ВМРО отвърна на Ердоган: Говорите за османски победи, помнете и загубите!

Воеводите го призовават да спре да говори "изключително провокативно"
28 авг 2018 19:00,
176
ВМРО отвърна на Ердоган: Говорите за османски победи, помнете и загубите!
Снимка: Reuters

ВМРО обяви в позиция до медиите, че поредното позоваване на османското минало, което турския президент Реджеп Ердоган направи вчера, е "изключително провокативно".

"Нашето съществуване се дължи на победата, която Алп Арслан спечели при Малазгирт. Тя ни проправи пътя до към средата на Европа. Поради тази причина Малазгирт значи за нас и Мека, и Медина, Бурса, Одрин, Истанбул, целите Балкани".

Още по темата

Това каза Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от медии, на многохиляден митинг по повод годишнина от прословутата битка при Манцикерт (наричан днес на турски Малазгирт), в която селджуките побеждават византийските сили.

Битката бележи началото на окончателния упадък на Византия и е ключова точка за възхода на онова, което по-късно ще стане известно като Османска империя.

"Не забравяйте, че Анадолът е като един бент, напомня Ердоган и продължава: Ако този бент се събори, няма да остане камък върху камък, няма да останат нито Близкият изток, нито Средна Азия, нито Балканите...", каза още той.

"Само преди по-малко от половин година включи Кърджали, Скопие, Гюмюрджина и Ксанти в нещо, което определи като душевни граници на Турция. И четирите града обаче са неразривно свързани и българското културно-историческо наследство. Тъжната историческа ирония е, че районът на езерото Ван, около което се случва прословутата битка, е част от арменското наследство. Въпреки това, България никога не говори по този начин, а показва по-верния път: сътрудничеството на Балканите, вместо претенции, напомняния, многозначителни игри на думи и провокации. 

Но след като Ердоган си позволява да говори за възхода на Османската империя, ние пък ще му припомним нейният фактически край – след победата при Одрин 13.03.1913 г. Именно тогава, с водещата роля на България, Балканите застават заедно срещу прогнилата империя и показват единение в името на цивилизованото си бъдеще, прогреса и свободата. И днес това е правилният път за Балканите.

По-късно турската държава на Ататюрк също пое по този път – който днес Ердоган явно иска да ревизира. От тази ревизия може да страда единствено обикновеният турски народ, с който ние, българите, сме приятели", завършват воеводите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно ненужна реакция ... докато спазва договора за бежанците, Ердоган нека си говори каквото си ще.
3
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това "вмро" е поддръжник на Ердоган, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, че Каракачанов иска да даде небето ни за охрана от турските ВВС !
2
3
 
8
 
! Отговори
Валери преди 5 години
Добре казано!
1
10
 
28
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Загубите на Османска Турция от балканските народи са неизброими - 1821 г. Гърция ги разгромява, Сърбия 1804, България 1877 на Шипка,после в Балканската война ги бием при Чорлу, Люлебургас и Одрин 1912 - 1913 г. и т,н.