Тачи: Време е за историческо споразумение със Сърбия

Нормализиране на отношенията означавало взаимно признаване
2 сеп 2018 15:06, Елка Василева
67
Тачи: Време е за историческо споразумение със Сърбия
Хашим Тачи. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви пред дипломати в Прищина, че е време за голямо историческо споразумение между Белград и Прищина, предаде Танюг.

На среща с посланиците на САЩ и страните от ЕС и ръководителите на мисиите КейФОР, ОССЕ и ЕУЛЕКС Тачи каза, че "не можем да се връщаме назад", тъй като историята на отношенията между Белград и Прищина е "трагична".

"Не можем да стоим на място или в пат позиция, няма и какво да чакаме", каза Тачи, като добави, че отлагането на решението в отношенията със Сърбия води до напрежение, дестабилизация и големи проблеми не само между двете страни, но и в целия регион.

Тачи каза, че Косово се е изморило от изоставането в процеса на вътрешна и международна консолидация отчасти заради намесата на Сърбия в държавните работи на Косово, отчасти защото ЕС не успя да постигне консенсус за признаване на Косово или пък защото мнозина са смятали, че нещата в Косово и около Косово ще се решат от само себе си.

Още по темата

Президентът подчерта, че Прищина се стреми към трайно споразумение с Белград, а не към още едно временно споразумение, което ще оправи нещата само за няколко години напред.

Според Тачи пълното нормализиране на отношенията със Сърбия означава "официално взаимно признаване между държавата Сърбия и държавата Косово", което ще даде възможност за членство на Косово в ООН, ОССЕ /Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа/ и НАТО и ще му открие перспективи за членство в Европейския съюз.

По думите на Тачи взаимното признаване между двете държави може да бъде съпроводено и от взаимно споразумение за корекция на границите помежду им.

"Знам, че ще бъде много трудно да се постигне споразумение. То има ожесточени противници и тук, в Косово, и в Сърбия. Знам, че целият този процес носи в себе си неизвестни и многобройни рискове. Но за Косово няма по-голям риск от това да продължи да бъде в тази пат позиция като държава", заяви косовският президент, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До Слава УкранПак си издебнал докторите и си докопал компютъра!Как успя да развържеш усмирителната риза?
8
6
 
29
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Като гледам престъпната държава Косово има по-голям зор от Сърбия за такъв договор!Значи Сърбия спокойно може да изчака по-добра конюктура в международен план.3-4 години не са толкова много в исторически план,но загубите от прибързано признаване на Косово ще са големи.Не е нужно Сърбия да отказва преговори,просто трябва да поиска повече,отколкото шиптърите са готови да дадат.
7
20
 
8
 
! Отговори
Слава Україні преди 5 години
СВОБОДА ЗА ОЛЕГ СЕНЦОВ!
6
2
 
12
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
МНОГО СТРАННО !!! НЯКОЙ СИ МИСЛИ ,ЧЕ ЗАБРАНАТА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ХИМИЧЕСКИ И БАКТЕРИЯЛНИ ОРЪЖИЯ БИ ВЪЗПРЯЛО ПОДОБНОА АТАКА ОТ КОГОТО И ДА БИЛО !!! ??? ХОРА... ИЛИ СМЕ КОЛЕКТИВ ...ИЛИ СМЕ -С ГОСПОДАРИ , СЛУГИ И РОБИ В КАПИТАЛИЗЪМ !!!
5
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Косово не е признато като държава дори от ЕС.
4
4
 
23
 
! Отговори
я питайте МогеринитУ преди 5 години
МогеринитУ и ЦК на ЕК правят изявления че щели да приемат всякакво споразумение между Косово и Белград.А защо не приемат референдума за Крим и не го признават , и какво е разликата от Косово и Крим ?
3
7
 
33
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Нема държава Косово!!! Това е област от Сърбия....
2
10
 
32
 
! Отговори
Време е! преди 5 години
Време е България да излезе от НАТО, да изгони американските войски от България и да предостави сухопътен коридор на Русия до Сърбия и до Бонстстийл в Косово. Бензина в България ще стане 10 стотинки, а Турция няма да смее и да помисли за интервенция в България.
1
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вечна слава за ген. Анте Готовина!