Останки, изпепелени къщи... Призрачното градче Мати

Преживяха ли гърците една от най-големите трагедии?
Обновена: 24 авг 2018 19:55 | 24 авг 2018 19:45,
0

Изпепелени къщи, почернели останки от автомобили и огромни количества пепел – това е гледката в курортното градче Мати, месец след смъртоносната стихия край гръцката столица Атина. Как вървят въстановителните работи и преживяха ли гърците една от най-големите трагедии в съвременната им история, оставила над 100 жертви?

Очите на Теодорос Курис се пълнят със сълзи от гледката на изгорелите останки от дома му и магазина му, докато очаква да чуе тежкото решение на правителствените инспектори, а именно дали постройките са безопасни и годни за живеене.

И така се стига до поредната трагедия за Теодорос. Инспекторите изрисуват червен триъгълник на стените. Знакът, който означава, че и двете постройки ще бъдат съборени.

Мъжът, съпругата му и трите му деца са отседнали в Атина при роднини. Семейството се надява да успее да получи поне част от обещаните от правителството помощи, за да започне живота си отначало, разказва Bulgaria ON AIR.

Към момента молби за финансово подпомагане са подали над 4300 души, показват официалните данни.

Десетки къщи в Мати вече са обявени за негодни за живеене и ще бъдат съборени. Курортното градче в момента прилича на призрачен град. И ще продължи да пустее още дълго време, споделят с мъка и сълзи на очи местните хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари