Тачи: Време е за историческо споразумение със Сърбия

Нормализиране на отношенията означавало взаимно признаване
2 сеп 2018 15:06, Елка Василева
67
Тачи: Време е за историческо споразумение със Сърбия
Хашим Тачи. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви пред дипломати в Прищина, че е време за голямо историческо споразумение между Белград и Прищина, предаде Танюг.

На среща с посланиците на САЩ и страните от ЕС и ръководителите на мисиите КейФОР, ОССЕ и ЕУЛЕКС Тачи каза, че "не можем да се връщаме назад", тъй като историята на отношенията между Белград и Прищина е "трагична".

"Не можем да стоим на място или в пат позиция, няма и какво да чакаме", каза Тачи, като добави, че отлагането на решението в отношенията със Сърбия води до напрежение, дестабилизация и големи проблеми не само между двете страни, но и в целия регион.

Тачи каза, че Косово се е изморило от изоставането в процеса на вътрешна и международна консолидация отчасти заради намесата на Сърбия в държавните работи на Косово, отчасти защото ЕС не успя да постигне консенсус за признаване на Косово или пък защото мнозина са смятали, че нещата в Косово и около Косово ще се решат от само себе си.

Още по темата

Президентът подчерта, че Прищина се стреми към трайно споразумение с Белград, а не към още едно временно споразумение, което ще оправи нещата само за няколко години напред.

Според Тачи пълното нормализиране на отношенията със Сърбия означава "официално взаимно признаване между държавата Сърбия и държавата Косово", което ще даде възможност за членство на Косово в ООН, ОССЕ /Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа/ и НАТО и ще му открие перспективи за членство в Европейския съюз.

По думите на Тачи взаимното признаване между двете държави може да бъде съпроводено и от взаимно споразумение за корекция на границите помежду им.

"Знам, че ще бъде много трудно да се постигне споразумение. То има ожесточени противници и тук, в Косово, и в Сърбия. Знам, че целият този процес носи в себе си неизвестни и многобройни рискове. Но за Косово няма по-голям риск от това да продължи да бъде в тази пат позиция като държава", заяви косовският президент, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
17
 
! Отговори
историческо преди 5 години
Струва ми се ,че от историческа гледна точка е необходима промяна на името на републиката.Може би трябва се избере едно от тези имена -Кокосово и Бананово или бананова република Кокосово!?
28
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ще правят корекции в границите, да се включим и ние за Западните покрайнини. Сърбия не е Югославия и трябва да ги върне. Не че ни трябват много, ами от партиотизъм да поставим въпроса.
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споразумение за връщане в Сърбия и размяна на население между Сърбия и Албания.
26
7
 
38
 
! Отговори
християнин преди 5 години
Братя християни,причината албанците да са нагли,е тяхната свръхраждаемост,а при нас-свръхостарялост.Не търсете други причини.Сега албанците са общо 6-7 млн. младо население,а Б-я и С-я общо 10-12 млн./заедно с 5 млн пенсионери/.До това доведе извратеното разбиране за женска профкариера,женска свобода,равенство на половете, и пр. Като общество ще платим най-тежката цена,но не знам дали след това ще съществува нашия християнски свят.Подменихме ценностната система и децата престанаха да са ценност
25
8
 
43
 
! Отговори
none преди 5 години
Няма такава държава. Аз не признавам Косово !
24
7
 
45
 
! Отговори
позор преди 5 години
Странно е как висши чиновници от ЕС се ръкуват и прегръщат с бивши терористи и убийци?!
23
9
 
35
 
! Отговори
факт преди 5 години
Виновниците за тази черна дупка Косово,кланетата и развала на бивша Югославия САЩ имат военна база в тази държава на терористи Косово.
22
6
 
36
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Косово е уникална държава,ако приемем че е държава де!100% престъпно население-това го няма никъде другаде!Тия освен с наркопроизводство и трафик,организирана проституция и кражби,с друго не се занимават.Иначе дейността им е перфектно организирана,особено наркотиците-суровия материал идва директно от Афганистан през американската база,в Косово се преработва и се разпространява чрез широка дилърска мрежа в цяла Европа.Нормално е да искат членство в ЕС,за да не ги мотаят по границите със стоката.
21
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Косово е прокълната ничия земя,колкото и да прекрояват и местят хора и граници времето ще покаже кой е имал право да живее там.
20
1
 
11
 
! Отговори
До13/18/19 преди 5 години
ЕДНО ЛИЦЕ НОСИТЕ на ШАЙТАН
19
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живио Велика Српска!
18
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка общност или националност , която иска да се отдели, трябва да може да го направи. Какъв е проблема? Дали ще е Косово, Крим или Каталония, щом искат ,тези хора трябва да могат да се отделят.
17
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малей, колко сърби на форума!!! Време е за Сливница!
16
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Когато някой види сърбин и му го начука, той може да е добър македонец, добър турчин, или добър грък, но не и добър българин" - Васил Левскiй.
15
6
 
25
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Колко нагли са шиптърите. Ще си получат заслуженото.
14
7
 
6
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Защо Косово да е престъпна ,че твоята не е ли ?Ти си от ония хомоциникнацисите дето ръсят с змийски зарази на длъж и шир по майката Земя в нета нали 13 ? никои от народите ни Косово ,Сърбия България ,Румъния ,Турция ни които и да било народ в света не иска това което искат ГЛОБАЛИСТИТЕ НА ГЛОБУСА С НОВИЯ ИМ Ш*НОВ РЕД ДА НИ ИЗПРАВЯТ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ това е тактиката на Л*ФЕР в НЕТАВРЪЗКА
13
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбия е измислена държава от Англичани и руснаци, да не би българите да се обединят и да им го ***.
12
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зорът е фифти-фифти. Косово се държи на американски пари и бандитизъм, а Сърбия на бандитизъм и дребни кредити. Накрая ще се споразумеят, след като направят бандитски картел, което е неизбежно. После и в двете страни ще почне гражданска война. Македонците ще отхвърлят новото име и албанците ще се отделят. Нови Сад също ще се отдели, Белград ще стане град-държава, а столица на Сърбия ще е Петровац. Това отдавна е предречено от нови пророци и вехти месии.
11
5
 
9
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Кога стана продажбите на дрога ли паднаха?!
10
2
 
8
 
! Отговори
Време е да ... преди 5 години
докажете че историята с човечеството ви ,е еволюирало в добрата си посока ! защото 21век доказва еволюция на ,и за еволюцията с маймуните на дарвин .Време е за споразумение за запазване човешкия вид на планетата искат феновете на героя Никола Алексич Сърбия !