Цените на тока и природния газ скачат в Турция

Централната банка е неспособна да обуздае инфлацията
1 сеп 2018 20:43, Анисия Иванова
134
Цените на тока и природния газ скачат в Турция

Турция повиши днес цените на природния газ до 14 процента, съобщи Ройтерс, като се позовава на два източника. Същевременно турският енергиен регулатор повишава цената на електроенергията с 14 процента за стопанските клиенти и с 9 процента за битовите, считано от 1 септември, посочва агенцията, като се позовава на данни, публикувани в турския държавен вестник. Енергийният регулатор повиши цените на електроенергията със същите проценти миналия месец, припомня агенцията.

Увеличението на цената, което още повече ще подхрани двуцифрената инфлация, отразява още един аспект от влиянието на продължаващата криза в Турция с валутата.

Турската лира поевтиня с 42 процента спрямо долара тази година, засегната от опасения за контрола на президента Реджеп Тайип Ердоган върху монетарната политика и задълбочаващите се разногласия със САЩ заради задържането на американския пастор Андрю Брънсън, отбелязва агенцията.

Икономистите са особено загрижени от неспособността на централната банка да обуздае инфлацията, която през юли достигна близо 16 процента на годишна база - най-високото равнище от 14 години насам.

Държавна компания за петрол и газ БОТАШ е увеличила с 14 процента цената на природния газ за индустриални нужди и с 9 процента - за битови нужди, считано от днес, посочиха два източника пред Ройтерс. Официални представители на БОТАШ за момента не са достъпни за коментар.

Миналия месец БОТАШ увеличи цената на природния газ за производство на електричество с 50 процента и с 9 процента - за битови потребители. Турция е зависима от внос за почти всички свои енергийни нужди. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова е слаба Турция, години наред задържа мигрантския наплив. Турция е язовир който някой отвъд океана иска да разруши.
36
18
 
16
 
! Отговори
Тук е по-зле ! преди 5 години
Положението не е розово, но Турция никога няма да стигне дъното в което все повече потъва България, нито пенсия ще видят хората, нито здравеопазване, скъпи стоки, ниска покупателсна способност и всичко това ще ставе все по-зле. Колкото и да обичат Ердоган тръгнат ли да не могат да си позволяват нормални неща турския народ ще го разкара, там народа не е като в България да си мълчи за всичко и да търпи и да мижитурка и да бяга от странта както прави вече всеки интелигентен българин !
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За газа да кажа:Тръбите са две. Едната за Туркие, другата за Българя, Сърбия, Гърция и Италия. Това се договори Боко в Русия. За това преправихме мрежата, да може да бъде реверсна.Туркие няма да продава газа. Договора ще е с Газпром, а за Туркие само транзитна такса.
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че отношенията между бащи и синове в Турция не са редни.
33
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е, в красивата европейска държава туркия, ходжата да не млъква!Важното е да има овча лой на богато и да дрънкат дайрета!Важното е всяко утро да е украсено от воя на разгонения чакал от ракетата!
32
4
 
15
 
! Отговори
До 30 преди 5 години
До Анонимен 30Ако не знаеш тази стока газът се продава слещу долари или евро. Защо мислиш, че някой друг ще им го подари без пари??? САЩ ли? Спомням си едно дарение от тях за България. 200 хил тона царевица, на която ние трябваше да платим транспорта. На края се оказа, че навлато е по-скъпо от царевицата, а тя е мухлясъла и не става за нищо. Чичо Сам така подарява, като гребе, пардон граби....
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаме сметка от разпадаща се турска икономика. Имаме сметка от демократична и икономически стабилна Турция.
30
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Султанат - мизерия.
29
8
 
14
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Ще се върнат ама ще гледат като ония от есента на 89-а:-).Тръгнали като аслани,върнали се е*ани поговорката тогава се появи.Бяхте по-ниски от тревата и по-тихи от водата.
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Причина - следствие.Диктатура - упадък.
27
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 37"Българина обича Истината."Затова ли 90% от официалната история на българия е лъжа, и останалите 10% са измислица? Затова ли всичко крадено от историята на македонците си я приписвате като ваша?Затова ли дори източно-македонския диалект го наричате гордо "български", докато "българският език" на Аспаруховите българите беше турски!?
26
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнгелЧе защо да не се завърнат о техните си земи?! И без това румелийският вилайет е само временно под контрола на българите, и ще е добре ако турците го вземат обратно, преди балканските диваци да са превърнали в пущинак това райско кътче.
25
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скачат, скачат, ясно. Ама у нас как е? За три мандата скочиха 6 пъти.Разбирам да бяхме по-добре от тях ДА КОМЕНТИРАМЕ. ама не сме. ГЕРБ ни изпи кръвчицата.
24
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено че Турция ще се оправи. Преди това обаче, ще преживее проблеми, които да я научат защо стигна до тях.И ако се държи надменно и мечтае за величие, ще пропусне урока и пак ще повтаря същите грешки.Мисля, че Ердо лъже народа. Турския народ може и да обича красивата лъжа, но Българина обича Истината. И Български форум, ако си дошъл красиви лъжи да слушаш и повтаряш, много си сбъркал.Не търгуваме с истината. Продавай си лъжите на чаршията у вас.
23
4
 
10
 
! Отговори
Шахин Кара Фахише преди 5 години
Всяко нещастие за Турция е истински празник за България!
22
5
 
18
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Уфффффф,само като почне патакламата,да не вземат да ни се мъкнат обратно изселниците които Бай Тошо с толкова такт и навреме разкара.
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руският газ може да стане задушлив и за Турция, както в България...Новичок за масова употреба !
20
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Допреди година анадолците пишеха тук колко им била "яка" икономиката... видехме я!
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние през 1997 г. пострадахме много, но си мисля, че ако Турция не се вразуми в скоро време, ще пострада повече, защото има много повече пари там за губене. Турският бизнес ще бъде изкупен на безценица от чужденци, като това вече се започна. Юлкер изкара за продан една от компаниите си.
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я Путин да притъркули тръбата от Турски поток,към Южен български поток,че Ердоган ще започне да се чупи от ханша и да хвърля гьобеци ,за да се пазари и не плаща.