Тачи: Време е за историческо споразумение със Сърбия

Нормализиране на отношенията означавало взаимно признаване
2 сеп 2018 15:06, Елка Василева
67
Тачи: Време е за историческо споразумение със Сърбия
Хашим Тачи. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви пред дипломати в Прищина, че е време за голямо историческо споразумение между Белград и Прищина, предаде Танюг.

На среща с посланиците на САЩ и страните от ЕС и ръководителите на мисиите КейФОР, ОССЕ и ЕУЛЕКС Тачи каза, че "не можем да се връщаме назад", тъй като историята на отношенията между Белград и Прищина е "трагична".

"Не можем да стоим на място или в пат позиция, няма и какво да чакаме", каза Тачи, като добави, че отлагането на решението в отношенията със Сърбия води до напрежение, дестабилизация и големи проблеми не само между двете страни, но и в целия регион.

Тачи каза, че Косово се е изморило от изоставането в процеса на вътрешна и международна консолидация отчасти заради намесата на Сърбия в държавните работи на Косово, отчасти защото ЕС не успя да постигне консенсус за признаване на Косово или пък защото мнозина са смятали, че нещата в Косово и около Косово ще се решат от само себе си.

Още по темата

Президентът подчерта, че Прищина се стреми към трайно споразумение с Белград, а не към още едно временно споразумение, което ще оправи нещата само за няколко години напред.

Според Тачи пълното нормализиране на отношенията със Сърбия означава "официално взаимно признаване между държавата Сърбия и държавата Косово", което ще даде възможност за членство на Косово в ООН, ОССЕ /Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа/ и НАТО и ще му открие перспективи за членство в Европейския съюз.

По думите на Тачи взаимното признаване между двете държави може да бъде съпроводено и от взаимно споразумение за корекция на границите помежду им.

"Знам, че ще бъде много трудно да се постигне споразумение. То има ожесточени противници и тук, в Косово, и в Сърбия. Знам, че целият този процес носи в себе си неизвестни и многобройни рискове. Но за Косово няма по-голям риск от това да продължи да бъде в тази пат позиция като държава", заяви косовският президент, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сръбската певачка и на гръцкия външен министър пя,позната певачка е Ивица Дачич и в кръчми пее за забава на туристите,Борисов харесва сръбски турбофолк ама не е паднал дотам да пее Осман ага на Ердоган.Сърбите искат къде има сърби да е сърбия но не се сещат да върнат където не е имало сърби на тия от които е откраднато,сръбски башибозук.Намериха си майстора в лицето на албанците и хърватите.
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 52 Сърбите ще стават все по-бедни и нещастни те нямат морал не ни трабват исползвачи и лъжци !Ние не искаме да имаме нищо общо с крадци и лъжци с голямото съмочуствие че са нещо велико а пък са пълна нула.Подмазвачи са Сърбите ама пак ще ги лъзнат .
47
9
 
6
 
! Отговори
ПОЛИТОЛОГ преди 5 години
СПОРАЗУМЕНИЕ СЪС СЪРБИЯ НИКОГА НЯМА ДА ИМА !!!РАНО ИЛИ КЪСНО КОСОВО ОТНОВО ЩЕ СТАНЕ СРЪБСКО !!!
46
9
 
5
 
! Отговори
??? преди 5 години
Сърбите са правили МИЗЕРИИ на ВСИЧКИ свои съседи !Дано им дойде акъла и да поискат прошка, за да може най-после да се сближим с тях.****************************************************************************А сърбите дали искат да се сближават с българите. Каква им е сметката да са близки с най-бедния народ в Европа???
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32 България няма приятели на Балканите историята го доказва има интереси Сърбите са християни предатели мъчители на Българския народ да няма Българи !!А от Албанците лошо видяли ли сме?
44
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Албанеца е прав !!!
43
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво нещо е живота.Винаги намира начин да ти го нач.ука.И като човек , и като държава.Сърбите са правили МИЗЕРИИ на ВСИЧКИ свои съседи !Най-много мизерии са правили на нас, защото те накараха македонците да мразят родината си!Но...всичко им се върна, тъпкано, с лихвите.Дано им дойде акъла и да поискат прошка, за да може най-после да се сближим с тях.
42
5
 
24
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
Добре е, че тази престъпна"държава" Сърбия най после се разпадна. Не може тези ди.ваци - сърбите - вечно да подтискат останалите народи които са много по интелигентни и цивилизовани от тези гад.няри. Изпълни се едно древно пророчество за разпада на бивша югославия "...От небето ще падат печени хора и сърбия ще остане колкото една кърпа..." Въобще не ми е жал за тези кръволоци които изколиха 300 000 българи в македония и западните покрайнини. живяха на крадена земя и сега ду.хат супата.
41
8
 
6
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Сърбите да изчакат още 5 години и нещата много ще се променят.Да признават сега Косово няма смисъл,краткосрочни ползи-дългосрочни вреди.
40
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми Косово не е държава! Обикновена сръбска провинция, красива, но - за жалост - населена...
39
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей тоя ще ги затрие сРбите,като държава,че може би и като народ,ама те му треперят и сънуват страшни сънища,какво ще измисли,а в същото време се дерат да реват срещу българите,че не знам какви си предмети на техния крал,били задигнали преди един век!!!Реват и ни заклеймяват,като мародери,убийци,крадци...а нашите лизгави "управници",се снишават тихомълком,съвсем,като народът ни от стархливи мишки.Работата е досущ,като на макетата с албанците - свиват се пред тях, а реват срещу бъгаРЯта!!!
38
19
 
7
 
! Отговори
маке подялба преди 5 години
Сърбия ще вземе и Скопие с Източна Македония а Албания ще грабне Охрид и Западна Македония.
37
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТачи е национален герой.Така хубаво го заби на червените српски фашаги, че свят им се зави!СВОБОДА за Западните покрайнини!
36
6
 
6
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...vreme e voenno prestapnika I narkotrafikanta Hashim Tachi da bade osaden I vkaran v zatvira za deianiata si !!!..." president na izmislena darjava " !!!
35
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...............каза мафиотът Хашим Тачи.............."Змията"...............!!!
34
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39 А какви бяха сърбите при кървавата Сърбизация на българската област Македония?Какви бяха сърбите в Книн,Дубровник,Сараево,Сребреница,в Косово?Войната,която сърбите запалиха при разпадането на изкуствената държава Югославия е най-кървавата в Европа,след Втората световна.Сърбите воюваха с НАТО и загубиха тази война.След тях останаха пепелища,геноцид,етническо чистене,над 200 000 избити и прогонени,изчезнали,чийто гробове и до днес не се знае къде са.
33
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тачи е терорист...........
32
11
 
18
 
! Отговори
Sd преди 5 години
Пред този бандит даже и наш Бойко изглежда като ангел !
31
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СПОРАЗУМЕНИЕ СЪС СЪРБИЯ НИКОГА НЯМА ДА ИМА !!!
30
6
 
25
 
! Отговори
Митко преди 5 години
Тоя изобщо не е "бивш" терорист, Той си е терорист и не само-ръководител е на АОК, една терористична организация. Също така-търговец на органи и наркотици.