ВМРО отвърна на Ердоган: Говорите за османски победи, помнете и загубите!

Воеводите го призовават да спре да говори "изключително провокативно"
28 авг 2018 19:00,
176
ВМРО отвърна на Ердоган: Говорите за османски победи, помнете и загубите!
Снимка: Reuters

ВМРО обяви в позиция до медиите, че поредното позоваване на османското минало, което турския президент Реджеп Ердоган направи вчера, е "изключително провокативно".

"Нашето съществуване се дължи на победата, която Алп Арслан спечели при Малазгирт. Тя ни проправи пътя до към средата на Европа. Поради тази причина Малазгирт значи за нас и Мека, и Медина, Бурса, Одрин, Истанбул, целите Балкани".

Още по темата

Това каза Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от медии, на многохиляден митинг по повод годишнина от прословутата битка при Манцикерт (наричан днес на турски Малазгирт), в която селджуките побеждават византийските сили.

Битката бележи началото на окончателния упадък на Византия и е ключова точка за възхода на онова, което по-късно ще стане известно като Османска империя.

"Не забравяйте, че Анадолът е като един бент, напомня Ердоган и продължава: Ако този бент се събори, няма да остане камък върху камък, няма да останат нито Близкият изток, нито Средна Азия, нито Балканите...", каза още той.

"Само преди по-малко от половин година включи Кърджали, Скопие, Гюмюрджина и Ксанти в нещо, което определи като душевни граници на Турция. И четирите града обаче са неразривно свързани и българското културно-историческо наследство. Тъжната историческа ирония е, че районът на езерото Ван, около което се случва прословутата битка, е част от арменското наследство. Въпреки това, България никога не говори по този начин, а показва по-верния път: сътрудничеството на Балканите, вместо претенции, напомняния, многозначителни игри на думи и провокации. 

Но след като Ердоган си позволява да говори за възхода на Османската империя, ние пък ще му припомним нейният фактически край – след победата при Одрин 13.03.1913 г. Именно тогава, с водещата роля на България, Балканите застават заедно срещу прогнилата империя и показват единение в името на цивилизованото си бъдеще, прогреса и свободата. И днес това е правилният път за Балканите.

По-късно турската държава на Ататюрк също пое по този път – който днес Ердоган явно иска да ревизира. От тази ревизия може да страда единствено обикновеният турски народ, с който ние, българите, сме приятели", завършват воеводите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен-131,когато паднат,на коча дисагите,Туркя ке падне.
123
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ванга беше казала: Туркия ке падне!Чакаме!?
122
4
 
20
 
! Отговори
Тракиец преди 5 години
Войводи, има ситна подробност! Турците защитават завзетото близо 950 години, а вие Одрин го изоставихте след 100 дни! Заради македонците, които не се считат за българи!
121
2
 
9
 
! Отговори
Т.Петков преди 5 години
Браво на войводите - историята трябва да се знае добре, но ние трябва да вървим напред, а не да се връщаме обратно.
120
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не го остават тоя да срине икономиката на турция и изгладнялата тълпа да го обеси на площада.
119
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А най интересно е, че българската конница в състава на византийската армия приятно се изненадала, че противникът говори на език близък до нейния и отказала да се бие!
118
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.................каза лудия диктатор!!!!
117
4
 
10
 
! Отговори
НВ преди 5 години
Реджо се е самозабравил отдавна колко по дълго е на власт толкова по зле за турския народ
116
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След смъртта на Ердоган - султан следва разпада на Турция и независим Кюрдистан!!!
115
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган е луд диктатор, но е много болен и скоро ще пукне!!!
114
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 32 като е толкова добре що идвате за БГ паспорти а!!!!Я ги врущайте моментално тогава и никакво стъпване на наша територия нащионални предатели.Това сте македонците.Цялото ви съществуване е една лъжа...но скоро албанците ще направят това което ние българите трябваше...ПРЕДИ 2 ГОДИНИ КАТО БЕШЕ ГОЛЯМОТО НАВОДНЕНИЕ В жалкото скопие Кой ви помогна бе ***???Ама българите се лоши...
113
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Макеяж ми ..я таупо ла.но не се обаждай..
112
7
 
21
 
! Отговори
Ньойски договор преди 5 години
Османската империя не е Турция. След първата световна война, когато тази империя се разпада, тогава се създава държавата Турция. А защо се разпада, нали уж са всичките мюсюлмани - ами не има видове мюсюлмани, както има видове християни. С две думи яко ни лъжат всичките, но все пак разделяй и владей. Аз чета много история и мога да кажа - БЪЛГАРИЯ е била, е и ще бъде велика страна!!!
111
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Абе днес.бг защо ми цензорирате коментара или и на вас ви плаща ДПС миризливи и мизерни новинари
110
3
 
4
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
Казаното от ВМРО, е вярно но е проява на "лош вкус". Аз празнувам, апа ти ми разпраяш кък умрела кака Данка. И те политици! Пу....!!
109
2
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Тъжната историческа ирония е, че районът на езерото Ван, около което се случва прословутата битка, е част от арменското наследство. Въпреки това, България никога не говори по този начин, а показва по-верния път: сътрудничеството на Балканите, вместо претенции, напомняния, многозначителни игри на думи и провокации.Отдавна е време България да заговори именно по този начин,защото граничи със свои земи,заграбени от "съседите".
108
10
 
20
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Какви турци,каква турска народност.В Турция има около 80 народности,подобно бъдещето на Германия.В Османската империя са наемали войници,енчари и генерали от къде ли не.Отделно са разселвали народи в райони ненаселени,за да има кой да работи и плаща данъци.Руси турци със сини очи,що е то?- славяни!Е,в Турция има 20 милиона кюрди,които си искат свободата,защото са друг отделен народ,с друга култура,език и религия.
107
15
 
13
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Казвам булгароподобни защото след 5 века генетично вливане на тригълноглаво ДНК се е появил квадратоцефалният булгароид. Б--------Българите нямат генетични вливания. Те са такива от 15 века назад от както сме създали първата наша цивилизация. Да му мислите вие дето не се знае какви сте откъде сте - от Китай от Уйгурия ли, от Алтай ли, от Каспия ли сте?
106
4
 
12
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
За какви компенсации тогава ревете? Кого сме избивали тогава?---------Събрали сте няколко беззащитни жени, деца и старци и сте ги избили, понеже не сте мъже и не можете да се биете с мъже. За тях става въпрос.
105
6
 
12
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
А как ни стана роб за 5 века? Доброволно ли?---------Българите не са били роби никому, най-малко на вас, които не ставате за войници и сте яли бой векове наред от който, където ви свари!