
! Отговори
нИ преди 5 години
Вместо патреотарската да си пеем едни и същи неща, предлагам да се запознаем малко по-добре с особеностите на лингвистиката. Македонския ще продължи да се разглежда като отделен език от всеки един добър специалист в областта, докато в България не си седнем на задниците и не махнем тая гадна книжовна норма, която комунизма ни наложи.В момента дори не ползваме нашата си кирилица - кирилицата, която държеше езика ни цял. Без нея и без изместване на нормата на запад, македонския ще си остане отделен
91
1
 
4
 
! Отговори
нИ преди 5 години
Скъпи, сънародници, съжалявам, обаче сте страшни ***..давате ли си сметка, че не македонците, не сърбите, не който и да е друг, ами самите НИЕ с настоящатата си книжовна норма изключваме т.нар. македонски като диалект на българския и му ДАВАМЕ САМИ статус на самостоятелен език. Австрийския не е отделен, понеже стадартната форма на немския го покрива.Туниския, Либийския и т.н. са все диалекти на Арабския, защото книжовната форма ги приютява.Нашата книжовна норма, обаче изключва македонския..
90
8
 
9
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Хитър Българин е Заев, това изявление означава, че с влизането в си ЕС, Македония ще бие шута на албанския език, който сега се счита за втори официален... По-късно може да се направят езикови реформи чрез които т. н. македонски език да се доближи до Българския език до пълно им сливане...
89
7
 
10
 
! Отговори
Камен преди 5 години
Подчинените на Русия политици в България само се чудят за какво да скарат България и Македония, за да предотвратят членството ѝ в ЕС и НАТО. Дали македонският ще бъде или не официален в ЕС ще се реши в процеса на преговорите. По подобен начин беше решено, че Хърватският е отделен от сръбския, босненския и черногорския, а разликите между тях дефакто са сигурно далеч по-малки от разликите между българския и македонския.
88
18
 
9
 
! Отговори
Александар преди 5 години
Сте закасниле 40 години во оспоруваето...азикот е кодифициран и заведен во Обединети нации , тоа прашае е завршено и неможе да биде предмет на дискусиа повее ...
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Австрийците твърдят че не говорят немски а киприотите че не са гърци и говорят кипърски ????А косоварите албанци ли са и дали говорят албански?Иначе ПО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ вече има черногорски,хърватски и босански езици ОТДЕЛНО кодифицирани от сръбския,пълен цирк!В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ "ЯЗИКОТ'трябва да се нарича език на северна Македония,нещо повече И АЛБАНСКИЯТ ЩЕ БЪДЕ ОФИЦИАЛЕН колкото и да се дърпа "античкото"идио/тче сърбоманче Джордже Иванов/ич!
86
1
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Фиромяните са най-смешни като нарочно започнат на "набиват" като говорят с някой българин, за да се преструват, че говорят някакъв различен език!
85
15
 
3
 
! Отговори
Карина преди 5 години
Тъй като в Австрия официалния език е австрийски, а в Кипър -кипърски, то съвсем нормално би било и в Северна Македония езика да е македонски, нали така?! Или бъркам някъде....
84
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До българин,ммда,"язико"т е натрескан със сърбизми и архаични диалектни думи от възможно най-отдалечената част от източнобългарското наречие което пък на нас ни беше натресено САМО ТО след 1944 година за книжовен език,значи УМИШЛЕНО Е ДЕЙСТВАНО ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ НА ГРАНИЦАТА.Въпреки всичко 90% им се разбира,иначе и на мен една сограгянка на ЗОРАН ми се праеше на интересна като си кривеше думите на "книжовен македонски"ама аз пък всичко разбирах
83
1
 
13
 
! Отговори
до 88 преди 5 години
Разсмя ме, но което си написал е истина. Имам приятели от Разлог. Я га доа, а? Ке ви копам сите маке у засеко, а? Абсолютно автентичен български диалект, с който Разложкия край може да се гордее. Толко е цветен българският език! Има ятова граница - нещо, което се учи в първи курс всяка филология. И затова на изток от Търново говорят меко, а на запад по-твърдо. Това са фактите - питайте всеки професор в СУ! Македонски език няма, нямало е и няма и да има! Има Говор, Диалект, Наречие, Жаргон, Арго!
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЮРМ НЯМА НИЩО ОБЩО С ЕКЗАРХИЙСКАТА МАКЕДОНИЯ И БЮРМАНЦИТЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ЕКЗАРХИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ!Просто вече да се отчая човек от българската наивна МАЛумщина.
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Банско и Разлог се говори по-далечен от българския книжовен език диалект отколкото в Струмица и Муртино откъдето са корените на братчеда на петричкио кмет другарот ЗОРАН!Както биха казали мои роднини "ни вируам кога е братчедо тука да си воде преводач и да не разбира шо му думат"на ЗОРАН де!Едно време така бившият им премиер от същата партия от която е ЗОРАН Киро ГЛИгоров водеше преводачи ахахахахаха,а сестра му софиянка на дъртия македонист,дали са се разбирали?!
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както посочих в предния ми коментар САМО АЛБАНЦИТЕ,РОМИТЕ И ТУРЦИТЕ или 40% от населението в БЮРМ са с акъла си.Останалите са в различна степен ментално обременени,който си мисли че фиромският инат е от страх някакъв си жестоко се лъже.НЕ, ТОВА Е ТЕХНИЯТ ИЗБОР!Ако референдумът за промяна на името мине ще е благодарение на НЕетническите идио/чета а имено главно на албанците и на ФАЛШФИКАЦИЯ!Иначе албанците само гледат сеир,вече имат две държави,вероятно ще отимат и трета рано или по- късно!
79
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата БЮРМ неправилно наричана в България само Македония е населена от няколко вида хомосапиенс от които САМО НЕсамоопределящите се за етнически Македонци са съвсем с ума си.Останалите са няколко подвида-ТОТАЛНИ ....... смятащи се за наследници на АлександАр със звучни имена като Тодор Петров,ПетАр Тодоров,Янко Бачев и тем подобни.Другият под вид са .....които са дресирани където пише българин НА БЪЛГАРСКИ да се чете Македонец по макЕдонски!Има и малко нормални НО СТРАХЛИВИ МИШКИ!
78
0
 
14
 
! Отговори
KOK преди 5 години
ако БОКО подкрепи макетата за ЕС ще има протести и палене на народното събрание, никой не ни е питал искаме ли да ги подкрепим те се гаврят с нас Боко ги подкрепя оставка и съд
77
11
 
1
 
! Отговори
Polar bear преди 5 години
Oще един въпрос към следовниците от ВМРО - не беше ли независима Македония рамо до рамо с България последната цел на организацията. И кое по-добре - Македония с България в ЕО и НАТО , или Македония отвън под контрола на Русия и Сърбия?
76
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонски език НЯМА!!! Има български диалект.По същия начин, може да отидете до Банско и Разлог, по-възрастните хора все още използват различни думи с едно значение.А баба ми беше от Кресна, благоевградско, емии.. така говореше жената, както все едно слушам Заев и неговите съграждани. Чист български диалект от Югозападна България.
75
0
 
13
 
! Отговори
Защо изобщо, преди 5 години
им обръщате внимание, не мога да разбера! Те могат да ви спукат нервите! Я да вземат да се преброят колко са останали..............1 200 000.
74
9
 
13
 
! Отговори
Polar bear преди 5 години
Да, проблемът на Македония е македонизма, а проблемът на България е русизма - и двата са създадени от една сила с цел разпокъсаност и лесно управление на Балканите. Заев, въпреки името си , си сложи главата в торбата и върви по тънко острие. От наша страна е активирана цялата пета колона, която трябва да отврати и малкото останали с българско самосъзнание хора в Македония. Хора, които вярват че са от един етнос с Путин обвиняват другите , че са заблудени..