Бягството на парите! 13 000 турски милионери – в чужбина

Едни подкрепят Ердоган и му наливат пари, други го мразят
3 сеп 2018 07:45,
23
Бягството на парите! 13 000 турски милионери – в чужбина
Снимка: Reuters

"Новите неволи на богатите турци" - под това заглавие вестник "Ди Велт" публикува обширен анализ от Олаф Герземан и Борис Калноки за отраженията, които кризата в Турция дава върху финансовото състояние на най-заможните хора в страната.

През последните месеци супер богатите хора в Турция също преживяват сериозни сътресения, отбелязват авторите на статията и дават два примера. През февруари тази година в списъка на "Форбс" сред 1000-та най-богати хора в света все още са фигурирали седем турски богаташи, докато днес са само двама.

А броят на доларовите милиардери в Турция само за шест месеца е спаднал от 36 на 24. По-нататък в статията четем:

"Ерата Ердоган дълго време създаваше много благоприятни условия за богатите да увеличават своите притежания. През 2006, само три години, след като Ердоган стана премиер, в Турция вече имаше 42 000 доларови милионери. А през 2008 година, когато голямата финансова криза породи апокалиптични настроения другаде по света, в Истанбул организираха първия панаир-изложение за милионери".

Още по темата

13 000 турски милионери живеят в чужбина

На пръв поглед и сега нещата вървят добре. Турският банков надзор година след година регистрира все повече милионери. Този растеж продължи и през първото тримесечие на тази година, когато броят на милионерите достигна 145 000. С важното уточнение обаче, че те са милионери в турски лири, пише "Дойче веле".

Най-заможните хора в Турция държат около половината от парите си в чужда валута, тъй че галопиращата девалвация на лирата набързо превърна мнозина в нови лира-милионери. На международния пазар обаче тяхната покупателна сила намалява.

Тъкмо поради това богатите масово напускат страната, пишат авторите и цитират официална банкова информация, според която близо 13 000 турски милионери живеят в чужбина. Повечето от тях са напуснали Турция през последните две години, твърдят авторите Олаф Герземан и Борис Калноки.

По-нататък в статията четем: "Такова бягство на капитали е познато съпътстващо явление на всяка валутна криза. Често пъти то дори е предвестник на такива кризи. Изнасянето на капитали обикновено започва две години преди началото на същинската криза. Тоест, най-заможните хора очевидно имат нещо като пророчески способности. В същото време напускането на толкова много заможни хора ускорява въртопа, от който те искат да избягат, тъй като хвърлят на пазара своята родна валута и се запасяват със стабилни чуждестранни валути".

Ердоган и "старите пари"

Бягството на капитали от Турция може би се дължи и на още едно обстоятелство: дълбоката подозрителност на Ердоган към "старите пари", пишат авторите и дават примери: "Според "Форбс", в момента Мурат Юлкер е най-богатият турчин. Династията Юлкер е основана през 1944 година от баща му и принадлежи към традиционна кемалистка финансова аристокрация.Семейств о Юлкер печели парите си с производството на сладкарски изделия, а сегашният собственик на холдинга "Йълдъз", 59-годишният Мурат Юлкер, притежава 3,6 милиарда долара. Преди време фамилията имаше дори още повече пари, но акциите на "Йълдъз" тръгнаха надолу, когато правосъдието започна разследване срещу концерна по подозрение, че е замесен в опита за преврат през юни 2016 година.

По-добри времена е виждал и Мустафа Рахми Коч, почетният президент на едноименния концерн. Дори в по-голяма степен от Юлкер, Коч е типичен пример за кемалистки предприемач. Той има западна ориентация и преди ерата на Ердоган разполагаше с отлични връзки в правителствените среди и сред военните. По време на протестите около парка "Гези" през 2013 година един от хотелите на концерна "Коч" помагаше на демонстрантите.

В отговор Ердоган оттегли държавна поръчка, според която "Коч" трябваше да произведе няколко военни кораба. Освен това правителството се опита да разклати монополната позиция на "Коч" в друг сектор и възложи изграждането на една огромна рафинерия на държавната компания СОКАР от Азербайджан. В момента 87-годишният Мустафа Рахми Коч притежава богатство в размер на 1,4 милиарда долара - двойно по-малко, отколкото преди протестите около парка "Гези".

Към "старите пари" принадлежат още неколцина супер богати турци. Например банкерът Хюсню Йозейгин, който притежава 1,8 милиарда долара. Или Ферит Фаик Сахенк с 1,7 милиарда и сестра му Филиз Сахенк, която има 1,6 милиарда. Двамата наследиха от баща си холдинга "Догус", четем в обширния анализ на "Ди Велт".

Тези богаташи поддържат Ердоган

Авторите добросъвестно изброяват и част от турските богаташи, които поддържат Ердоган и неговата партия: "Например Мустафа Кючюк, известен още като "анадолския тигър". Кючюк е текстилен предприемач, чието богатство се оценява на 1,7 милиарда долара. Също и Нихат Йоздемир и неговият съдружник Сезай Бачаксъз, собственици на концерна "Лимак". Те поддържат чудесни връзки с правителството и участват включително в изграждането на огромното ново летище в Истанбул.

Ердоган се ползва с подкрепата и на Тургай Чинер, собственик на футболния клуб "Касъмпаша", който играе мачовете си на стадион "Реджеп Тайип Ердоган", а сред феновете му е и самият турски президент. 1,2 милиарда долара, точно колкото Чинер, притежава и Ахмет Чалък, който по поръка на Ердоган пое няколко медийни компании и редовно получава изгодни държавни поръчки. От 2007 до 2013 година шеф на Управителния съвет на неговия холдинг е Берат Албайрак - зет на Ердоган и настоящ финансов министър на Турция".

В обобщение авторите пишат, че в епохата на Ердоган част от турските милиардери са пострадали, друга част са извлекли ползи. Но през последните месеци и едните, и другите са изгубили част от богатството си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗИМЪС СУЛТАН ЙОК.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А у нас всички богатеем
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там били бягали, а тук изобщо не идват инвестициите хем, за разлика от турците, сме послушни и само чакаме да изпълним каквото се поиска.
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пускам една сълза за турските милионери.
12
5
 
12
 
! Отговори
Fortis преди 5 години
Смешно е да се реве за 145000 милионери в турски лири, които губели богатството си с часове!По-страшно ще стане когато за една нощ се пръкнат 90 милиона милиардери, а както са тръгнали нещата до четири месеца си е напълно реално.
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10 Така е. Не познавам образован далия, дето да вярва, на тоя преврат.
10
6
 
24
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Опа, ко стана получихте команда "дръж" и захапахте турците!Бра изпълнителни сте!
9
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция от след 2015 г. започна да се напуска от много хора. След лова на вещици във връзка с неуспешният опит за преврат, мнозина тръгнаха да се махат от държавата. Чувството на несигурност и на страх за бъдещето го имаше още тогава.
8
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-губещи са всъщност именно богаташите близки до Ердоган. Точно преди кризата близки до Ердоган богаташи започнаха да купуват големите медийни групи, и поддръжниците на Ердоган се радваха, че вече всички големи медии са в техни ръце, но какво се оказа? Оказа се, че много хитро предишните собственици са се отървали на добра цена от тези медийни групи, виждайки на къде отиват нещата. Сега цената на всички фирми в Турция в долари пада.
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Собственикът на фирмата Юлкер, който носи фамилия Юлкер продаде вече и двата си свръх лускозни частни самолети. Преди кризата той казваше, че частният самолет е необходимост и всъщност с наличието на частен самолет се пестят време и пари, но сега продаде и двата си самолета. Изкара и част от бизнеса си за продажба.
6
7
 
22
 
! Отговори
А+ преди 5 години
Сега Днес с Турция ли се заяде,остави Русия да почине малко))
5
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4SEMEISTVOTO TI E BILO KRADLIVO I ZATOVA NARODA TI GO NAZIONALIZIRA..S DVE GOLI RAZE NE MOGESH DA STANESH BOGAT.BOGAT SE STAVA SAMO S EKSPLOATAZIA NA RABOTNIKA I S KRAGBI.DNES TOVA SA BOGATITE HORA V BALGARIA,KOITO OPRAPASTIHA BALGARIA.
4
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция е рай за работодателите ,те плащат в лири ,продават в долари и евро.Значи минимални разходи максимални печалби.Страдат обикновените хора ,както навсякъде.
3
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Диктаторски работи. Семейството ми е било богато стотици години, после идва комунизма - чаааат, взима пари и взима и всичко от чуждите банкови сметки включително. И защо? Защото сме били наследствени богаташи? Ами че защо да не сме? Моята мисия е да създам такава династия, че още праоравнуците, на праоравнуците ми да се къпят във власт и пари.
2
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕ И БЪЛГАРСКИТЕ МИЛИАРДЕРИ СА В ЧУЖБИНА.САМО ЕДИН ОЩЕ СТОИ ТУК И СИ ИГРАЕ НА ПРЕМИЕР.
1
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук няма толкова новини за България от колкото за Турция !