Борисов поиска Балканите да станат "мощна икономическа зона"!

"Постигнахме значителни резултати по процеса за евроинтеграцията"
Обновена: 3 сеп 2018 18:58 | 3 сеп 2018 14:30,
127
Борисов поиска Балканите да станат "мощна икономическа зона"!
Снимка: МС

Част от изплащането на кредитите, които международните финансови институции биха могли да отпуснат за свързаността на Балканите, да става чрез въвеждането на тол системи и таксите за ползване на пътищата в региона да бъдат уеднаквени, за да може Балканите да станат мощна икономическа зона. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Черна гора Душко Маркович в Подгорица, където е на официално посещение, съобщават от правителствената пресслужба.

"Рисковано, но и с много воля, постигнахме значителни резултати по процеса за евроинтеграцията на Балканите. Мисля, че до края на годината Черна гора има реалния шанс", каза министър-председателят Борисов и посочи, че трябва да се работи активно, за да може страната да затвори още две глави от предприсъединителния процес.

Той заяви и че ще бъде създадено смесено дружество между двете страни за пренос на електроенергия.

"Мисля, че това ще е успешен проект. Надявам се през следващите месеци да направим икономически форум, да подготвим една подобна структура. Черна гора и Италия правят нещо уникално. Ние имаме енергия, можем да направим нещо подобно", каза премиерът.

По думите му това ще е един балкански проект с участие на всички държави, които имат интерес.

По отношение на миграцията българският премиер отново подчерта, че всяка държава на външна граница, трябва да полага усилия за справяне с миграционната вълна.

"България го е направила – изграждане на съоръжение, много техника, видеокамери, и имаме нула миграция. Така че ние показахме, че можем", допълни Борисов.

Премиерът на Черна гора Душко Маркович благодари за усилията на страната ни за поставянето на европейската перспектива за страните от Западните Балкани във фокуса на обсъжданията в Европейския съюз.

Той оцени положително резултатите от проведените срещи по време на Българското председателството на Съвета на ЕС, както и подписаната от всички европейски лидери в София декларация за интеграцията на страните от региона.

Министър-председателят Бойко Борисов бе награден и с орден "Черна гора" с лента от президента на страната Мило Джуканович.

Най-висшето държавно отличие беше връчено на българския премиер в знак на благодарност за последователните му усилия и подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Черна гора.

В своята реч премиерът Борисов благодари за наградата и заяви, че това е оценка за България по време на европредседателството.

Българският министър-председател припомни, че през тези 6 месеца страната ни положи огромни усилия за европейското приобщаване на страните от Западните Балкани.

"Всички дойдоха в София, направихме много срещи, след това инициативата "16+1" и Берлинския процес в Лондон. Ще продължаваме активно да си сътрудничим в рамките на НАТО и съм убеден, че ще продължим да работим заедно и в ЕС", заяви още премиерът Борисов.

"Приятелството и подкрепата, която Бойко Борисов оказа, е много по-дълга от тези 12 години независимост на Черна гора. Бойко Борисов, като министър-председател, сложи един своеобразен отпечатък в двустранните отношения", заяви по време на награждаването президентът Мило Джуканович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До за съжалениеТази "зона" вероятно ще има същата съдба като "Южен поток"...
83
0
 
10
 
! Отговори
за съжаление преди 5 години
Това е хубаво намерение, обаче "началниците" едва ли ще го допуснат...
82
2
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Щом Баце иска, значи може!Борисов и Меркел напред и ние след тях!
81
2
 
4
 
! Отговори
Банго написа... преди 5 години
Мощтна бабо -дядовска зона.....остана от Бг ,ако не се броят новите българинчета!
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 86Доходите са африкански, защото и разсъжденията на балканците са африкански. Постоянно някой ти обяснява как нещо не може да стане. Ами за неможене никой не плаща. Това е палажението...
79
2
 
17
 
! Отговори
**** преди 5 години
Този пингвин направи от България мощна икономика,сега тръгнал да управя и балканите,ей заради такива тикви като този,никога няма да излезем от блатото.И изчезваме като народ заради заспалият ни народ,и управници на които им се нарежда от вън какво да правят.
78
2
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Кажи сега,Бацко ,Свинетк@ на що е министър???
77
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата се управлява на самотек, от скандал до скандал. За мощна икономика ти трябват дългосрочни политики относно образование, какви точно индустрии да развиваш, кое е стратегически изгодно да се развива за малка страна с немного ресурси, и т.н. Вместо това имаме СуджукГейт, КумГейт, АсфалтГейт и т.н.
76
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мощна икономическа зона с африкански доходи не става!
75
2
 
10
 
! Отговори
Додо преди 5 години
"Борисов поиска Балканите да станат "мощна икономическа зона"!"==========Добра идея, но неосъществима със сегашната ценностна система наложена на Европа и Балканите от юдеоилюминатските ционистки елити - хомосексуализъм, кръвосмешение, форсирана ислямска кафява миграция, унищожаване на християнската ценностна система, негативна раждаемост и прираст на населението. Това е простата истина!
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще стане като продължавате да се кланяте на индивиди като Арабаджиеви и единици като тях, дето колят и бесят в тази държава, а се измъкват безнаказано?
73
0
 
10
 
! Отговори
ясновидец преди 5 години
Едно е да искаш, друго е да можеш, трето е да стане.
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо иска мощна икономическа зона? Защо точно това а не нещо друго?
71
0
 
11
 
! Отговори
преди 5 години
Искам Борисов да стане съкилийник на Митьо Очите. Те и без това са колеги по призвание@
70
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ какъв е проблемът, щом има пари да се храни и не умира от глад? Значи трябва да е доволен, къде е проблемът?
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Млад учен"Чудя се ако Бибитко имаше тъпометър какви щяха да са скалите му ?"---От НУЛА до БЕЗКРАЙНОСТ, колега. Като повечето му изказвания ще клонят към безкрайност ... ( > oo ) :)
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
72, то това е проблемът, че в БГ работника има пари само колкото да не умре от глад. Такъв човек няма гръбнак, няма имущество, няма изисквания за средата около себе си, и политиците точно това искат.
67
4
 
3
 
! Отговори
Makedon преди 5 години
Bravo be Bojko ... CAR na Balkanot
66
0
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Да привлича инвеститори, не да ги гони.
65
0
 
10
 
! Отговори
Западните Балкани преди 5 години
Най-после дойде човекът дето разбира. Тази година за полупроводници, догодина за цели. Ние си го знаем какъв *** е, но защо трябва и другите да научават.